- Reklama -

Generalinį prokurorą, anot A.Kubiliaus, verčia "nevaldomas džigitų būrys". KK nuotr.

Jeigu klausytumėmės diskusijų dėl generalinio prokuroro atstatydinimo užsimerkę, būtų galima pamanyti, kad tos diskusijos vyksta ne Seime, o Lukiškių kalėjime – nes abi generalinį prokurorą verčiančios partijos (Darbo partija ir „Drąsos kelias“) yra susijusios su bylomis (Darbo partija – V.Uspaskich, V.Gapšys, V.Vonžutaitė, partijos „juodosios buhalterijos“ byla; „Drąsos kelias“ – Neringos Venckienės byla) .

Apie tai „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ kalbėjo Seimo Opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

„Man susidaro vaizdas, kad tai nelabai valdomas džigitų būrys, kuris užsibrėžęs kokio nors tikslo – nesvarbu ten nei Konstitucija, nei kiti dalykai – priiminėja sprendimus nieko daug negalvodami. Kodėl tokie sprendimai priiminėjami, čia, be abejo, būtų galima ieškoti atsakymo.

Akivaizdžiai matosi, ką pabrėžė Prezidentė, toks primityvus Darbo partijos kerštas generaliniam prokurorui, kurio pavaldume esantys prokurorai atvedė Darbo partiją ir jos lyderius į teismą“, – taip apie vakar Seime ypatingos skubos tvarka priimtas Prokuratūros įstatymo pataisas, siekiant atleisti iš generalinio prokuroro pareigų Darių Valį, radijo laidoje kalbėjo A.Kubilius.

Jo teigimu, akivaizdžiai matosi, kad valdančioji koalicija nori turėti sau artimą generalinį prokurorą. „Kurį galim vadinti kišeniniu ar dar kokiu nors, ir tas noras yra taip užvaldęs, kad jau ten su logika, valstybės gyvenimo logika nieko bendro neturi.

Galima, aišku, priekaištų generaliniam prokurorui įvairių išsakyti, galima kritiškai vertinti prokuratūros darbą, bet negalima generalinio prokuroro bandyti paversti savo kokių tai partinių tikslų instrumentu, ko dabar yra akivaizdžiai labai daug visuose tuose veiksmuose“, – sakė Seimo narys.

Pasak A.Kubiliaus, per visas tas batalijas jam nėra tekę išgirsti argumentuoto įvardijimo, ką blogo generalinis prokuroras yra padaręs: „Aš esu klausęs ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovo Juliaus Sabatausko, ir kitų, ir nieko neišgirstu“.

„Tuo tarpu Seime kartais tose diskusijose šiek tiek užsimerkęs gali pagalvoti, kad tokia diskusija, pvz., galėtų vykti ir Lukiškių kalėjime: jeigu paklaustum kalinių, ar jiems patinka generalinis prokuroras, turbūt didelė dalis natūraliai pasakytų, kad nelabai patinka (taip sakant, dėl žinomų priežasčių). Nes yra svarstomos konkrečios bylos, konkretūs prokurorų veiksmai… Viena partija dėl tokių priežasčių, dėl tokios bylos generalinio prokuroro nemėgsta, kita partija – dėl kitos bylos. Ir tos bylos yra tiesiogiai susiję su tomis partijomis“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo A.Kubilius.

Jo įsitikinimu, Generalinę prokuratūrą reikia apsaugoti nuo tokių diskusijų.

„Ir todėl tas Generalinės prokuratūros nepriklausomumas ir tvarką, kurią garantuoja ir konstitucinis Generalinės prokuratūros statusas, turi būti gerbiamas ir Seime. Bet to nėra, kai vis labiau matomi tos nevaldomo džigitų būrio veiklos rezultatai“, – sakė Seimo narys.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!