- Reklama -
Andrius Kubilius. KK nuotr.
Andrius Kubilius. KK nuotr.

Vakar Kijeve įvyko svarbus ES–Ukrainos Aukščiausiojo lygio susitikimas. Kaip po susitikimo spaudos konferencijoje paskelbė Ukrainos Prezidentas Petro Porošenka, susitikime, be kitų klausimų, buvo aptarta ir galimybė artimiausiu metu pradėti realizuoti Lietuvos Seimo narių suformuluotą „Maršalo Plano Ukrainai“ iniciatyvą, ieškant galimybių šiuo klausimu 2018 m. pradžioje Briuselyje  sukviesti didelę tarptautinių donorų konferenciją.
„Tai yra esminis proveržis realizuojant šią mūsų ir ukrainiečių bendrą iniciatyvą. Per labai trumpą laiką mums pavyko pasiekti, kad ši svarbi Ukrainos ekonominei sėkmei iniciatyva iš teorinės „svajonės“ pavirstų realiais planais, kurie leistų užtikrinti, kad Ukrainos ekonomikos metinis augimas  nuo 2% pakiltų iki 6-8%. Tam reikia, kad per artimiausius 5 metus kiekvienais metais į realią Ukrainos ekonomiką būtų įliejama po 5 mlrd. eurų naujų investicinių lėšų. Per pastarąjį pusmetį kartu su Gediminu Kirkilu ir Ukrainos Rados Užsienio reikalų komiteto pirmininke Hana Hopko bei jos kolegomis teko  daugelį valandų praleisti svarbiuose  Vašingtono, Berlyno, Briuselio, Londono, Varšuvos, Kijevo kabinetuose, įtikinėjant Vakarų lyderius ir bendražygius, kad tokio „Maršalo plano Ukrainai“ būtinai reikia, nes Ukrainos ekonominė sėkmė yra svarbiausias „Rusijos sulaikymo strategijos“ instrumentas. Vakarykštė žinia yra labai svarbi ir džiugi, nes „svajonė tampa realybe“, – sakė vienas iš pagrindinių „Maršalo Plano Ukrainai“ iniciatorių ir propaguotojų tarptautinėje erdvėje, Seimo narys Andrius Kubilius.
Dar 2014 m., iš karto po Maidano revoliucijos, Seimo narys A. Kubilius įvairiuose tarptautiniuose forumuose svarstant paramos Ukrainai reikalus  pasiūlė Vakarų bendruomenei prisiminti 1947 m. Maršalo plano patirtį, kuri tuo metu padėjo sulaikyti Stalino pastangas Kremliaus politinį dominavimą išplėsti ir į karo sugriautą Vakarų Europą. Jau 2014 m. buvo formuluojama, kad norint padėti Ukrainai apsisaugoti nuo Putino pastangų susigrąžinti politinį  dominavimą  Ukrainoje, reikia realizuoti naują „Maršalo planą Ukrainai“. Ši iniciatyva įgavo naują pagreitį, kai šių metų kovo 3 d Seimo Užsienio ir Europos Reikalų komitetai patvirtino „Lietuvos Planą Ukrainai 2017-2020“, kurio sudėtine dalimi yra ir vadinamoji „Maršalo Plano Ukrainai“ iniciatyva. Tėvynės Sąjungos-Lietuvos Krikščionių demokratų delegacijos iniciatyva tokiam paramos Ukrainai  planui yra pritaręs ir visos Europos Sąjungos centro dešiniųjų politinių partijų Europos Liaudies Partijos  Suvažiavimas, įvykęs šių metų kovo 29-30 dienomis Maltoje. Vėliau šios svarbios iniciatyvos tarptautiniam pristatymui buvo realizuojamos įvairios parlamentinės diplomatijos priemonės: organizuojami bendrų Seimo ir Ukrainos Rados delegacijų vizitai į svarbias Vakarų sostines, išnaudojami Seimo Pirmininko ir įvairių Seimo delegacijų tarptautiniai vizitai.
„Bendromis pastangomis galime pasiekti labai daug. Tai rodo ir šios svarbios iniciatyvos realizavimas:  Seimo, Vyriausybes, Prezidentūros pastangomis sugebame realybe paversti tai, kas prieš metus atrodė nepasiekiama. Neveltui daugelyje Vakarų sostinių tenka išgirsti pozityvios nuostabos pastebėjimų, kad Lietuva, sugebėdama imtis tokių iniciatyvų, tarptautinėje politikoje sėkmingai „boksuojasi žymiai sunkesnėje svorio kategorijoje, nei jai priklausytų“, – pažymėjo A. Kubilius.
Anot parlamentaro, susitikimuose Europos Parlamente ir Europos Komisijoje Lietuvos Seimo ir Ukrainos Rados atstovams buvo pasiūlyta iki rugsėjo parengti detalesnę finansinę ir institucinę „Maršalo Plano Ukrainai“ koncepciją. Šiuo metu yra buriami Lietuvos ir Ukrainos ekspertai, kurie prisideda prie tokios koncepcijos parengimo. Yra tikimasi, kad ES Rytų Partnerystės Aukščiausiojo lygio susitikime, kuris įvyks lapkritį Briuselyje, bus galima tokią koncepciją aptarti detaliai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!