- Reklama -

A.Kubilius. KK nuotr.

“Po savaitgalio demonstracijų Kijeve tampa dar akivaizdžiau, kad Viktoras Janukovyčius padarė didžiulę klaidą nepasirašydamas Vilniuje Asociacijos sutarties. Iš kitos pusės, Maidano demonstracijos Europai ir Vakarams leidžia įsitikinti, kad eurointegracija yra Ukrainos žmonių, o ne vien tik politikų ar biurokratų pasirinkimas”, – šiandien Seime vykusioje spaudos konferencijoje sakė Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Pasak jo, šiuo metu visos tarptautinės diplomatinės pastangos turi būti sutelktos tam, kad būtų išsaugota taiki galimybė Ukrainos žmonėms reikalauti, kad valdžia išgirstų jų nedviprasmiškai išsakomą valią,  o bet kokios nepaprastosios padėties įvedimas reikštų tik tai, kad Kijevas kartoja Minsko 2010 metų scenarijų. V. Janukovyčius turi būti nedviprasmiškai perspėtas, kad tokiu atveju jo lauktų tokia pat griežta tarptautinė izoliacija.

“Mes palaikome nuolatinį kontaktą su Ukrainos opozicijos lyderiais. Šiuo metu sunku prognozuoti tolesnius įvykius Ukrainoje, tačiau akivaizdu, kad dabar svarbiausias dėmesys turi būti skirtas nebe vien tik Asociacijos sutarties pasirašymui, bet demokratiniam valdžios pasikeitimui: ar 2015 metais, kaip buvo iki šiol planuojama, ar anksčiau, kaip reikalauja žmonės Maidane”, – sakė A.Kubilius.

Pasak jo, jeigu V. Janukovyčius potencialiai siektų suartėjimo su Muitų sąjunga, tai reikštų, kad yra pasirenkama autoritarizmo sąjunga, kadangi nė vienas vadovas toje sąjungoje nėra renkamas, nes nedrįsta dalyvauti tikruose rinkimuose.

“Ukraina yra ant bankroto slenksčio. Tai dabartinės valdžios vykdytos klaidingos politikos pasekmė. Ukrainai reikės tarptautinės finansinės paramos. Tarptautinis valiutos fondas, šalia neišvengiamų ekonominių ir finansinių reformų sąlygų, turi kelti ir labai aiškią demokratijos ir demokratinių rinkimų išsaugojimo sąlygą.

Akivaizdu, kad kuo ankščiau tokie rinkimai Ukrainoje įvyks, tuo geriau bus ne tik Ukrainai.

Jeigu situacija Ukrainoje išliks tokia pat įtempta, kokią matėme pastarosiomis dienomis, tai kaip tik šiuo metu būtų svarbu, kad kiek galima daugiau įvairių šalių parlamentarų lankytųsi Ukrainoje ir savo buvimu kartu su Ukrainos žmonėmis apsaugotų jų teisę taikioms permainoms, padėdami apsiginti nuo svetimų provokacijų ir nuo valdžios neapgalvotų konvulsijų.

Todėl, nepaisant praeitos savaitės visiško nesusipratimo su Loretos Graužinienės vadovaujama delegacija, kurios vizitas buvo visiškai neapgalvotas, šią savaitę Seimo delegacija, jeigu situacija nenurims, ilgai nedelsdama turėtų vykti į Kijevą.

Raginčiau užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių ir Europos reikalų komiteto pirmininką Gediminą Kirkilą ne tik linksminti žmones, viešai aiškinantis, buvo ar nebuvo derintas praeitos savaitės L. Graužinienės vizitas, o nedelsiant sušaukti pasitarimą dėl situacijos Kijeve, kaip būtų galima padėti Ukrainos žmonėms. Lenkijos Premjeras tokį pasitarimą sušaukė jau sekmadienio vakare”, – spaudos konferencijoje sakė A.Kubilius.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!