- Reklama -

Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka. KK nuotr.

Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka kreipėsi į lygių galimybių kontrolierę Aušrinę Burneikienę ragindamas diskriminacijos požiūriu įvertinti išpuolį prieš filipinietį verslininką ir jo šeimą Trakuose. Kontrolierės prašoma pasiūlyti prevencines priemones, kad ateityje panašūs atvejai nepasikartotų.

A. Lydeka kreipėsi ir į vaiko teisių kontrolierę Editą Žiobienę ir paprašė išnagrinėti, ar šis įvykis nevertintinas kaip smurtas prieš vaikus. A. Lydekos žiniomis, šis grubus išpuolis įvyko verslininko mažamečių vaikų akivaizdoje.

A. Lydeka kreipėsi ir generalinį prokurorą Darių Valį. Paprašyta imtis visų priemonių, kad šis išpuolis būtų labai atsakingai išnagrinėtas įvertinant galimas nusikalstamas veikas: smurtą rasiniu pagrindu, turto prievartavimą, smurtą prieš vaiką. Atkreiptas dėmesys į nukentėjusių verslininkų artimųjų nuogąstavimus, kad „siekiama teisines įvykio pasekmes numarinti, ar įvykį supaprastinti“.

Taip pat kreiptasi ir į policijos generalinį komisarą Saulių Skvernelį ir paprašyta užtikrinti, kad panašūs atvejai ateityje nepasikartotų, nukentėjusieji verslininkai būtų apsaugoti nuo galimo nusikaltėlių keršto. A. Lydeka prašo įvertinti policijos veiksmus reaguojant į pranešimą apie įvykį. Atkreiptas dėmesys ir į visuomenės nuogąstavimus, kad Trakuose policijos pareigūnai „nemato“ turto prievartavimo atvejų, o turtą prievartaujantys asmenys „nepastebimi“ policijos.

Žmogaus teisių komiteto pirmininkas apgailestauja, kad demokratinėje šalyje vis dar pasitaiko tokių netoleruotinų išpuolių. Pasak A. Lydekos, kai kurių pavienių asmenų naudojamas smurtas prieš asmenis, kurie yra kitos rasės ar tautybės, demonstruoja smurtautojų trumparegiškumą ir panieką demokratijai. Demokratiniame pasaulyje netoleruotinas ir turto prievartavimas, todėl teisėsaugos institucijos turi ne tik mokėti išaiškinti tokio pobūdžio veikas, bet ir imtis aktyvių prevencinių priemonių.

Kompetentingų institucijų vadovai raginami imtis prevencinių priemonių, kad ateityje būtų užkirstas kelias panašiems išpuoliams prieš nukentėjusį verslininką, jo artimuosius, taip pat ir kitus taikius Lietuvos gyventojus.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!