- Reklama -
Algirdas Sysas. KK nuotr.
Algirdas Sysas. KK nuotr.

Seime buvo priimtas įstatymas, reglamentuojantis valstybės ir savivaldybių darbuotojų atlyginimus. Įstatymas turėtų įsigalioti, kai tik  jį pasirašys Prezidentė.

„Įstatymas buvo priimtas dėl Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo. Jis, žinoma, buvo būtinas, kad pagaliau pakeistų 24 metus galiojusį laikiną Vyriausybės nutarimą,“ – tvirtina Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas, pabrėždamas, jog svarbu, kad biudžetininkų darbo apmokėjimas bus reguliuojamas įstatymo normomis, o ne poįstatyminiais aktais, kaip buvo iki šiol.

Valstybės biudžete šiems metams skirta 16 milijonų eurų šio įstatymo įgyvendinimui, t.y.  biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų darbo užmokesčio kėlimui. Be to, kitų metų biudžete numatyta dar 18 milijonų eurų papildomai pedagogų atlyginimams padidinti. Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, bei valstybės tarnautojams bus taikomas vienodas bazinis algos dydis – 130,5 euro. „Tai yra didelis pliusas, nes dabar atlyginimai bus keliami sistemiškai, o ne atskiroms grupėms, išbalansuojant visą darbo apmokėjimo sistemą,“ – teigia Seimo socialinių reikalų komiteto pirmininkas.

Vis dėlto, Seimo priimtame įstatyme Algirdas Sysas mato ne tik pliusus, kad bus pakelti patys mažiausi valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų atlyginimai, bet ir tai, kad žmonėms įstatymu lūkesčiai bus suteikti didesni už valstybės galimybes. „Jau dabar matome protestuojančius ir pykstančius švietimo įstaigų darbuotojus. Jie pyksta, nes jiems irgi suteikti lūkesčiai didesni negu valstybė gali mokėti. Taip dabar gali nutikti ir su kitų sričių darbuotojais, gaunančiais algas iš biudžeto,“ – apie grėsmes, slypinčias įstatyme, kalbėjo socialdemokratas.

Pasak A. Syso, naujojo įstatymo siekiamybė buvo subalansuoti pastoviąją ir kintamąją biudžetininkų algos dalį, kad pirmoji, priklausanti nuo objektyvių kriterijų, siektų 70-80 proc., o antroji, labiau priklausanti nuo subjektyvių dalykų, – 20-30 proc.  Tačiau kadangi įstatymą reikėjo priimti kuo greičiau, siekiant pagaliau vykdyti pusantrų metų senumo KT nutarimą, per skubėjimą to padaryti nepavyko, netgi atvirkščiai, priėmus pataisas darbuotojo alga nemaža dalimi galės priklausyti nuo to, kaip įstaigos vadovas vertina savo darbuotojo darbą.

Algirdas Sysas teigia, kad, Prezidentei pasirašius įstatymą, Vyriausybė turėtų siūlyti Seimui jį turėtų taisyti jau šių metų pavasario sesijoje. Pataisų esmė turėtų būti ta, kad biudžetininkų alga aiškiai priklausytų  nuo objektyvių kriterijų – išsilavinimo, patirties ir kvalifikacijos, o kuo mažiau nuo subjektyvių veiksnių – įstaigos vadovo simpatijų, esamų finansinių galimybių ir panašiai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!