- Reklama -

Vyriausybė. KK nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos Krikščionių demokratų frakcijos nariai kreipėsi į Vyriausybę, atkreipdami dėmesį į 18 Seimo narių iš skirtingų Seimo frakcijų ir atstovaujančių Seimo Šeimos grupei pateiktus svarstyti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo papildymo 7 straipsnio pakeitimo ir papildymo įstatymo bei Civilinio kodekso 3,3 straipsnio pakeitimo įstatymo projektus, įteisinančius vaiko teisę turėti skirtingos lyties tėvus bei įtėvius.

Kreipimosi į Vyriausybę autoriai primena XVI Vyriausybės programą, kurioje teigiama: „besąlygiškai laikysimės lyčių lygybės principo – abiejų tėvų vienodų teisių ir pareigų vaikams. Neleisime jokio atviro ar paslėpto vienišų motinų ar tėvų diskriminavimo.“ (Vyriausybės programa, Šeimos politika, 133).

„Remiantis šia nuostata, o taip pat socialdemokratų vadovaujamos Vyriausybės deklaruojamu siekiu rūpintis vaiko teisių apsauga kaip vienu svarbiausių valstybės prioritetų, nepritarimas nuostatai, kad kiekvienas vaikas turi prigimtinę teisę į tėvą ir motiną, kylančią iš lyčių skirtingumo bei motinystės ir tėvystės tarpusavio papildomumo, reikštų ne ką kitą kaip rinkėjų apgavystę, – pranešama kreipimesi. – Esame įsitikinę, kad lyčių lygybės principas nepaneigia lyčių skirtingumo ir iš jo gali kilti ne tik tėvo ir motinos vienodos teisės ir pareigos vaikams, bet ir motinystės bei tėvystės (kitaip tariant – lyčių) tarpusavio papildomumas“.

TS-LKD frakcija stebisi, kad yra parengtas Vyriausybės nutarimo projektas, siūlantis nepritarti minėtų įstatymų projektams ir siūlo Vyriausybei rytoj posėdyje priimti kitokią poziciją negu pasiūlyta projekte.

Visas kreipimosi tekstas:

Dėl Vyriausybės ruošiamo nepritarimo įstatymų projektams XIIP-472 ir XIIP-473, siekiantiems apsaugoti vaiko prigimtinę teisę į tėvą ir motiną

18 LR Seimo narių iš skirtingų Seimo frakcijų ir atstovaujančių Seimo Šeimos grupei pateikė svarstyti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo papildymo 7 staripsnio pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą XIIP-473 ir LR Civilinio kodekso 3,3 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą XIIP-472 projektus įteisinančius vaiko teisę turėti tėvus bei įtėvius skirtingos lyties. Nors XVI-oji Vyriausybė savo programoje teigia: „besąlygiškai laikysimės lyčių lygybės principo – abiejų tėvų vienodų teisių ir pareigų vaikams. Neleisime jokio atviro ar paslėpto vienišų motinų ar tėvų diskriminavimo.“ (Vyriausybės programa, Šeimos politika, 133)

Remiantis šia nuostata, o taip pat socialdemokratų vadovaujamos Vyriausybės deklaruojamu siekiu rūpintis vaiko teisių apsauga kaip vienu svarbiausių valstybės prioritetų, nepritarimas nuostatai, kad kiekvienas vaikas turi prigimtinę teisę į tėvą ir motiną, kylančią iš lyčių skirtingumo bei motinystės ir tėvystės tarpusavio papildomumo reikštų ne ką kitą kaip rinkėjų apgavystę.

Esame įsitikinę, kad lyčių lygybės principas nepaneigia lyčių skirtingumo ir iš jo gali kilti ne tik tėvo ir motinos vienodos teisės ir pareigos vaikams, bet ir motinystės bei tėvystės (kitaip tariant – lyčių) tarpusavio papildomumas.

Tvirtiname, kad lyčių papildomumas reiškia ne gyvenimo sričių ar darbų dalijimą į vyriškus ir moteriškus, bet vyro ir moters lygiavertį bendradarbiavimą visų rūšių veikloje (jie abu atsakingi už šeimos gyvenimą ir, žinoma, už vaikų auklėjimą), atpažįstant ir pripažįstant abiejų savitumą, skirtingos ir todėl viena kitą papildančios raiškos indėlį.

Atkreipiame dėmesį, kad lyčių skirtumai savaime nekuria nelygių galimybių ir neveda į diskriminaciją, bet yra sąlyga skirtingai raiškai, požiūriams, talentams, patirčiai, kurie suteikia galimybę kūrybiškai bendradarbiauti kiekvienoje visuomenės gyvenimo srityje.

Įstatymu siekiama, kad būtų sustiprinta tėvo ir motinos pareiga užtikrinti šią vaiko teisę.

Tuo pačiu tvirtiname, kad valstybė gali ir turi prisiimti pareigą paisyti vaiko prigimtinio intereso augti šeimoje, kurioje yra tėvas (įtėvis) ir motina (įmotė) ir dirbtiniu būdu neapriboti vaikui šios galimybės.

Taip pat valstybė neturi teikti prioriteto suaugusiųjų teisėms bei interesams tais atvejais, kai suaugusiųjų teisių ar interesų tenkinimas apribotų vaiko galimybes turėti tėvą ir motiną.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos Krikščionių demokratų frakcijos LR Seime vardu

Rimantas Jonas Dagys

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!