- Reklama -
Prieš metus A.Januškai reikėjo valstybės apsaugos nuo Baltarusijos baudžiamojo persekiojimo, o šiandien apie šią bylą Baltarusijoje nelikę jokių duomenų. Stebuklai!

Po paslaptingos Lietuvos saugumiečio Vytauto Pociūno žūties Breste, Baltarusijoje, prasidėjo akivaizdūs stebuklai: Lietuva jau nevadina Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos „paskutiniu Europos diktatoriumi“, Baltarusijos ambasadoje Lietuvoje vykstančiuose priėmimuose mūsų premjeras Gediminas Kirkilas su savo patarėjais bei ministrais tapo laukiamiausiais svečiais, o premjero G.Kirkilo patarėjui Albinui Januškai už perversmo organizavimą Baltarusijoje nutraukta baudžiamoji byla.

Dar daugiau – kaip pranešė „Karšto komentaro“ šaltiniai iš Baltarusijos ambasados Lietuvoje, Baltarusijos prokuratūroje apskritai neliko jokių duomenų apie 2006 metais A.Januškai Baltarusijos teisėsaugininkų iškeltą baudžiamąją bylą!

Nors dar 2006 metų gruodžio 15 dieną Lietuvos Užsienio reikalų ministerija ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas svarstė galimybę A.Januškai skirti valstybės apsaugą nuo Baltarusijos persekiojimo.

„Seime svarstoma galimybė skirti valstybės apsaugą buvusiam aukštam Lietuvos diplomatui, dabar – valstybės pareigūnui Albinui Januškai nuo galimo Baltarusijos persekiojimo už tariamą dalyvavimą rengiant “sąmokslą” prieš Minsko režimą.

BNS žiniomis, galimas apsaugos skyrimas buvo svarstomas uždarame Užsienio reikalų komiteto (URK) posėdyje penktadienį. URK nariams tam iš esmės pritarus, vis dėlto nuspręsta priimti sprendimą bendrame posėdyje su Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu kitą savaitę.

Neoficialiomis žiniomis, klausimas dėl buvusio Užsienio reikalų ministerijos (URM) sekretoriaus, dabar – ministro pirmininko patarėjo A.Januškos apsaugos tapo aktualus, Minskui suaktyvinus pastangas byloje A. Januškai dėl tariamo dalyvavimo rengiant opozicijos riaušes per Baltarusijos prezidento rinkimus šiemet pavasarį.

BNS žiniomis, Vilnius gavo užuominų iš Minsko, kad mainais už neseniai Lietuvoje sulaikytą Baltarusijos žvalgybininką Sergejų Moničių baltarusiai galėtų “palikti ramybėje” A. Janušką.

URK posėdyje, neoficialiomis žiniomis, tokio sandėrio galimybė atmesta.

A. Januškos apsaugos klausimas turėtų būti sprendžiamas Vidaus reikalų ministerijos ir Valstybės saugumo departamento sutarimu. Taip pat jis bus svarstomas bendrame URM ir NSGK posėdyje antradienį.

Tą pat dieną Vilniaus apygardos teismas svarstys šnipinėjimu įtariamo Baltarusijos piliečio S. Moničiaus išdavimą Lenkijai jai prašant.

Diplomatinės tarnybos prieš keletą mėnesių atsisakęs A. Januška neteko teisinio neliečiamumo, todėl gali tapti Baltarusijos specialiųjų tarnybų taikiniu.

Kovo pradžioje Baltarusijos KGB vadovas Stepanas Suchorenka pranešė, esą pavyko išaiškinti nelegalią organizaciją, rengusią valstybinį perversmą.

Baltarusijos KBG teigė turinti duomenų, kad su organizuotais išpuoliais prieš Baltarusiją yra susiję ir Lietuvos diplomatai, esą rasti slapti dokumentai, patvirtinantys, kad Lietuva ir kitos Europos šalys finansavo Baltarusijos opoziciją. Šioje byloje, be A. Januškos, yra minima mažiausiai dar vieno Lietuvos pareigūno pavardė“, – 2006 metų gruodžio 15 dieną pranešė naujienų agentūra BNS.

„Mes per Užsienio reikalų ministeriją esame gavę oficialų Baltarusijos prokuratūros raštą, kad Baltarusijoje Albinui Januškai nėra iškelta jokia baudžiamoji byla. O kadangi nėra baudžiamosios bylos, tai nėra ir ką nutraukti“, – „Karštam komentarui“ pasidomėjus, ar Baltarusijoje buvo nutraukta baudžiamoji byla A.Januškai, ir jei taip, tai kada, atsakė „Karšto komentaro“ šaltiniai iš Baltarusijos ambasados Lietuvoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!