- Reklama -

Baltijos kelio sąšaukoje - LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Dalia Tarailienė. KK nuotr.

Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas ir Seimo narė Vilija Abramikienė. KK nuotr.
Prezidentė Katedros aikštėje mielai dalijo žmonėms autografus. KK nuotr.
Prezidentė Baltijos kelio 25-metį šventė Katedros aikštėje. KK nuotr.

1989 m. rugpjūčio 23 d. 19 val. Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonės susijungė gyvąja rankų grandine nuo Vilniaus per Rygą iki Talino ir garsiai pareiškė pasauliui apie Nepriklausomybės siekį.

Šiandien 10 val. Vilniuje, Katedros aikštėje įvyko „Baltijos kelio sąšaukos“ pradžios renginys – palydėtuvės į Baltijos kelią.

11.00 val. – 20.30 val. „Baltijos kelio sąšaukos“ renginiai vyksta Baltijos kelyje. Lietuvos miestų, miestelių, rajonų žmonės kviečiami rinktis Baltijos kelyje prie savo krašto atminimo ženklų. Kiekvienas Lietuvos miestas, rajonas renka Palinkėjimus Lietuvai iš kartos į kartą ir organizuoja išvykimą į Baltijos kelią. Iš Vilniaus išvykusi „Baltijos kelio sąšauka“ delegacija sustos prie Baltijos kelio atminimo ženklų, prie kurių rinksis Lietuvos miestų ir rajonų atstovai.

Vilniuje „Baltijos kelio sąšaukos“ renginyje Katedros aikštėje dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šiandien Jos Ekscelencija lietuvių, latvių ir estų kalbomis pasveikino visas tris Baltijos šalis su Baltijos kelio 25-mečiu.

Premjeras švenčia Latvijoje

Šiandien Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius Rygoje drauge su Latvijos ir Estijos vyriausybių vadovais dalyvauja Baltijos kelio 25-mečio paminėjimo renginiuose.

Pakeliui į Latviją buvusiame Saločių-Grenctalės sienos kirtimo punkte Vyriausybės vadovas pasveikino Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos organizuoto tradicinio tarptautinio bėgimo „Baltijos kelias“ dalyvius, pasiekusius tarpinį maršruto Vilnius–Ryga–Talinas etapą, įteikė jiems Lietuvos vėliavą.

Atvykus į Rygą, Latvijos geležinkelio muziejuje Vyriausybių vadovams, visuomenei ir žiniasklaidai buvo pristatytas europinės vežės geležinkelio „Rail Baltica“ projektas.

„Kartu mes nuėjome ilgą kelią po to, kai mūsų dviejų milijonų rankos 600 kilometrų atkarpoje sujungė tris Baltijos valstybes, – sakė Lietuvos Ministras Pirmininkas A. Butkevičius. – Šiandien kuriame kitą Vilnių, Rygą ir Taliną siejantį ryšį – modernų geležinkelį, kuris visais atžvilgiais mūsų regioną dar labiau priartins prie Europos Sąjungos sostinių“.

Premjeras pažymėjo, kad trijų šalių bendros įmonės įsteigimas ženklins šio projekto sėkmę, nes dar labiau patvirtinsime savo įsipareigojimus, kurių įgyvendinimui siekiame paramos iš ES fondų.

Latvijos nacionalinėje bibliotekoje premjeras A. Butkevičius taip pat dalyvavo UNESCO projekto „Baltijos kelio atminties knyga“ ir jubiliejui skirto pašto ženklo pristatyme.

Atminties knygoje fiksuojami šią akciją organizavusių ir žmonių prisiminimai. Savo prisiminimais knygos įrašui pasidalijo ir Lietuvos Vyriausybės vadovas: „Lietuvos Sąjūdžio organizuota žmonių grandinė man tapo įspūdingu liudijimu, kiek mūsų daug, kad esame stiprūs ir kad atėjo laikas atverti duris į laisvę. Ši idėja, persmelkusi ir atokesnių provincijų žmones, tarp kurių buvo ir mano Vilkaviškis, galutinai pakeitė mūsų gyvenimą. Tą dieną suvokėme, kad kiekvienas ir visi kartu –lietuviai, latviai, estai pradedame tiesti savo laisvės kelią“.

Renginiai Vilniuje

12-18 val. – Lietuvos moksleivių sąjungos pilietinių iniciatyvų diena prie Baltojo tilto.

16 val. – Pilietinės jaunimo akcijos „Vėliavos kelias“ pradžia – Lietuvos trispalvės išskleidimo ceremonija prie Baltojo tilto.

18 val. – Pilietinė jaunimo eisena „Lietuvos vėliavos kelias“ nuo Baltojo tilto iki Gedimino pilies.

19 val. – Trijų Baltijos valstybių Prezidentų sveikinimai ir iškilmingų vėliavų pakėlimo ceremonija Katedros aikštėje. Meninė instaliacija ant Gedimino pilies bokšto „Laisvės spalvos“.

19.30 val. Jaunimo grupių koncertas „Koks aš ir Tu – tokia Lietuva“ Katedros aikštėje.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!