- Reklama -
Briuselyje pasiektas politinis laimėjimas dėl elektros tinklų sinchronizacijos. Nuotr. iš lrp.lt
Briuselyje pasiektas politinis laimėjimas dėl elektros tinklų sinchronizacijos.  Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude‘u Junckeriu, Estijos Premjeru Jüriu Raatu, Latvijos Premjeru Mariu Kučinskiu ir Lenkijos Premjeru Mateuszu Morawieckiu. Aukščiausio lygio penkiašaliame susitikime vadovai priėmė bendrą pareiškimą, kuriuo įtvirtintas įsipareigojimas iki 2025 m. sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su kontinentine Europa ir sinchronizacijos kryptis per Lenkiją.

Prezidentės teigimu, tai politinis Lietuvos laimėjimas ir pasiekimas visoms regiono šalims, kuris galutinai užtikrins energetinę nepriklausomybę, mažesnes kainas ir sustiprins nacionalinį saugumą.

Lūžis siekiant sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su kontinentine Europa buvo pasiektas Prezidentės susitikime su Europos Komisijos pirmininku J. C. Junckeriu praėjusių metų rudenį Taline. Europos Komisija išreiškė tvirtą paramą sinchronizacijai per Lenkiją ir pabrėžė projekto svarbą visos ES energetiniam saugumui.

Šiandien vadovų priimtas susitarimas leis pretenduoti į projektui būtinas lėšas dar šioje finansinėje perspektyvoje. Europos Komisija Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją įvardija kaip absoliutų Strateginių Europos jungčių projektų sąrašo (Connecting Europe Facility) prioritetą.

Bendrame pareiškime vadovai taip pat pabrėžė, kad Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacija su kontinentine Europa yra vienas reikšmingiausių energetinės sąjungos projektų ir konkreti šalių solidarumo išraiška stiprinant visos ES energetinį saugumą. Vadovai akcentuoja, kad 2018 metai yra lemiami projekto įgyvendinimui, ir sutarė kuo greičiau užbaigti politinius ir techninius darbus, rengiantis atsijungimui nuo Rusijos kontroliuojamo elektros žiedo.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!