- Reklama -
Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas A.Stančikas.. KK nuotr.
Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas A.Stančikas. KK nuotr.

Seimas nepritarė Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymui atmesti projektą, kuriuo buvo siūlyta sudaryti laikinąją tyrimo komisiją dėl nerimą keliančios padėties Lietuvos žemės ūkio sektoriuje. Už komiteto sprendimą balsavo vienas, prieš – 87, susilaikė 18 Seimo narių.

Remiantis Seimo statuto 151 straipsniu, alternatyvaus balsavimo metu 88 parlamentarai balsavo už tai, kad šio klausimo svarstyme būtų paskirtas kitas komitetas, 20 – už tai, kad būtų sudaryta specialioji komisija.

Po dar dviejų balsavimų paaiškėjo, kad toliau šį klausimą svarstys Kaimo reikalų komitetas. Tokiam sprendimui alternatyvaus balsavimo metu pritarė 53 Seimo nariai. Vienu parlamentaru mažiau balsavo už Audito komitetą (pirmojo iš minėtų dviejų balsavimų metu mažiausiai – 8 Seimo narių balsus surinko Ekonomikos komitetas, Kaimo reikalų komiteto skyrimui pagrindiniu pritarė 52, Audito komitetui – 45 parlamentarai).

Nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos sudarymo ir pavedimo jai atlikti parlamentinį tyrimą dėl nerimą keliančios padėties Lietuvos žemės ūkio sektoriuje“ projektu Nr. XIIIP-1727 komisiją siūloma įpareigoti atsakyti į 26 klausimus, susijusius su dirbamos žemės įsigijimu, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų, augalų apsaugos priemonių, žemės ūkio technikos pardavimu, grūdų ir aliejinių augalų, sėklų rinkų Lietuvoje ištyrimu, grūdų elevatorių valdymu. Taip pat, numatoma nustatyti, kas valdo daugiau nei 500 hektarų žemės.

Be to projektu siūloma įpareigoti komisiją: nustačius galimos neteisėtos veiklos atvejus nedelsiant kreiptis į teisėsaugos institucijas; nustačius įstatymų spragas ir netinkamą šiame nutarime apibrėžtos problematikos teisinį reguliavimą, kartu su išvadomis Seimui pateikti reikiamas įstatymų pataisas ir rekomendacijas kitų teisės aktų pakeitimams.

Siūloma kartu su tyrimo išvadomis pateikti: pasiūlymus dėl esminės Lietuvos žemės ūkio politikos nuostatų peržiūros, siekiant išvaduoti smulkiuosius šeimos ūkius ir nepriklausomas žemės ūkio bendroves iš stambiųjų žemvaldžių ir su jais susijusio verslo dominavimo; priemones, kurių įgyvendinimas leistų ateityje užtikrinti, kad Lietuvos žemės ūkyje bus išvengiama žemės koncentracijos stambiųjų žemvaldžių rankose, o jau susiformavusios koncentracijos viršijančios nustatytą 500 ha ribą nepažeidžiant laisvos rinkos principų, būtų pertvarkomos į ūkius, kurie neviršija 500 ha žemės ūkio paskirties žemės; priemones, kurių įgyvendinimas leistų apsaugoti ūkininkus nuo dominuojančią padėtį trąšų ir sėklų tiekimo, žemės ūkio technikos, grūdų supirkimo rinkose užimančių subjektų diktato; priemones, kurių įgyvendinimas skolos vekselių finansinį mechanizmą priartintų prie komercinių bankų atsakingo skolinimo kokybės standartų.

Numatoma pavesti komisijai tyrimą atlikti ir pateikti Seimui išvadą iki 2018 m. lapkričio 1 d.

LRS inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!