- Reklama -

„Lietuva labai sėkmingai išsiveržia iš energetinės priklausomybės ir vieno monopolininko diktato", - sako Prezidentė D.Grybauskaitė. Nuotr. iš www.lrp.lt

Darbo vizito į Belgijos sostinę išvykusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su kitų ES šalių lyderiais aptarė ekonominės ir pinigų sąjungos reformą bei tolesnius veiksmus, kaip stiprinti ES bendrąją rinką ir energetinę sąjungą.

ES valstybių vadovai įvertino pirmuosius energetinės sąjungos rezultatus ir pasiektą pažangą. Lietuva įvardyta Europos energetinio saugumo lydere, o mūsų įgyvendinti energetiniai projektai – Klaipėdos SGD terminalas ir šiemet nutiestos elektros jungtys su Švedija ir Lenkija – strateginiais visos ES pasiekimais.

„Lietuva labai sėkmingai išsiveržia iš energetinės priklausomybės ir vieno monopolininko diktato. Baltijos valstybės jau nėra energetinė sala. Užsitikrinome saugų energijos tiekimą, skaidrią ir sąžiningą konkurenciją. Aktyviai prisidedame stiprinant visos ES energetinį ir ekonominį saugumą“, – sakė Prezidentė.

Šalies vadovė taip pat pabrėžė, kad bet kokie galimi nauji energetiniai projektai su išorės tiekėjais, tarp jų planuojamas statyti „Nord Stream 2“ dujotiekis, privalo atitikti energetinės sąjungos tikslus – tiekimo diversifikaciją ir Trečiąjį ES energetikos paketą.

Lietuva ir dar šešios ES valstybės kreipėsi į Europos Komisiją, prašydamos įvertinti, ar šis dujotiekis nepažeis ES energetinės sąjungos principų. Pasak Prezidentės, politiniai projektai, kurie didina ES energetinę priklausomybę nuo vieno išorės tiekėjo, neturi ateities Europos Sąjungoje. „Nord Stream 2“ gali turėti ir neigiamą poveikį Ukrainos ekonomikai.

Susitikime taip pat aptartos kovos su terorizmu ir visuomenės radikalėjimu priemonės. ES lyderiai taip pat pabrėžė būtinybę tęsti ekonominės ir pinigų sąjungos reformas, kurios užtikrintų ES finansinį stabilumą, paskatintų visos ES ekonomikos augimą ir konkurencingumą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!