- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš artėjančią parlamento rudens sesiją tradiciškai susitiko su Seimo valdyba ir aptarė svarbiausius šio politinio sezono darbus ir sprendimus, kurių laukia žmonės. Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš artėjančią parlamento rudens sesiją tradiciškai susitiko su Seimo valdyba ir aptarė svarbiausius šio politinio sezono darbus ir sprendimus, kurių laukia žmonės. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš artėjančią parlamento rudens sesiją tradiciškai susitiko su Seimo valdyba ir aptarė svarbiausius šio politinio sezono darbus ir sprendimus, kurių laukia žmonės.

„Turint galvoje geopolitinius iššūkius aplink Lietuvą, mes negalime sau leisti konfliktuoti. Turime priimti sprendimus, kurie yra būtini valstybei. Lietuva tvirta, finansiškai stipri ir savimi pasitikinti valstybė. Kaip niekad turime daug draugų, kurie darbais įrodo, kad Lietuva yra ne viena“, – sako Prezidentė.

Seimui netrukus bus pateiktas tvirtinti kitų metų valstybės biudžeto projektas, todėl jis turi užtikrinti svarbiausius prioritetus – socialinės atskirties mažinimą ir valstybės saugumą. Kitąmet socialinei atskirčiai numatoma papildomai skirti apie 500 mln. eurų, gynybai – 149 mln. eurų daugiau negu šiemet – tai pirmas kartas, kai Lietuvoje gynybos finansavimas pasieks 2 proc. BVP. Pasak Prezidentės, tai rodo, kad sugebame suderinti interesus, nepriešinant socialinių išlaidų su karinėmis.

Prezidentės teigimu, valstybės galimybės leidžia didinti pensijas ir algas, tačiau šie žingsniai turi būti apgalvoti ir gerai paskaičiuoti, kadangi bet koks pajamų didėjimas kartu atneša ir infliaciją. Konstitucija įpareigoja didinti bazinį atlyginimų dydį visiems, todėl atlyginimai turi būti peržiūrėti išvengiant atskirų sektorių supriešinimo. Būtinas ir pensijų didinimas, kurios Lietuvoje yra vienos mažiausių regione. Šiuo metu vidutinė pensija Lietuvoje siekia 273, Latvijoje – 301, Estijoje – 409 eurus.

Siekiant struktūrinių reformų, mokesčių sistemos peržiūra turi mažinti socialinę atskirtį ir skatinti išeiti iš šešėlio. PVM lengvatos šildymui naikinimas buvo politiškai neprotingas ir socialiai klaidingas sprendimas, todėl turi būti peržiūrėtas. Šildymo lengvatos naikinimas paliečia net 700 tūkst. šalies gyventojų, tačiau apčiuopiamos naudos valstybės biudžetui neatneša.

Stiprindama antikorupcines iniciatyvas, Prezidentė inicijuoja Baudžiamojo kodekso pataisas. Jos užtikrins adekvačias baudas už korupcinius nusikaltimus ir susies baudas su padaryta žala ar gauta nauda. Taip pat Prezidentė teikia papildomus įrankius kovai su neteisėtu praturtėjimu ir inicijuoja baudų už mokestinius pažeidimus didinimą. Mokesčių inspekcijos duomenimis, pernai neaiškios kilmės pajamos siekė 23 mln. eurų.

Prezidentė palinkėjo Seimo valdybai susikoncentruoti į darbus ir priimti Lietuvos žmonėms būtinus sprendimus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!