- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su oficialiu vizitu apsilankė Vatikane ir susitiko su Popiežiumi Pranciškumi. Nuotr. iš www.lrp.lt/aut.R.Dačkus

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su oficialiu vizitu apsilankė Vatikane ir susitiko su Popiežiumi Pranciškumi.

Kitąmet minėsime Lietuvos ir Vatikano pilnai atkurtų diplomatinių santykių 25-metį. Pasak Prezidentės, Lietuva nuolatos, ypač sunkiausiomis akimirkomis, jautė Vatikano palaikymą. Popiežiaus padrąsinimas labai svarbus ir šiandien, susiduriant su naujais iššūkiais. Per audienciją šalies vadovė pakvietė Šventąjį Tėvą atvykti į Lietuvą.

„Lietuvos žmonės visada jautė dvasinį Vatikano palaikymą – ir gindami laisvę, ir kurdami savo valstybę. Šiandien Popiežiaus Pranciškaus moralinis autoritetas ir lyderystė prisideda prie Lietuvai, Europai ir visam pasauliui svarbių ir reikalingų pokyčių siekiant taikos ir žmonių gerovės, tarpusavio santarvės ir vienybės. Naujas Šventojo Tėvo požiūris, asmeninis pavyzdys ir padrąsinimas svarbus visiems, kas atkakliai gina laisvę ir žmogaus teises, kovoja už skaidresnį ir teisingesnį gyvenimą, kuria socialiai atsakingą ir gailestingesnę visuomenę“, – sako Prezidentė.

Šiandien Lietuvos ir Vatikano dėmesio centre – pasaulį krečiantys konfliktai ir mūsų regione tvyranti įtampa, būtinybė stiprinti Jungtines Tautas, jų vaidmenį sprendžiant konfliktus, užtikrinti humanitarinę pagalbą nuo skurdo ir karo bėgantiems žmonėms.

Lietuvai ir Vatikanui susirūpinimą kelia padėtis agresijos krečiamoje Ukrainoje. Popiežius karą šios šalies Rytuose vadina „brolžudišku“ ir ragina atkurti taiką laikantis tarptautinių teisės normų.

Europą užplūdusi pabėgėlių banga – taip pat bendras visų rūpestis. Popiežius vienas pirmųjų sureagavo į katastrofiškai augantį migrantų žūčių skaičių Viduržemio jūroje ir ragino ES sukurti nuoseklią migracijos politiką, kuri ne tik padėtų prieglobsčio ieškantiems žmonėms, bet ir apsaugotų ES piliečių teises. Popiežius kviečia visas Europos parapijas priimti nors po vieną pabėgėlių šeimą. Lietuvoje katalikų bažnyčia ir „Caritas“ jau 15 metų globoja karo pabėgėlius ir padeda jiems integruotis visuomenėje.

Ir Lietuvos Prezidentė, ir Vatikano vadovas ypatingą dėmesį skiria kovai su korupcija, socialinės atskirties mažinimui, bendruomeniškumo skatinimui.

Pasak Prezidentės, geopolitinių grėsmių akivaizdoje gailestingumas ir atjauta įgauna ypatingą svarbą. Popiežius 2016-uosius yra paskelbęs jubiliejiniais Gailestingumo metais, o Vilnius įvardijamas gailestingumo miestu. Prezidentė Popiežiui padovanojo dviejų švenčiausių Lietuvos paveikslų – Aušros Vartų Gailestingumo Motinos ir Gailestingojo Jėzaus – reprodukcijas. Aušros Vartų Gailestingumo Motinos paveikslas taip pat puošia ir lietuvių koplyčią Šv. Petro bazilikoje Vatikane.

Šalies vadovė Popiežiui Pranciškui taip pat padovanojo savo bičių medaus, puošto Lietuvos vaikų piešiniais.

Po pokalbio su Šventuoju Tėvu šalies vadovė susitiko su Vatikano valstybės sekretoriumi kardinolu Pietro Parolino ir sekretoriumi santykiams su valstybėmis arkivyskupu Paulu Gallagheriu.

Tai ketvirtasis Prezidentės vizitas į Vatikaną. Pirmasis šalies vadovės dvišalis susitikimas su dvasiniu katalikų bažnyčios vadovu įvyko 2010 metais. Tuomet Prezidentė susitiko su Popiežiumi Benediktu XVI. Valstybės vadovė taip pat 2013 m. dalyvavo Popiežiaus Pranciškaus inauguracijos ir po metų – Popiežiaus Jono Pauliaus II kanonizacijos ceremonijoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!