- Reklama -

Pasak M. Zasčiurinsko, pabėgėlių klausimas kelia daug ilgalaikių problemų Europos Sąjungai ir Lietuvai, todėl jis turi būti kuo skubiau išsamiai išanalizuotas ir priimti strateginiai sprendimai, užtikrinantys saugų ir sklandų pabėgėlių priėmimo procesą.. KK nuotr.

Šiandien Seimo Europos reikalų komitete svarstant pabėgėlių skaičiaus, kurį sugebėtų priimti Lietuva, klausimą, Seimo Darbo partijos frakcijos nariai balsuos prieš tokį, koks siūlomas dabar, pabėgėlių priėmimą. Pasak darbiečių, pradžioje turi būti priimtas planas ir nustatyti aiškūs perbėgėlių priėmimo kriterijai, kurie galiotų visoms Europos Sąjungos valstybėms.

Europos Komisijos pasiūlytas planas yra ydingas, kadangi nenustato jokių galutinių pabėgėlių skirstymo skaičių, nekeliauja kartu su detaliu planu dėl programos finansavimo ir tolesnių žingsnių, kaip bus kovojama su pabėgėlių krizės pasekmėmis. Be to, numatomas pabėgėlių kvotos peržiūrėjimas kas ketvirtį, vadinasi, kas ketvirtį visoms ES šalims teks priimti vis didesnį pabėgėlių skaičių, kas ketvirtį teks koreguoti integracijos planus ir finansus, o jokio galutinio plano kaip tai bus suvaldyta krizė – nėra.

Darbo partijos pateiktame šešių punktų plane numatoma: (1) ES lygmeniu sudaryti sąrašą šalių ar regionų, kurie šiuo metu yra karo zonose ir kuriuose žmonėms gresia realus pavojus; (2) visus ES pasiekusius pabėgėlius perkelti į specialiai tam įrengtas pabėgėlių stovyklas – apribojant jų laisvą judėjimą Šengeno zonoje; (3) pradėti vykdyti programą, pagal kurią kiekvienas pabėgėlis privalo būti patikrintas, nustatyta jo kilmė ir migracijos tikslas; (4) karo pabėgėliams turi būti taikoma „laikinosios apsaugos“ politika, t.y. pabėgėlių stovyklos turi atitikti aukščiausius standartus, tačiau saugumas jiems turi būti garantuotas tol, kol jų šalis purtoma konfliktų. Kai situacija ten stabilizuosis, pabėgėliai turi saugiai grįžti į savo tėvynę; (5) kadangi vienai ar kelioms valstybėms būtų per sunku priimti visus pabėgėlius ir pasirūpinti stovyklomis, tame galėtų dalyvauti visos šalys: ar priimdamos dalį pabėgėlių, ar prisidėdamos finansiškai; (6) „Laikinosios apsaugos“ politika siųs aiškią žinią pabėgėliams, kad ES priims tik karo pabėgėlius. Ekonominiai migrantai bus grąžinti iš kur atvyko.

Pasak Seimo Darbo partijos frakcijos nario Mečislovo Zasčiurinsko, pabėgėlių klausimas kelia daug ilgalaikių problemų Europos Sąjungai ir Lietuvai, todėl jis turi būti kuo skubiau išsamiai išanalizuotas ir priimti strateginiai sprendimai, užtikrinantys saugų ir sklandų pabėgėlių priėmimo procesą.

„Kartą Seime nubalsavę dėl pabėgėlių skaičiaus, prie šio jautraus klausimo turėsime grįžti jau po kelių mėnesių, mat pabėgėlių srautai kasdien tik didėja, todėl į šią problemą turime žvelgti sistemiškai, o ne gesindami šen bei ten įsiplieskiančius gaisrus“, – sako M. Zasčiurinskas.

Seimo narys pabrėžia, kad Lietuva turi būti ypatingai suinteresuota sukurti rimtą pabėgėlių priėmimo planą, nes kol kas ji tik paklusniai vykdo „iš viršaus“ nuleidžiamus Europos Sąjungos sprendimus, kurie mūsų šaliai gali būti kenksmingi.

„Galbūt ir galima būtų kalbėti apie paklusnų pabėgėlių priėmimą Lietuvoje, jeigu iš pat pradžių visos Europos Sąjungos teikiamos gėrybės – išmokos, paramos ir pan. būtų skirstomos vienodai, tačiau taip nėra, o kai kalbame apie pabėgėlių priėmimą, jau turime būti solidarūs. Tai yra neteisinga. Neabejojame, kad svarstydama pabėgėlių klausimą, Lietuva turi parodyti tvirtą stuburą ir inicijuoti aiškaus, ilgalaikio pabėgėlių priėmimo plano sukūrimą, kuris ateityje bus naudingas ir mūsų šaliai, ir visai Europos Sąjungai“, – teigia politikas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!