- Reklama -

Vytautas Gapšys. KK nuotr.

Šiandien Seime įvyko Seimo Darbo partijos frakcijos spaudos konferencija, kurioje buvo pristatyti darbiečių pasiūlymai mokesčių srityje. Šiuos pasiūlymus teikti paskatino Vyriausybės Mokesčių darbo grupės pasiūlymai, kurie neužtikrina Lietuvos konkurencingumo tarptautinėje rinkoje bei prieštarauja pačios Vyriausybės programos nuostatoms.

Grupė Seimo Darbo partijos frakcijos narių, kuriai vadovauja Virginija Baltraitienė, išanalizavo ir pateikė savo siūlymus šalies mokesčių sistemos pertvarkai.

„Pagrindinis mokesčių sistemos pertvarkos siūlymų tikslas — sudaryti konkurencingas sąlygas Lietuvos verslui kaimyninių šalių atžvilgiu bei tinkamai subalansuoti mokesčių sistemą. Didžioji dalis pasiūlymų skatins verslą atsisakyti šešėlio, mažins mokesčius, padės verslui būti konkurencingam bei užtikrins, kad geri specialistai liks Lietuvoje. Jeigu mes negerinsime verslo konkurencingumo sąlygų, greitai nebeturėsime darbdavių, kurie galės mokėti atlyginimus, o tik remsime užsienio importuotojus“, — teigia Darbo partijos (leiboristų) pirmininkas Vytautas Gapšys.

• Siūloma SODROS įmokoms taikyti lubas nuo 5000 litų apskaičiuoto mėnesinio darbo užmokesčio, kas ypač svarbu siekiant išsaugoti specialistus bei mokėti atlyginimus oficialiai.

• Taip pat siūloma nustatyti būtiniausių kasdienių vartojimo prekių sąrašą, o siekiant konkurencingų sąlygų verslui siūloma jam taikyti 5 proc. PVM. Tai ypač svarbu verslo konkurencingumo užtikrinimui.

• Įmonėms, gavusioms užsakymą iš valstybės ar savivaldybių, siūloma leisti nemokėti PVM tol, kol valstybė ar savivaldybės su jomis neatsiskaito.

• Pelno mokesčio įstatyme siūloma supaprastinti sąnaudų pripažinimo tvarką, nes šiuo metu galiojanti tvarka yra pernelyg sudėtinga.

• Siūloma neapmokestinti reinvesticijų, atsižvelgiant į veiklos pobūdį.

• Siūloma nustatyti, kad metinis neapmokestinamasis pajamų dydis yra 10 tūkst. litų (įeina visos darbo pajamos) arba, kaip alternatyva, MMA didinimas.

• Siūloma privalomąjį sveikatos draudimo mokestį skaičiuoti tik nuo didžiausių pajamų, gautoje vienoje iš gyventojo veikų, bet ne mažiau nei 90 Lt.

• Siūloma perskirstyti SODROS įmokas (iš darbdavio darbuotojui).

• Siūloma palikti 1 ir 2 proc. pervedimus nuo GPM, tai puiki priemonė pilietiškumui skatinti.

Pasak V. Gapšio, daugeliui pasiūlymų teisės aktai jau paruošti ir bus registruojami rytoj.

„Pagrindinis šių siūlymų tikslas — ne didinti mokesčius, bet didinti mokesčių mokėtojų ratą, skatinti verslo konkurencingumą, kad jis galėtų konkuruoti užsienio valstybių tarpe. Tada augtų dirbančių žmonių skaičius, ne pašalpų gavėjų. Žmogus norėtų dirbti ir galėtų užsidirbti. Siekiame mažinti emigraciją, kad kuo daugiau žmonių liktų dirbti Lietuvoje, mažinti šešėlį, bei kova su kontrabanda ir tam ėmėmės realių veiksmų“, — teigia V. Baltraitienė.

„Dauguma šių pasiūlymų buvo reikalingi jau vakar. Mūsų siekis mažinant PVM — didinti šalies konkurencingumą bei skatinti verslumą. Sudarykime mūsų verslui vienodas sąlygas su aplinkinėmis valstybėmis, kad jis galėtų konkuruoti rinkoje. Jei nesiimsime nieko — verslas skurs“, — kalba Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Uspaskich.

Ateityje Darbo partijos frakcija planuoja teikti siūlymus energetikos, sveikatos srityje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!