- Reklama -

VRK nustatė 15 dienų terminą pažeidimams ištaisyti. V.Balkaus nuotr.

Į Lietuvos Respublikos Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) kreipėsi grupė įvairioms Seimo frakcijoms priklausančių parlamentarų (Povilas Gylys, Petras Gražulis, Rytas Kupčinskas, Algirdas Patackas, Valdas Vasiliauskas, Jonas Varkala), ragindami įtvirtinti Tautai priklausančias teisėtas galias ir netrukdyti Lietuvos piliečiams kurti savąją valstybę bei pilietinę visuomenę. Kreipimesi prašoma leisti Lietuvos piliečiams išreikšti savo nuomonę dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 9 str., kuriame įtvirtinta nuostata, kad svarbiausi Valstybės bei Tautos gyvenimo klausimai sprendžiami referendumu.

2013 m. gruodžio 14 d. VRK pripažino 292 200 iš 313 425 surinktųjų parašų, kuriuos jai pateikė iniciatyvinė grupė dėl privalomojo referendumo paskelbimo. Anot VRK, pristigo vos 7800 parašų, o tai reiškia, kad surinktas jų skaičius skelbti referendumui yra nepakankamas. Tačiau spręsdama šį klausimą, VRK daugumą parašų „išbrokavo“ tik dėl techninių neatitikimų. Parlamentarai stebisi komisijos nuostata laikyti esminiu pažeidimu faktą, kai pasirašęs asmuo, tiksliai nurodęs visus savo duomenis, yra nenurodęs pasirašymo datos, nors visų piliečių parašai buvo renkami ir parašų lapai VRK buvo pateikti tiksliai įstatymo nustatytu laiku. Pabrėžtina, kad lape nenurodyta data jokiomis aplinkybėmis negali sukelti abejonių dėl pasirašiusiojo asmens tapatybės.

Techninius trūkumus VRK įvardijo kaip esminius pažeidimus ir nustatė referendumo iniciatoriams 15 dienų terminą jiems pašalinti (nuo 2014 m. sausio 6 d. iki 21 d.). Kreipimusi siekiama atkreipti VRK dėmesį į Konstitucijos 2–3 straipsnius, kurie skelbia, kad Lietuvos valstybę kuria Tauta; suverenitetas priklauso Tautai; niekas negali varžyti ar riboti Tautos suvereniteto; savintis visai Tautai priklausančių suverenių galių.

Povilas Gylys, Seimo narys

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!