- Reklama -

S.Šedbaras. KK nuotr.

Šiandien Seimo narys, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras kreipėsi į Lietuvos Respublikos Generalinę prokuratūrą dėl pastaruoju metu rusiškoje žiniasklaidoje padažnėjusių pasisakymų, neigiančių ar šiurkščiai menkinančių Lietuvos Respublikai ir jos gyventojams padarytus nusikaltimus, kurie pagal Lietuvos Baudžiamąjį kodeksą gali būti vertinami kaip nusikalstami.

Kaip teigia Stasys Šedbaras, Lietuvos teismų nustatyti sunkūs nusikaltimai, kurie buvo įvykdyti jau po Lietuvos Respublikos nepriklausomybės atkūrimo, 1991 metų sausio sovietinės agresijos metu, yra akivaizdūs, šių nusikaltimų faktai yra galutinai nustatyti.

„Tačiau ir Lietuvoje, ir užsienyje vis dažniau pasitaiko atvejų, kai nebaudžiamai platinama tikrovės neatitinkanti informacija, neigianti SSRS agresiją prieš Lietuvą, ypač kalbant apie 1991 metų Sausio 13-osios įvykius. Už sausio įvykių metu padarytus nusikaltimus teisti asmenys, šiuo metu nesantys Lietuvoje ir galimai nesantys Lietuvos Respublikos piliečiai, ne kartą viešai ir užgauliai neigė 1990–1991 metais įvykdytą agresiją prieš Lietuvos Respubliką bei minėtą agresiją vykdžiusių ir joje dalyvavusių asmenų padarytus labai sunkius nusikaltimus Lietuvos Respublikai ir Lietuvos Respublikos gyventojams, slėpdamiesi nuo atsakomybės po kitos šalies pilietybe“, – sako S. Šedbaras.

Seimo narys atkreipia dėmesį, jog tokie asmenys, nebūdami Lietuvos Respublikos piliečiais ir nuolatiniais gyventojais, būdami užsienio valstybėje leidžia sau atvirai tyčiotis iš Lietuvos Respublikos, įžeidinėti 1991 m. sausio 13-ąją nukentėjusius asmenis, o vėliau drąsiai atvykti į Lietuvos Respubliką ar kitas Europos Sąjungos šalis ir netgi tokiu atveju nėra teisinio pagrindo jų atžvilgiu pradėti baudžiamojo persekiojimo.

Pasak S. Šedbaro, Baudžiamojo kodekso 6 straipsnyje nustatytas baigtinis nusikaltimų, kuriuos užsienyje padarę užsieniečiai atsako pagal Baudžiamąjį kodeksą, sąrašas, tačiau į jį turėtų būti įtraukti ir Baudžiamojo kodekso 1702 straipsnio numatyti nusikaltimai: pritarimas tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimas ar šiurkštus menkinimas.

Generalinei prokuratūrai siūloma apsvarstyti ir pateikti nuomonę dėl Baudžiamojo kodekso 6 straipsnio nuostatos pakeitimo, įtraukiant Baudžiamojo kodekso 1702 straipsnyje įtvirtintą nusikalstamą veiką.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!