- Reklama -

Druskininkų savivaldybės Tarybos dauguma kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę dėl Antikorupcijos komisijos narių nusišalinimo. KK nuotr.

Šiandien, lapkričio 10 dieną, Druskininkų savivaldybės Tarybos dauguma kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę, Lietuvos Respublikos Seimo Valdybą, Lietuvos Respublikos Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetą ir Lietuvos Respublikos Seimo Antikorupcijos komisiją dėl Antikorupcijos komisijos narių nusišalinimo.

KREIPIMASIS

DĖL ANTIKORUPCIJOS KOMISIJOS NARIŲ NUSIŠALINIMO

Europos žmogaus teisių teismas (toliau – EŽTT) savo doktrinoje yra išvedęs objektyvaus ir subjektyvaus nešališkumo testus, kuriuose nurodė, kad objektyvusis šališkumas nustatomas esant menkiausioms tai patvirtinančioms aplinkybėms. Iš to darytina išvada, kad taikant objektyvųjį testą užtenka tik abejonių, kad asmuo gali būti šališkas, o tai būtų pagrindas jo nusišalinimui.

EŽTT ne vienoje byloje yra pasisakęs, kad šališku asmuo pripažįstamas ir tada, kai asmuo, nagrinėjantis ar nagrinėsiantis jam pavestus klausimus komentavo žiniasklaidai jo sprendžiamą klausimą, dar jo neišnagrinėjus.

Įvertindami tai ir kitas objektyvias aplinkybes, manome, kad Seimo antikorupcijos komisijoje nagrinėjant su Druskininkų savivaldybe susijusius klausimus, turėtų nusišalinti išankstines nuostatas turintys ir jas ne kartą viešai jau dėstę šios Komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius, nariai Arvydas Anušauskas ir Jurgis Razma.

2015 m. lapkričio 5 d. Lietuvos Respublikos Seimas pritarė Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų pateiktam nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimų suteikimo Seimo Antikorupcijos komisijai ir pavedimo atlikti parlamentinį tyrimą“ projektui. Priėmus šį nutarimą, Antikorupcijos komisijai būtų patikėta nagrinėti klausimus, susijusius su, kai kurių parlamentarų teigimu, galimomis korupcijos apraiškomis valdant Druskininkų savivaldybei priklausantį turtą.

Pabrėžiame, kad Druskininkų savivaldybė visuomet pasisakė ir pasisako už skaidrų visuomenei aktualių problemų aiškinimąsi, bendradarbiavo ir bendradarbiaus su tyrimus atliekančiomis teisėsaugos bei kitomis tam įgaliojimus turinčiomis institucijomis.

Tačiau esame įsitikinę, kad tyrimus atliekančių asmenų reputacija bei nešališkumas neturi kelti abejonių nei vienai su nagrinėjamomis situacijomis susijusiai pusei.

Šioje situacijoje, kai Komisijoje ruošiamasi nagrinėti klausimą, susijusį, kaip teigia kai kurie parlamentarai, su galimomis korupcijos apraiškomis valdant Druskininkų savivaldybei priklausantį turtą, svarbu įvertinti atskirų komisijos narių: Vitalijaus Gailiaus, Arvydo Anušausko ir Jurgio Razmos tinkamumą dalyvauti šios Komisijos darbe, nagrinėjant minėtą klausimą.

Įvertinant tai, kad minėti Komisijos nariai anksčiau ne kartą yra reiškę savo subjektyvias nuomones apie Druskininkų savivaldybę ir jos veiklą, vadindami ją nusikalstama, nors nė viena minėtų Komisijos narių skundus ir pareiškimus tyrusi teisėsaugos institucija nusikalstamų Druskininkų savivaldybės ir jos atstovų veikų nėra nustačiusi, manome, kad V. Gailius, A. Anušauskas ir J. Razma turėtų nusišalinti Komisijoje nagrinėjant su Druskininkų savivaldybe susijusius klausimus.

Norime atkreipti Jūsų dėmesį, kad A. Anušauskas nuo 2012 m. nuolat, aktyviai ir sistemingai pasisako apie Druskininkų savivaldybės vadovų, jo nuomone, nusikalstamą veiklą. Dėl to jis ne kartą yra kreipęsis į Generalinę prokuratūrą, Specialiųjų tyrimų tarnybą, Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją. Nė viena šių institucijų A. Anušausko metamų kaltinimų Druskininkų savivaldybei ir jos vadovams nepatvirtino, tačiau tai netrukdė jam toliau daryti viešus pareiškimus apie „teisinį nihilizmą ir demokratijos saulėlydį Druskininkuose“. Mūsų įsitikinimu, su demokratinėmis ir etinėmis normomis pirmiausia yra nesuderinama tai, kad Komisijos narys, naudodamasis savo tarnybine padėtimi, darė spaudimą institucijoms, į kurias kreipėsi, prašydamas atlikti tyrimus ir kone nurodinėdamas, kokius sprendimus pareigūnai turėtų priimti.

2013 m. balandžio 4 d. Seime surengtoje konferencijoje, kurioje buvo kritikuojamos teisėsaugos institucijos, priėmusios sprendimus, neįtikusius A. Anušauskui, buvo atvirai įvardinta, kad Antikorupcijos komisija, kurios vadovas V. Gailius, pradės tyrimus dėl Druskininkų mero veiksmų.

Minėtos Komisijos pirmininkas V. Gailius, prisidengdamas savo užimamomis pareigomis Antikorupcijos komisijoje, persiunčia įvairiausius tik prielaidomis, spėlionėmis ir negatyvia nuomone pagrįstus Druskininkų savivaldybės opozicijos skundus teisėsaugos institucijoms, taip darydamas galimą spaudimą priimant sprendimus.

Panašių veiksmų ne kartą yra ėmęsis ir Komisijos narys J. Razma, atvirai proteguojantis savivaldybės tarybos daugumai oponuojantiems privatų verslą turintiems tarybos nariams palankius sprendimus.

Įvertinus aukščiau išdėstytus argumentus ir pastaruoju metu dažnus viešus Vitalijaus Gailiaus, Arvydo Anušausko ir Jurgio Razmos pasisakymus, kuriais jie dar nepradėjus tyrimo, išsakė savo nuomonę apie tai, kad Druskininkuose klesti korupcija, konstatuotina, kad šiems Komisijos nariams nenusišalinus bus pažeista Druskininkų savivaldybės teisė į nešališką ir objektyvų tyrimą ir bus sumenkintas žmonių pasitikėjimas Komisija ir pačiu Seimu.

Druskininkų savivaldybės tarybos daugumos vardu savivaldybės meras Ričardas Malinauskas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!