- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dvišaliame susitikime su Lenkijos Prezidenu Bronislowu Komorowskiu aptarė regioninio saugumo klausimus, bendrus energetinius projektus ir artėjantį Vilniaus viršūnių susitikimą. R.Dačkaus nuotr.

Lenkijos Nepriklausomybės dienos minėjime Varšuvoje dalyvaujanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Lenkijos žmones šventės proga ir dvišaliame susitikime su Lenkijos Prezidentu Bronislowu Komorowskiu aptarė regioninio saugumo klausimus, bendrus energetinius projektus ir artėjantį Vilniaus viršūnių susitikimą, kuriame spręsis Europos Sąjungos ir Rytų kaimynių santykių ateitis.

„Lietuvą ir Lenkiją sieja ne tik seni istoriniai ryšiai, bet ir bendradarbiavimas ekonomikos, energetikos, gynybos srityse. Keičiantis geopolitinei situacijai vieninga Lietuvos ir Lenkijos pozicija yra svarbi siekiant užtikrinti ir regiono saugumą, ir sėkmingą Europos Sąjungos kaimynystės politiką”, – sakė Prezidentė.

Pasak Prezidentės, abiejų šalių pastangos yra svarbios sėkmingai Rytų partnerystės politikai. Todėl būtina vieningai paremti Rytų partnerių, kurios šio metu patiria politinį spaudimą ir ekonominius suvaržymus, integraciją į Europą.

Lietuvos Prezidentė pabrėžė ir neseniai pasibaigusių NATO kolektyvinės gynybos pratybų svarbą regioniniam saugumui. Praeitą savaitę Baltijos šalyse ir Lenkijoje vyko NATO greitojo reagavimo pratybos „Steadfast Jazz”, kurių metu Aljansas išbandė įvairius Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos gynybos nuo galimos agresijos scenarijus. Tai – didžiausios nuo 2006 metų NATO kolektyvinės gynybos pratybos.

Pasak Prezidentės, Lietuva ir Lenkija turi įgyvendinti elektros ir dujų jungčių projektus, kurie svarbūs visos ES ir musu regiono energetiniam saugumui. Į ES Bendrojo intereso projektų sąrašą yra įtraukti 3 bendri Lietuvos ir Lenkijos projektai – Lietuvos ir Lenkijos dujotiekių sujungimas, elektros jungtis LitPolink1 ir Baltijos šalių sinchronizacija su Kontinentinės Europos elektros tinklais (LitPolLink2). Joms įgyvendinti bus skirtas finansavimas iš 2014-2020 m. ES biudžeto.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!