- Reklama -

G.Kirkilas. KK nuotr.

„Europos Sąjungos (ES) Asociacijos sutartis su Ukraina yra naudinga Rusijai ekonomiškai, politiškai ir saugumo prasme“, – šiandien interviu Ukrainos dienraščio „Sigodnia“ (liet. – „Šiandien“) žurnalistei Kristinai Zeleniuk pabrėžė Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas.

„Rusijos didesnioji prekybos dalis yra būtent su ES. Taigi, pasirašius Asociacijos ir laisvosios prekybos sutartis su ES valstybėms, kurios iki šiol glaudžiai susietos su Rusija ekonominiais ir prekybiniais ryšiais, Rusijos prekybinės galimybės tik padidėja. Atsilaikyti prieš didžiuliais tempais augančią Kinijos ir Indijos konkurenciją, tiek Rusijai, tiek Ukrainai, tiek ES yra labai sunku. Rusijai, jei ji mąstytų strategiškai, reikia glaustis prie ES, o ne konkuruoti su ja, kuriant alternatyvinius darinius su nekonkurencinga ekonomika ir be žadančios ateities“, – tvirtino G. Kirkilas.

Seimo Pirmininko pavaduotojas taip pat paminėjo, kad Rusija pati siekia bevizio režimo su ES, Šengeno valstybėmis narėmis, taip pat naujos sutarties dėl strateginės partnerystės su ES, kaip ir gerų prekybos sąlygų. „Ar įvairūs atviri ir neatviri Rusijos spaudimai savo kaimynėms situaciją gerina? Ar tai palengvins būsimas Rusijos derybas su ES dėl minėtų susitarimų? Taigi, Rusijai ypač naudinga bendradarbiauti su ES dėl Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos“, – sakė jis.

G. Kirkilo tvirtinimu, gynybine prasme Ukrainos ir kitų Rytų partnerystės šalių integracija į ES taip pat naudinga Rusijai, nes dėl to saugumo lygis visame regione išaugs: „ES, kaip demokratinių valstybių sąjunga, nėra priešiška Rusijai, kariauti tikrai neketina ir neketins, kaip ir su jokiomis kitomis trečiosiomis šalimis. Be to, Rusijai bendradarbiaujant su ES, pavyksta išspręsti nemažai rimtų problemų. Pavyzdžiui, visokeriopa ES parama padėjo sutvarkyti Kaliningrado tranzito klausimus, Lietuvai stojant į ES“.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!