- Reklama -

Gabrielius Landsbergis. KK nuotr.

Reaguodamas į šiandien paskelbtas Didžiosios Britanijos teisėjų išvadas byloje dėl A. Litvinenkos nunuodijimo 2006 metais Londone, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, europarlamentaras Gabrielius Landsbergis pažymi, kad tai neeilinės reikšmės teisinis dokumentas, kuriame aiškiai įvardijama tiesioginė sąsaja tarp politinių žmogžudysčių ir Kremliaus.

Išvadose pažymima, kad politinį pabėgėlį A. Litvinenką radioaktyviu poloniu nunuodijo įtariamieji A. Lugovojus ir D. Kovtunas, per Rusijos Federacijos specialiųjų tarnybų operaciją, kuri greičiausiai buvo patvirtinta aukščiausiu lygiu ir asmeniškai Rusijos Federacijos Prezidento V. Putino.

„Tų, kas seka V. Putino iškilimą, veiksmus ir vykdomą politiką, nestebina, kad žmogžudystės vykdomos valstybės užsakymu, net ir už Rusijos ribų. Tačiau sveikintina, kad Rusijos pastangos sutrukdyti teisingumui, politinis spaudimas, įtariamųjų slėpimas, neatbaidė Didžiosios Britanijos teisingumo ne tik įrodyti tiesioginių vykdytojų atsakomybę, bet ir įvardinti aukščiausios vadovybės Kremliuje bei paties V. Putino vaidmenį,“ – pažymi G. Landsbergis.

TS-LKD pirmininkas pažymi, kad yra ir daugiau bylų – Sausio 13-osios, Medininkų žudynių, Magnitskio, Smolensko lėktuvo, kuriame žuvo Lenkijos Prezidentas Kačinskis, bei MH17 lėktuvo numušimas, nusinešęs daugelį Europos piliečių gyvybių, – kur Rusija visokeriopai stengiasi trukdyti pasiekti bet kokią pažangą tyrime.

G. Landsbergio įsitikinimu, tiek ES, tiek ir Lietuva turėtų paremti Didžiosios Britanijos veiksmus, siekiant įvykdyti teisingumą.

„Europos Sąjunga turi nedelsiant spręsti dėl bendrų veiksmų ES lygmenyje, pirmiausiai pritaikant sankcijas įtariamiesiems ir siekiant jų ekstradicijos“, – teigė G.Landsbergis.

„A. Litvinenkos bylos išvadų šviesoje siekiantys atnaujinti bendradarbiavimą su Vladimiru Putinu, kuris galimai pats užsakė žmogžudystę ES šalyje, turės dar atsakingiau sverti savo žodžius kviesdami valstybes būti pragmatiškomis ir grįžti prie įprastų santykių“, – pažymi G. Landsbergis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!