- Reklama -

Seimo pirmininkė Irena Degutienė. KK nuotr.

Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės pareiškimas, perskaitytas pradedant 2012 m. sausio 30 d. (pirmadienio) Seimo neeilinės sesijos plenarinį posėdį

Gerbiamieji kolegos,

Kai rudens sesijos pabaigoje opozicijoje kilo iniciatyva sudaryti laikinąją tyrimo komisiją „Snoro“ banko bankrotui ištirti, reagavau į Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko prašymą ir sukviečiau visų frakcijų seniūnus, kad išgirstumėte banko valdybos nuogąstavimus dėl šios komisijos darbo. Banko valdybos pirmininkas tąkart frakcijų seniūnams papasakojo, kokia sudėtinga finansinė situacija kilo Latvijoje po „Krajbanko“, kurio pagrindinis savininkas buvo tas pats „Snoro“ savininkas Antonovas, bankroto.

Po „Krajbanko“ bankroto, po neatsakingų politikų pareiškimų ir organizuotai paskleistų gandų prieš švedišką banką, Latvijoje buvo kilusi panika ir gyventojai masiškai puolė iš jo atsiiminėti indėlius: per tris dienas iš jo buvo pasiimta 10 proc. indėlių. Švedų nuomone, dezinformacija paskleista iš Rusijos pusės.

Įvertindamas labai jautrią finansinę situaciją Latvijoje ir Lietuvoje tuomet banko valdybos pirmininkas prašė Seimo laikinosios tyrimo komisijos sudarymo atsisakyti arba nukelti iki pavasario. Aš, kaip ir valdančioji dauguma, atsižvelgėme į šiuos centrinio banko nuogąstavimus, į aplinkybes Lietuvoje ir aplink Lietuvą, taip pat atsižvelgėme ir į tai, kad Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą „Snoro“ bankroto klausimu, kad Lietuvos banko nauja vadovybė pati ėmėsi ryžtingų kadrinių ir kitokių pertvarkymų savo viduje, todėl nepritarėme laikinajai tyrimo komisijai. Dar vienas mūsų nepritarimo motyvas buvo noras išvengti priešrinkiminių šou šia skaudžia visai valstybei problema, o neatsakingas šios problemos politizavimas būtų naudingas nuo mūsų teisėsaugos Londone besislapstantiems „Snoro“ banko savininkams.

Toks mano nepritarimas komisijai nereiškė bandymų kažką slėpti ar varžyti parlamentinę kontrolę – maniau, kad iškilusius visuomenėje klausimus, susijusius su bankų priežiūra ar kitomis „Snoro“ bankroto aplinkybėmis, galima tirti ir nuolat veikiančiose Seimo struktūrose – komitetuose ir komisijose ir toks tyrimas sukeltų mažiau nereikalingų aistrų. Aš pati kreipiausi į opozicijos vadovaujamą Audito komitetą prašydama išsiaiškinti banko ,,Snoras“ laikinojo ir bankroto administratorių atlyginimų dydžio už atliktą darbą pagrįstumą bei nepriklausomo auditoriaus „Ernst & Young“ atlikto audito pagrįstumą. Taip pat norėčiau socialdemokratams ir buvusiam finansų ministrui Algirdui Butkevičiui priminti, kad pirmoji viešai pareiškiau nuomonę, kad prokuratūra turėtų ištirti ir buvusio Lietuvos banko valdybos pirmininko Reinoldijaus Šarkino darbą, nes jis vadovavo Lietuvos bankui visus ilgus socialdemokratų valdymo metus ir prie jo susiformavo tokia bankų priežiūra.

Deja, tai, kas įvyko vėliau, kai nebuvo pritarta laikinosios tyrimo komisijos sudarymui, ne tik peržengė elementaraus padorumo, džentelmeniškumo ir normalios parlamentinės demokratijos ribas, bet peržengė net įstatymus. Prasidėjo raganų medžioklė, nutaikyta į mane ir mano šeimą. Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, neteisėtu būdu gavęs iš „Snoro“ banko dokumentus, užuot nunešęs juos į tyrimą dėl “Snoro” banko pradėjusią prokuratūrą, toliau darė neteisėtus veiksmus: pradėjo tais neaiškiais dokumentais šantažuoti valdančiąją daugumą, taip reikalaudamas žūtbūt sudaryti laikinąją komisiją, vėliau juos dalino žurnalistams, bandydamas apšmeižti mane ir mano šeimą.

Opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis pradėjo reikalauti, kad aš, pažeisdama Civilinį kodeksą, Asmens duomenų teisinės apsaugos ir Banko įstatymus viešai paskelbčiau privačios įmonės finansinius dokumentus, pažeisčiau Baudžiamąjį kodeksą, nes tuo metu jau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl „Snoro“ banko, o jei taip nepadarysiu opozicijos lyderiai viešai pradėjo grasinti pašalinti mane iš Seimo Pirmininko pareigų.

Noriu atkreipti dėmesį, kad oficialiai, kaip Seimo Pirmininkė, nei iš pono Mazuronio, nei iš pono Butkevičiaus, nei iš kitų opozicijos atstovų nesu gavusi jokių klausimų ar reikalavimų, kaip derėtų pagal Seimo statuto ar elementaraus civilizuoto pasaulio normas. Visi tie klausimai, priekaištai ir reikalavimai vyko tik per žiniasklaidos priemones, tad niekaip kitaip jų negaliu vertinti tik kaip bandymą neteisėtais būdais kompromituoti ir šantažuoti mane kaip asmenį, ir sukelti nepasitikėjimą Seimo Pirmininko institucija.

Reaguodama į sąmoningai keliamą politinę sumaištį sausio 20 dieną kreipiausi į Generalinį prokurorą, prašydama pagaliau perimti iš Algirdo Butkevičiaus tuos neteisėtai gautus ir platinamus dokumentus ir ištirti tos informacijos ar dezinformacijos pagrįstumą, dokumentų patikimumą, jų gavimo aplinkybes ir išsiaiškinti, kodėl jie iškart nebuvo pateikti prokuratūrai, o platinami per žiniasklaidą. Atkreipiu Jūsų dėmesį, kad tik po šio mano kreipimosi į prokuratūrą ponas Algirdas Butkevičius nunešė juos ten, kur turėjo nešti tik gavęs – į teisėsaugos institucijas. Informuoju, kad šiuo klausimu jau pradėtas ikiteisminis tyrimas ir aš paprašiau prokuratūros per įmanomai trumpiausią terminą ištirti šį reikalą ir informuoti mane ir visuomenę.

Gerbiami kolegos,

Matydama, kad nederamų priešrinkiminių šou „Snoro“ tema ne tik nepavyko išvengti, bet opozicijos vadovų kurstomos aistros pradeda kelti pavojų valstybės politiniam, o tuo pačiu ir finansiniam stabilumui, taip pat nenorėdama, kad mano atžvilgiu opozicijos paskleista dezinformacija ir toliau būtų siejama su labai opia valstybei ir visuomenei „Snoro“ banko bankroto byla, penktadienį paraginau valdančiosios daugumos narius sudaryti tokią komisiją. Kito būdo stabdyti sukeltas aistras, kurios gali labai brangiai kainuoti visai valstybei, tiesiog nebematau.

Taip pat informuoju, kad nenorėdama, jog naudojantis manimi ir toliau būtų keliamas politinis nestabilumas bei atsižvelgdama į Seimo statuto normas, nusišalinu nuo bet kokio dalyvavimo šiuo klausimu: posėdžio pirmininkavimo, balsavimo ir pasisakymų.

Pasekti savo pavyzdžiu ir taip pat pilnai nusišalinti kviečiu ir kolegas Valentiną Mazuronį ir Algirdą Butkevičių. Ir ne tik todėl, kad Valentinas Mazuronis kartu su mama turėjo indėlį „Snoro“ banke, kurį jau atsiėmė, o Algirdas Butkevičius savo ypatingus ryšius su „Snoro“ banku pademonstravo gaudamas neteisėtu būdu perduotus finansinius dokumentus, bet todėl, kad niekam nekiltų abejonių, kad sudaryta laikinoji komisija sieks tikrai ieškoti tiesos, o ne politinių oponentų kompromitavimo, kas vyko pastarosiomis savaitėmis.

Gerbiami kolegos, tikiuosi, kad šiandien savo kalbose minėdami labai skaudų ir opų mūsų valstybei klausimą, nepamiršite savo atsakomybės už valstybės politinį ir finansinį stabilumą ir to nemalonaus fakto, kad praėjusį penktadienį pirmą kartą mūsų valstybės istorijoje prieš Lietuvos banką buvo surengta kibernetinė ataka, kuria siekta sutrikdyti centrinio banko darbą.

Ačiū už dėmesį.

Irena Degutienė

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!