- Reklama -

Ignalinos krašto muziejuje atidaryta nauja ekspozicija „Olimpinis žiemos sportas Ignalinoje“.
Ignalinos krašto muziejuje atidaryta nauja ekspozicija „Olimpinis žiemos sportas Ignalinoje“.
Ignalinos krašto muziejuje atidaryta nauja ekspozicija „Olimpinis žiemos sportas Ignalinoje“.
Ignalinos krašto muziejuje atidaryta nauja ekspozicija „Olimpinis žiemos sportas Ignalinoje“.

Ignalina nuo seno garsėjo slidinėjimo tradicijomis, iš šio krašto kilo daug garsių slidininkų ir biatlonininkų. Vasario 12 dieną Ignalinos krašto muziejuje atidaryta nauja ekspozicija „Olimpinis žiemos sportas Ignalinoje“.

Informaciniuose stenduose pristatomi žymiausi krašto sportininkai ir jų pasiekimai, pasakojama Ignalinos sporto mokyklos, sporto bazės, vėliau – Lietuvos žiemos sporto centro istorija, taip pat eksponuojami sportininkų ir įstaigų įvairių varžybų diplomai, garbės raštai, kiti apdovanojimai. Įdomios senosios nuotraukos nuo 1967-ųjų iki 1984 metų žiemos olimpinių žaidynių, įvairių respublikinių varžybų, taip pat olimpiečių startų.

Daugiausia dėmesio skirta visų laikų garsiausiam Ignalinos sportininkui, olimpinio aukso laimėtojui, dukart pasaulio čempionui biatlonininkui Algimantui Šalnai, kuris šiuo metu gyvena JAV ir nuo 1991 m. vadovauja šios šalies biatlono rinktinei.

Rengiant ekspoziciją jis pats lankėsi muziejuje, pateikė įdomios medžiagos. Tikimasi, kad ši ekspozicija susilauks didelio ignaliniečių ir miesto svečių susidomėjimo. Ji galės būti nuolat plečiama ir papildoma. Atliktas labai svarbus ir reikalingas darbas, siekiant parodyti, kuo Ignalina garsi ir kuo gali didžiuotis. Šiemet bus minimas Ignalinos 150-asis gimtadienis. Tai puiki dovana miestui.

Nauja ekspozicija džiaugėsi Ignalinos rajono savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis, Lietuvos žiemos sporto direktorius Bronius Cicėnas, Ignalinos kultūros ir sporto centro direktorius Darginas Mikėnas, buvę šių įstaigų vadovai Vytautas Švogžlys ir Eugenijus Kozlovas, kiti sporto bendruomenės atstovai. Renginyje dalyvavo Algimanto Šalnos krikšto dukra Neringa Patiejūnaitė. Gaila, kad renginyje negalėjo dalyvauti į sporto olimpą sportininką išlydėjęs pirmasis biatlono treneris Eugenijus Ščechočichinas.

„Tokia ekspozicija Ignalinai, save vadinančiai žiemos sporto sostine, labai reikalinga. Ignalina turi vienintelį šalyje žiemos sporto centrą, kuris, net ir tokiomis šiltomis žiemomis sudaro sąlygas profesionaliam sportui. Mes didžiuojamės, kad Ignalinos rajone gimė, Ignalinoje mokėsi ir treniravosi olimpinis čempionas Algimantas Šalna. Jo asmenybė ir gyvenimas – yra gražus pavyzdys jaunimui, ką didelio ryžto, valios ir užsispyrimo dėka gali pasiekti paprastas provincijos vaikinukas…“,- pristatymo renginyje kalbėjo savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis.

Savo prisiminimais apie Algimantą Šalną pasidalijo Lietuvos žiemos sporto centro vadovas Bronius Cicėnas. „Su Algimantu buvome ir esame geri draugai, mus jungė bendri pomėgiai. Jaunystėje jį išmokiau vairuoti automobilį. Bendraujame elektroniniais laiškais, susiskambiname. Kai Algimantas būna Lietuvoje, visada aplanko, šiltai bendraujame. Jis domisi žiemos sporto centro veikla, visada mielai pataria, palaiko…“,- pasakojo B. Cicėnas. Juozas Repšys prisiminė Algimanto Šalnos mokslo metus, įvairias juokingas situacijas. Viena jų tokia – jaunasis sportininkas nenorėjo praleisti pusbrolio vestuvių, todėl pradėjo blogai mokytis ir tuometinis mokyklos direktorius J. Repšys jo neišleido į svarbią sporto stovyklą…

Sporto istorija Ignalinoje rašoma nuo 1951 metų. Pati gamta čia sukūrė tinkamą slidinėti reljefą. 1958-aisiais ignalinietis Bronius Šimkūnas ėmėsi iniciatyvos įkurti sporto bazę ir statyti trampliną Ignalinoje. Suradus gražią ir kalnuotą vietovę, sporto bazei vieta parinkta tarp stačių kalvų prie Žaliojo (Šiekščio) ežero. 1963 metais ant Vilkakalnio kalno pastatytas 50 m ilgumo medinis tramplinas buvęs pats aukščiausias Lietuvos teritorijoje.  Šuoliai nuo jo siekdavo iki 60 metrų. Garsusis, daugybę dalyvių ir žiūrovų į varžybas pritraukdavęs tramplinas veikė 1962–1973 metais. 1965-aisiais Ignalinoje surengtas pirmasis Lietuvos šuolių su slidėmis čempionatas.

Muziejuje pristatytoje ekspozicijoje pasakojama apie visus garsiausius Ignalinos slidininkus, biatlonininkus. Tai Gintaras Jasinskas (g. 1968 m.) – pirmasis Lietuvos olimpinės delegacijos vėliavnešys, dalyvavęs 1992 m. ir 1994 olimpiadose Albervilyje ir Lilehameryje; Lietuvos slidinėjimo rinktinės vyriausioji trenerė Kazimiera Strolienė ir garsi biatlonininkė Diana Rasimovičiūtė, dalyvavusios trijose olimpinėse žaidynėse, taip pat jaunesnės kartos atstovai: daugkartinis Lietuvos ir pasaulio čempionas Tomas Kaukėnas, olimpinių žaidynių 2014 m. Sočyje (Rusija) dalyvis, Karolis Zlatkauskas, startavęs 2006 m. olimpiadoje Turine (Italija), Mantas Strolia ir Modestas Vaičiulis – 2010 m. Vankuveryje (Kanada).

Ekspozicijoje užfiksuotos ir jauniausios Ignalinos žiemos sporto viltys. 2012 m. Austrijoje vykusiose pirmosiose jaunimo žiemos olimpinės žaidynėse Lietuvai atstovavo Gaudvilė Nalivaikaitė ir Arnoldas Mikelkevičius (delegacijai vadovavo olimpinė čempionė Vida Vencienė, kuri ir pati daug metų treniravosi Ignalinoje). 2016 m. vasario 12–21 dienomis Lilehameryje (Norvegijoje) vykstančiose jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse dalyvauja ir biatlonininkė, Ignalinos kultūros ir sporto centro auklėtinė Vitalija Kutkauskaitė. Tai mūsų stipriausioji žiemos sporto šakų atstovė iki 18 metų, Lietuvoje ir tarptautinėse varžybose pasiekusi aukštų rezultatų. Lilehameryje jai teks susigrumti su varžovais iš viso pasaulio.

Ekspozicijoje pristatomi ir daugybę puikių sportininkų išugdę Ignalinos treneriai: Aurimas Bučelis, Aurimas Bučelis, Albertas Jakubauskas (A. Šalnos treneris studijų Kaune laikotarpiu), Edvardas Magyla – pirmasis A. Šalnos slidinėjimo treneris Ignalinoje; Kazys Milašius, Jonas Paslauskas, Pranas Punelis, Edvardas Rasimovičius, Vilius Repšys, Kazimiera Strolienė, Aleksasndras Ščekočichinas, Igoris Terentjevas, Dalia Vaičiulienė ir kt.

Džiugu, kad ekspozicijoje skirta dėmesio ir Ignalinos miesto atsiradimo legendą iš žmonių lūpų užrašiusiam mokytojui ir aistringam keliautojui Liudui Alseikai. 1946-1948 m. jis dirbo Ignalinoje ir mokinius suburdavo aktyviai sportinei veiklai. Liudas Alseika dviračiu apkeliavo visą Lietuvą, Baltijos šalis, surengė pirmąjį lietuvių žygį iš Klaipėdos į Vladivostoką.

Parengė Lina Kovalevskienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!