- Reklama -

Vasario 16-osios – Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Lietuvą pasiekė pirmieji pasaulio šalių lyderių sveikinimai. Nuotr. iš www.lrp.lt

Vasario 16-osios – Valstybės atkūrimo dienos proga Lietuvą sveikina pasaulio šalių lyderiai.

Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei sveikinimo laiškus atsiuntė Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentas Barackas Obama, Estijos Prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, Ukrainos Prezidentas Petro Porošenka, Airijos Prezidentas Michealis D. Higginsas, Austrijos Prezidentas Heinzas Fisheris, Portugalijos Prezidentas Anibalas Calvaco Silva, Kroatijos Prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič, Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas, Pakistano ir Kazachstano valstybės vadovai, Kanados generalgubernatorius.

Sveikinimo telegramas ir laiškus taip pat atsiuntė Japonijos imperatorius Akihito, Didžiojos Britanijos Karalienė Elžbieta II, Švedijos Karalius Karlas Gustavas XVI, Belgijos Karalius Filipas, Nyderlandų Karalius Viljamas Alexanderis ir Saudo Arabijos Karalius Salmanas.

„Priimkite geriausius Amerikos žmonių sveikinimus 98-ųjų Nepriklausomybės deklaracijos metinių proga. Lietuva ir toliau išlieka pavyzdžiu, kaip stiprinti demokratiją ir saugumą globalioje erdvėje. Tvirtą Jūsų atsidavimą padėti kitoms valstybėms einant demokratijos keliu rodo Jūsų darbas įgyvendinant ES Rytų partnerystės politiką. Lietuva taip pat kartu su JAV sėkmingai dirbo JT Saugumo Taryboje, kovodama su terorizmu ir skatindama taiką 2014–2015 metais“, – rašoma JAV Prezidento Baracko Obamos laiške šalies vadovei.

JAV vadovas pasveikino Lietuvos įsipareigojimą didinti krašto apsaugos finansavimą ir jau 2018 m. pasiekti NATO standartą gynybai skirti 2 proc. nuo BVP. Prezidentas Barackas Obama taip pat pabrėžė mūsų šalies lyderystę keliant paramos Ukrainai klausimus tarptautinėje erdvėje.

Savo ir visos Estijos vardu sveikindamas Lietuvą, Estijos vadovas prisiminė prieš trejetą metų Vilniuje Prezidentės Grybauskaitės jam padovanotą Užupio amatininkų aitvarą ir palinkėjimą, kad vėjas sparnuose niekada nenurimtų. Prezidento Ilveso teigimu, tai šiandien tapo tikrove. Estijos vadovas priminė Lietuvos indėlį į visos ES energetinio saugumo stiprinimą bei sprendimą tęsti gynybos išlaidų didinimą.

„Drauge petys į petį pergyvenome labai didelius pokyčius, kurie neginčijamai įtvirtino Estijos ir Lietuvos nepriklausomybę, atvedė mus į ES ir NATO. Estija ir Lietuva yra bendramintės, sąjungininkės, draugės. Regime, kaip pastaraisiais metais byra ankstesnė įprasta ir nuspėjama saugumo aplinka. Matome trapumo ženklus, kuriuos rodo Europa – mūsų bendri namai. Todėl turime dar plačiau žvelgti į horizontą ir dar labiau stengtis vardan savo, Baltijos ir Šiaurės regiono bei visos Europos stiprybės“, – rašomas Estijos vadovo laiške.

Ukrainos vadovas savo sveikinimo laiške padėkojo Lietuvos tautai ir asmeniškai Prezidentei už Ukrainos palaikymas Orumo Revoliucijos metu, kada ukrainiečių žmonės kovojo už laisvę ir savo šalies europietišką pasirinkimą. Šiandien Ukraina aukštai vertina Lietuvos pagalbą kovoje už suverenitetą ir teritorinį vientisumą.

Vasario 16-osios – Valstybės atkūrimo dienos proga sveikindami Lietuvos žmones užsienio šalių vadovai linki jiems sėkmės, taikos ir gerovės, dėkoja mūsų valstybei už tvirtus dvišalius ryšius ir partnerystę sprendžiant strateginius tarptautinės politikos klausimus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!