- Reklama -
Prezidentė D.Grybauskaitė. Prezidentūros archyvo nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Akcinių bendrovių įstatymo pataisas, kurios užkirs kelią vengti mokesčių piktnaudžiaujant metinėmis išmokomis (tantjemomis) bei užtikrins sąžiningą pelno padalijimą tarp stambiųjų ir smulkiųjų įmonės akcininkų.

„Būtina panaikinti įstatymo spragas galimam mokesčių vengimui bei pažaboti stambių akcininkų piktnaudžiavimą skirstant pelną. Įstatymo pataisos užtikrins lygiavertę visų bendrovės akcininkų teisę į bendrovės pelną”, – teigia Prezidentė.

Prezidentė pabrėžia, kad sąžiningai sumokėti mokesčius nuo pajamų privalo ne tik paprasti piliečiai, bet ir didelį pelną gaunantys stambieji akcininkai, įmonių vadovai. Priimti pakeitimai panaikino bendrovių savininkų galimybę siekti mokestinės naudos, kai vietoj dividendų ar kaip dalis atlyginimo, vadovams išmokamos mažesniu mokesčiu apmokestinamos išmokos (tantjemos).

Šalies vadovės iniciatyva parengtos įstatymo pataisos sugriežtino tantjemų išmokėjimą, numatant, kad jos išmokamos tik tuo atveju jei pelno dalis teks ir smulkiajam akcininkui (dividendų pavidalu) bei tantjemoms skirta dalis turės būti ne didesnė kaip trečdalis dividendams išmokėti skirtos sumos. Tai užtikrins, jog priėmus sprendimą dėl pelno paskirstymo, bus užkirstas kelias galimam mokesčių vengimui ir adekvačią pelno dalį gaus tiek stambus, tiek smulkus į įmonę investavęs akcininkas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!