- Reklama -
Teisininkas Kęstutis Čilinskas (nuotr. Seimo archyvo)

Teisininkas Kęstutis Čilinskas šiandien kreipėsi į Ministrą Pirmininką, ragindamas nekriminalizuoti valdžios. Skelbiame K.Čilinsko kreipimąsi į premjerą A.Kubilių.

Gerbiamas Ministre Pirmininke A.Kubiliau,

Šiandien, kai Jūs pradėjote girti ir kviesti į politinę koaliciją Darbo partiją ir jos lyderius, galima konstatuoti kriminalinės oligarchinės valdžios įsigalėjimą. Kritiškai apie šiuos politikus kalbėjote prieš du metus, ragindamas mane eiti rinkimuose į laisvą Seimo nario vietą prieš Rusijoje nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstantį V.Uspaskich. Metus išdirbęs Seime, matydamas kaip Jūs kartu su tuometiniu premjeru G.Kirkilu rūpinatės LEO sandoriu ir „Maxima“ savininkų interesais, supratau, kad anksčiau ar vėliau ištiesite ranką V.Uspaskichui, kuris yra oligarchinės sistemos pradininkas. Oligarchija legalizavosi 2000-aisiais, kai į Seimą atėjo V.Uspaskich ir kiti „bosai“ su kriminaliniu šleifu. Pirmoji jų iniciatyva buvo neteisėtai (kaip vėliau nustatė Konstitucinis Teismas) pašalinti iš pareigų Generalinį prokurorą. Už tai, kad šis, gindamas viešąjį interesą, pradėjo tokias stambias korupcijos, klastojimo, kontrabandos ir pinigų plovimo bylas, susijusias su V.Uspaskicho kontroliuojamu koncernu, kaip „Jangilos“ byla.

Nenuoširdžiai atrodo Jūsų susirūpinimas biudžeto lėšų gausinimu, jei Jūs pasirinkote savo partneriu V.Uspaskich, kurio įmonės baustos ir kuris pats traukiamas baudžiamojon atsakomybėn už valstybei pavojingas finansines machinacijas. Tuo Jūs duodate visuomenei signalą: slėpkite nuo valstybės pajamas, mokėkite už darbą vokeliuose, klastokite buhalterinės apskaitos dokumentus, plaukite nusikalstamu būdu gautus pinigus, kurkite partijas, finansuojamas iš juodų pinigų – ir jūs būsite pakviesti valdyti šalį, kartu su TS-LKD vadovu A.Kubiliumi. Ar galima tikėtis, kad verslas noriai mokės mokesčius biudžetui, kurį skirstys finansiniais nusikaltimais įtariamų politikų komanda.

Kaip teisininkas, Jūsų ketinimą ir pareiškimus apie koaliciją su baudžiamojon atsakomybėn traukiamais politikais vertinu kaip nusikalstamumo, korupcinės veiklos ir teisinio nihilizmo skatinimą.

Siekiant išsaugoti nusikalstamą LEO sandorį ir išvengti atsakomybės Jums reikalinga V.Uspaskich parama, nes kitais politikais šiuo klausimu nepasitikite. Visuomenė nenurimsta, reikalauja, kad būtų panaikinti nusikalstami ir korupciniai sandoriai, kuriais UAB „NDX energija“ („Maxima“) savininkams iš esmės veltui buvo atiduotos daugelio milijardų litų vertės valstybinės elektros tiekimo sistemos ir jų duodamas pelnas. Dėl to buvo dirbtinai sukeltos elektros kainos, mūsų verslas, gyventojai ir valstybės biudžetas praranda didžiules lėšas. Išeitis iš krizės būtų grąžinti valstybei jos turtą, sumažinti elektros kainas. Dabar Jūs rengiatės su „Maxima“ savininkais pasidalinti („likviduoti“) LEO bendrovę, nepanaikinus LEO sandorio. Tai reiškia, kad likvidatorius laikysis LEO sandoryje įrašyto valstybės įsipareigojimo atiduoti minėtiems privatiems savininkams 38,3 proc. valstybės kapitalo. Valstybė ir visuomenė pajus didžiulį finansinį smūgį. Vietoj to, kad panaikintumėte tą nusikalstamą sandorį, Jūs ruošiatės jį vykdyti, t.y. apiplėšti valstybės finansus, o čia Jums reikia valstybės finansų išplovime patyrusių politinių sąjungininkų. V.Uspaskich tam tinka. Jis ir dabar yra prokuratūros apkaltintas nusikalstamomis finansinėmis machinacijomis. Mainais už dalyvavimą koalicijoje, kuri gina korupcinį sandorį su UAB „NDX energija“, V.Uspaskich ir kiti partijos atstovai nebus nuteisti prokuratūros pradėtoje byloje. Jau davėte signalą teisėsaugai pareikšdamas, kad šiandien šios partijos vadovai yra dori žmonės. Tą turi įsidėmėti Generalinis prokuroras, kuris yra dabar valdančios koalicijos politikų rankose.

Vadinasi, į koaliciją atėjus V.Uspaskicho komandai, Generalinis prokuroras bus priklausomas ir nuo politikų, kuriems prokuratūra yra pradėjusi baudžiamąjį procesą.

Tikras oligarchinis sandoris: V.Uspaskich Jums ir „Maxima“ savininkams padeda išsaugoti VST ir LEO sandorius, Jūs padedate su pareigomis nesusitvarkančiam Generaliniam prokurorui išlikti poste, Generalinis prokuroras padeda V.Uspaskich išsisukti nuo baudžiamosios atsakomybės ir nereiškia teisme ieškinio dėl nusikalstamų VST ir LEO sandorių. Tuo pat metu LEO bendrovės likvidatorius Vilniuje, o gal Stokholmo arbitraže tyliai, remdamasis Jūsų, Generalinio prokuroro ir V.Uspaskich apgintu LEO sandoriu, atseikėja UAB „NDX energija“ savininkams 38,3 proc. kelių milijardų litų vertės valstybinį energetinį kapitalą. Valstybė priartėja prie bankroto ir Jūs eilinį kartą paraginsite Tautą suveržti diržus.

Siūlau Jums, Ministre pirmininke, atsisakyti tokių valdžios kriminalizavimo planų ir kuo greičiau Vyriausybės vardu kreiptis į teismą dėl VST privatizavimo ir LEO sandorių pripažinimo negaliojančiais, sumažinti vardan UAB „NDX energija“ pelno padidintus elektros energijos pardavimo įkainius.

O gal Jūs laukiate, kol sukils antroji sąjūdžio banga – dabar prieš oligarchinę valdymo sistemą? Jeigu Jūs norite tokio antioligarchinio sąjūdžio, premjere, Jūs jį turėsite!

Jūs tikriausiai galvojate, ko tiems “čilinskams“ reikia? Turi darbą, atlyginimą, į valdžią nenori. O mes norime elementarios pagarbos žmogaus teisėms ir Konstitucijai, norime gyventi ne melo (dabar tai vadinama „viešaisiais ryšiais“) pertekusioje oligarchinėje valstybėje, o demokratinėje respublikoje, kurioje valdžia tarnauja žmonėms, o ne oligarchams. Tokių piliečių skaičius auga, buriasi į Jungtinį demokratinį judėjimą. Jums tai praneša spec. tarnybos, kurias dabar orientuojate ne stambios korupcijos ir valstybės turto grobimo aferoms tirti, o persekioti piliečius, bandančius priešintis toms aferoms. Bet įbauginti Tautos nepavyks!

Kęstutis Čilinskas,

advokatas,

nepolitinės asociacijos „Jungtinis demokratinis judėjimas“ pirmininkas

2009-10-28

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!