- Reklama -
Baltarusijos Vyriausybės kvietimu kaimyninėje šalyje lankėsi pirmoji Lietuvos Premjerė prof. Kazimiera Prunskienė

Baltarusijos Vyriausybės kvietimu kaimyninėje šalyje lankėsi pirmoji Lietuvos Premjerė prof. Kazimiera Prunskienė. Be dalyvavimo ir pranešimo tarptautiniame Investicijų ir ekonomiko forume, politikė asmeniškai bendravo su Baltarusijos Premjeru Sergejumi Sidorskiu, vicepremjeru Andrejumi Kobiakovu, apsilankė Žemės ūkio ministerijoje ir dalykiškai diskutavo su savo buvusiu kolega Žemės ūkio ministru Semionu Šapiro. Savo programą Minske politikė pradėjo Baltarusijos Mokslų akademijoje pranešimu apie ekonominių reformų raidą Lietuvoje, susitiko su žinomu Baltarusijos politiku ir ekonomistu Mokslų akademijos prezidiumo pirmininku dr. Michailu Miasnikovičiumi. Vizitui baigiantis K.Prunskienė susitiko su Minsko verslininkų ir darbdavių sąjungos pirmininku Vladimiru Kariaginu bei jo įsteigto Parlamentarizmo ir verslo instituto rektoratu, profesoriais ir studentais.

„Baltarusija kuria vis palankesnį klimatą užsienio investuotojams – įsibėgėja privatizacija, vykdomi dideli energetikos projektai, kuriuose laukiama ir privataus kapitalo dalyvavimo. Įvertinus tai, kad ekonomikos augimas kaimyninėje Baltarusijose jau eilę metų stabilus ir netgi šiemet laukiamas ne didesnis nei vos 1 proc. jos smuktelėjimas ( jei apskritai jis bus) , verslo perspektyvos investuotojams gan patrauklios. Manau, tai puikus šansas lietuviams – esame kaimynai, nesunkiai randame bendrą kalbą, o Lietuvai Baltarusijose jaučiamas palankumas ir simpatijos. Tereikia patiems peržengti įvairius stereotipų barjerus ir nusiteikti konstruktyviai partnerystei. Apie aktyvią kaimynystės politiką daug kalbama, deja, tai vis dar daugiau deklaratyvus, o ne abipusiai naudingas bendradarbiavimas. Bet matomi ir teigiami poslinkiai – tai abiejų šalių Prezidentų susitikimas Lietuvoje bei naujas Prezidento A.Lukašenkos ekonomikos kursas, kuris akivaizdžiai atsispindėjo premjero S, Sidorskio ir kitų Vyriausybės narių pranešimuose praėjusią savaitę vykusiame forume ”, – forumą apibendrino prof. K. Prunskienė.

Vizito metu daug dėmesio skirta energetikos temoms. Kol lietuviai eilę metų tik kalba apie būtinybę statyti naują atominę elektrinę, baltarusiai jau vykdo stambius energetinius projektus – gerokai pasistūmėta ruošiantis atominės energetikos įsisavinimui, rekonstruojamos hidroelektrinės, investuojama į biomasės katilines. „Su Baltarusija esame vienoje regiono energetinėje erdvėje, akivaizdu, kad uždarius Ignalinos AE turėsime ieškoti Lietuvai ekonomiškai naudingiausio varianto importuojant elektros energiją. Iš eksportuojančios elektros energiją ir iš to uždirbančios šalies tapsime importuojančia , perkančia. Štai prie ko privedė Lietuvą nuolankumas stabdant efektyviai veikiančią IAE ir trepsenimas vietoje vis dar ir dar tik kalbant apie naujus reaktorius, o realiai prastūminėjant kitokius interesus”, – savo apmaudo, bet ne pavydo kaimynams neslėpė prof. K. Prunskienė.

Baltarusijoje ši politikė sutikta itin šiltai – Nepriklausomybės akto signatarė, pirmoji premjerė postsovietinėse valstybėse puikiai pažįstama kaip viena aktyviausių permainų tuometinėje Tarybų Sąjungoje iniciatorių, kovotoja už buvusių TSRS respublikų ekonominį savarankiškumą ir nepriklausomybę. Po dvidešimties metų aktyvios politinės ir profesinės veiklos ekonomikos strategijos srityje dialogas su kaimyninių šalių kolegomis apie naujas laikmečio problemas, ekonomikos krizės stabdymo būdus, keitimasis patirtimi ir į šalių bei regiono ateitį nukreiptomis idėjomis yra ne mažiau prasmingas.

KK inf.

2009-11-19

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!