- Reklama -
JAV ambasados Lietuvoje 2-asis sekretorius Daniel Leslie Gage

Giedrė Gorienė

Sociologiniams tyrimams parodžius, kad daugiausia Lietuvos rinkėjų pasitiki nuversto Prezidento Rolando Pakso vadovaujama partija Tvarka ir teisingumas ir kad ši partija greičiausiai valdys Lietuvą po kitų Seimo rinkimų, užsienio šalių ambasados Lietuvoje viena po kitos puolė megzti draugiškų santykių su šia partija. Tačiau bene aktyviausiai su partijos Tvarka ir teisingumas pirmininku Rolandu Paksu ėmė bendrauti JAV ambasada Lietuvoje. O jeigu Rolandas Paksas, keršydamas už jo nuvertimą ir V.Adamkaus „pastatymą“ į jo vietą (nes Lietuvos Prezidentu buvęs JAV karinės žvalgybos rezervo karininkas Valdas Adamkus tapo tik nuvertus tautos išrinktą Prezidentą Rolandą Paksą, o rinkimų naktį „sugedus“ Vyriausiosios rinkimų komisijos kompiuteriams), ims ir palieps savo partijos nariams parlamentarams atšaukti „taikdarius“ iš „misijų“ Kosove, Irake ir Afganistane, kuris po JAV „demokratijos“ atnešimo į šią šalį tapo didžiausiu heroino į Europą per Kosovą tiekėju?

Todėl turbūt neatsitiktinai stebint partijos Tvarka ir teisingumas informacinio centro pranešimus galima pastebėti informaciją apie įvykusį jau ne vieną JAV ambasadoriaus Lietuvoje ir partijos Tvarka ir Teisingumas pirmininko Rolando Pakso susitikimą partijos būstinėje JAV ambasados Lietuvoje iniciatyva.

Ir todėl turbūt neatsitiktinai šiandien įvykusiame partijos Tvarka ir teisingumas kongrese tarp garbingiausių svečių netoli partijos pirmininko, Prezidento Rolando Pakso sėdėjo JAV ambasados Lietuvoje 2-asis sekretorius Daniel Leslie Gage, kuris taisyklinga lietuviška kalba pasveikino į kongresą susirinkusias moteris su kovo 8-ąja.

Tačiau man rūpėjo visai ne tai, ką JAV diplomatas mano apie moteris ir jų šventę, – aš norėjau užduoti diplomatui keletą, kaip sakoma, visai „nekorektiškų“ klausimų. Todėl išlaukusi, kol Seimo narys D.Barakauskas, kongreso metu lydėjęs aukštą svečią, baigs su juo pokalbį, priėjusi paprašiau trumpo interviu.

-Prašau, – maloniai nusišypsojo JAV ambasados Lietuvoje antrasis sekretorius, ir aš įjungusi diktofoną pradėjau.

„Nežinau“, „Nekomentuosiu“

Pastaruoju metu pastebėjome, kad JAV ambasada stengiasi užmegzti draugiškus santykius su partija Tvarka ir teisingumas bei jos pirmininku Rolandu Paksu. Kokia Jūsų nuomonė apie šią partiją bei šiandien įvykusį kongresą? – paklausiau p. Daniel Leslie Gage.

-Man labai malonu matyti, kad demokratija Lietuvoje vystosi, – maloniai šypsodamasis, tačiau labai lakoniškai atsakė JAV ambasados 2-asis sekretorius.

-Ir viskas? Daugiau komentarų šia tema neturite? – nustebau tokiu trumpu atsakymu.

-Ir viskas, – JAV diplomatas leido suprasti, kad pokalbis šiuo klausimu baigtas.

-Gerai, tuomet gal galite pasakyti, kas kitais metais laimės Lietuvos Prezidento rinkimus? Kas bus mūsų naujas Prezidentas? – paklausiau JAV diplomato. Nes JAV, be jokios abejonės, koks nors kandidatas mums jau turėtų būti numatytas į V.Adamkaus vietą – mat praktika Lietuvoje rodo, kad nuo 1998 metų į Lietuvos Prezidento postą negali ateiti niekas „iš šalies“, kaip tik „JAV kandidatas“. Nes, štai, laimėjo kartą (2003 metais) Lietuvos Prezidento rinkimus ne „JAV kandidatas“ Rolandas Paksas, ir ką – po metų jam jau buvo įvykdyta apkalta, ir į Lietuvos Prezidento postą vėl buvo sugrąžintas buvęs JAV karinės žvalgybos rezervo karininkas Valdas Adamkus.

Taigi, man siaubingai knietėjo sužinoti, kas gi bus tas kitas „amerikietis“, kuris 2009 metais Daukanto aikštėje pakeis dabar Meksikoje besiilsintį „spalvotųjų“ revoliucijų Gruzijoje ir Ukrainoje „kuratorių“ Valdą Adamkų.

Tačiau mano klausimas akivaizdžiai išmušė iš vėžių JAV diplomatą. Jis visas išraudo ir atsakė:

-Aš negaliu atsakyti į šitą klausimą. Aš manau, kad jūs pati už mane geriau žinote atsakymą.

-Bet juk dabar mes turime Prezidentą, kuris yra ir Lietuvos, ir JAV pilietis. Tai yra mūsų Prezidentas Valdas Adamkus turi dvigubą pilietybę. Jis net daugiau JAV, nei Lietuvos pilietis. Todėl aš norėčiau paklausti, kokį JAV lietuvį JAV parinko būti Lietuvos Prezidentu per kitus Prezidentu rinkimus, kurie įvyks kitais metais? – patikslinau savo klausimą.

-Aš tikrai nežinau, ką į šį klausimą atsakyti, – p. Daniel Leslie Gage veidas buvo išmuštas tamsaus raudonio.

Ko, ko, tačiau to jis, be jokios abejonės, nesitikėjo. Tokių „akiplėšiškų“ klausimų jam Lietuvoje dar niekas neuždavinėjo.

Nuo tokio „akiplėšiškumo“ žado neteko ir JAV diplomatą lydėjusi vertėja. „Atsiprašau, bet mes neturime daugiau laiko, mes labai skubame“, – įsikibusi į JAV diplomatą puolė jį stumti kuo toliau nuo manęs vertėja.

Tačiau mano klausimų programa „minimum“ dar nebuvo baigta – jei jau sutikau „gyvą“ Amerikos diplomatą, tai man labai knietėjo sužinoti jo nuomonę apie Kosovo nepriklausomybės ryšį su narkomafija – užsienio žiniasklaida daug rašė apie tai, kad NATO karinės bazės Kosove yra tapusios narkotikų paskirstymo centru Europoje.

-Dar vienas klausimas, – šūktelėjau ponui amerikonui.

Jis sustojo.

-Norėčiau Jums užduoti klausimą apie Kosovą, – pradėjau įžangą į klausimą.

-Jokių komentarų!- turbūt supratęs, ko aš jo galiu paklausti, dar labiau išraudęs šūktelėjo JAV diplomatas ir nuskuodė kuo tolyn nuo manęs ir mano „akiplėšiškų“ klausimų paskui vertėją „į skubų susitikimą“, kuris pasirodė besąs … jųdviejų pokalbis gana nuošaliojoje ir atokioje vietelėje – ant minkštasuolio šalia tualeto ir rūbinės trečiame „Forum Palace“ – pramogų rūmų, kur vyko partijos Tvarka ir teisingumas kongresas, aukšte.

Taigi, aš taip ir nesuspėjau užduoti aukštam svečiui (beje, antrieji ambasadų sekretoriai, kaip taisyklė, būna savo šalių specialiųjų tarnybų atstovai, taigi, p. Daniel Leslie Gage, manau, turėtų žinoti, ką JAV numačiusi į mūsų Prezidento vietą) paties pagrindinio klausimo: kadangi pastaruoju metu JAV ambasada akivaizdžiai rodo didelį dėmesį R.Pakso vadovaujamai partijai Tvarka ir teisingumas, o JAV ambasados 2-asis sekretorius net pagerbė šią partiją dalyvaudamas kongrese, ar tai yra ženklai, kad JAV pripažino savo klaidą, padėdama išversti iš posto mūsų Prezidentą Rolandą Paksą, ir jau per ateinančius rinkimus tą klaidą atitaisys?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!