- Reklama -



Giedrė Gorienė

Ar turėsime bent vieną kartą gyvenime mes tokią valdžią, kuri pirmiausia rūpinsis mumis, savos Lietuvos piliečiais, o tik po to – amerikų, nato ir dar kokių tik nori biesų įsipareigojimais? Matyt, kad artimiausiuose penkmečiuose – ne. Nes konservatorius keičiant socialdemokratams, o socialdemokratus – vėl konservatoriais (su keletu kitokios rūšies priedų), valdžiai pirmiausia virš visos Lietuvos ir jos gyventojų kabo visokie ten afganistanai, irakai arba kažkokie gvantanamo kalėjimai, o tai, kas vyksta čia, Lietuvoje, ir dabar, atrodo, visiškai neįdomu. Ir taip tęsis turbūt tol, kol Daukanto aikštėje įsikurs ne JAV statytinis, o savos šalies tikras šeimininkas, nors pagal tai, kiek pinigų gali prisispausdinti Amerika, ir kiek – Lietuva, galima spėti, kad tas žemės lopas už iš Atlanto dar ilgai šeimininkaus mūsų šalyje. Nes, kaip kadaise išsireiškė vienas Lietuvos Valstybės saugumo departamento pareigūnas, dirbame tai rankai, kuri maitina. O ką reiškia anai rankai prisispausdinti vieną ar kitą milijoną papildomai? O, be to, ir heroino tiekimas iš Afganistano Europoje siejamas su NATO karinėmis bazėmis Balkanuose…

Bet šiandien Lietuvos aktualija – ne NATO karinės bazės ir ne heroinas: naujajam JAV prezidentui B.Obamai pasirašius įsakymą dėl kalėjimo Gvantaname uždarymo, Lietuvos valdžia strimgalviais puolė rodyti iniciatyvą – siūlytis perkelti kalinius iš Gvantanamo kalėjimo į Lietuvą.

Lietuvos prezidentas (buvęs JAV karinės žvalgybos rezervo karininkas) Valdas Adamkus sušaukė Valstybės gynimo tarybos posėdį ir įpareigojo užsienio reikalų ministrą V.Ušacką pradėti pokalbius su JAV dėl kalinių perkėlimo.

Premjeras Andrius Kubilius, kuris irgi, pasirodo, neturi savo smegenų ir vadovaujasi iš šalies primestais kažkokiais mistiškais tarptautiniais įsipareigojimais, ėmė ir pareiškė, kad mes (suprask, kad ne vien tik A.Kubilius, V.Adamkus ir P.Malakauskas, bet ir mes visi) vardan šalies saugumo ir partnerystės turime kartais padaryti nepopuliarius sprendimus. Lyg Amerika būtų prigrasinusi: jei nepriimsite teroristų, pašalinsime iš NATO.

Tačiau realybė yra visiškai kitokia: tai mūsų Valdas Adamkus ir jam pataikaujantys mūsų valdžios vyrai nežino, kaip čia dar labiau „įsimuilinti“ Vašingtonui, nes kažkodėl kitos NATO šalys gyvena savo gyvenimus, nesikiša į JAV „teroristų“ žaidimus, ir jų saugumas nuo to nė kiek nenukenčia… Ir net priešingai…

Bet šįkart…

„Sprendimas dėl kalinių iš Gvantanamo kalėjimo perkėlimo į Lietuvą turi būti priimtas per tris mėnesius, iki Prezidento rinkimų“, – Seime pareiškė premjeras Andrius Kubilius. Ir čia iškilo klausimas: o kam tada tokia skuba? Bus naujas Prezidentas, tegul jis ir sprendžia – reikia Lietuvai kalinių iš Gvantanamo, ar ne. Bet Kubilius skuba. Sako: šį klausimą reikia spręsti tuoj pat. Kodėl?

O štai čia reikėtų pasiknaisioti po valdžios smegenėles kiek giliau…

Dabar neprisimename tikslaus laiko, tačiau berods dar praėjusį pavasarį, o gal ir prieš metus, Lietuvoje lankėsi keli užsienio žurnalistai, kurie domėjosi, kur Lietuvoje gali būti slapta laikomi JAV „susemti“ „teroristai“. Mat tuo metu Europoje buvo kilęs skandalas dėl keliose šalyse slapta laikomų „teroristų“, ir Lietuva neoficialioje informacijoje buvo minima kaip viena iš tokių.

Taigi, jeigu keletas JAV „dovanėlių“ gali būti laikoma Lietuvoje, tuomet kur? Svarstėme tada mes, žurnalistai, bemaž prie prieš metus.

Gal Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje? Nes ten yra kažkas, kas yra užtverta ir prie ko prieiti neleidžiama. Gal Lukiškėse? Ten tiek slaptų užkaborių, kad paslėpk kelis svetimšalius, ir nė šuo niekur nesuuos. Dar yra karinės bazės, kitos  įkalinimo įstaigos ir t.t., taip kad slapta atgabenti kelis teroristus ir juos kur nors priglausti – problemų absoliučiai jokių.

Tačiau pasvarstymai tuomet tik ir liko pasvarstymais – oficialiai Lietuvoje jokių slapta laikomų „teroristų“ nebuvo ir nėra.

Tuo tarpu dabartiniai šalies aukščiausių pareigūnų žodžiai ir veiksmai leidžia manyti, kad galbūt tada viešoje erdvėje sklandžiusioje slaptoje informacijoje galėjo būti ir dalis tiesos. Nes…

Artėjant naujiems Lietuvos Prezidento rinkimams, esant tokiam dideliam Prezidento V.Adamkaus susirūpinimui dėl skubaus kalinių iš Gvantanamo priėmimo į Lietuvą bei prisiminus užsienio žurnalistų keliones po Lietuvą, ieškant slapta laikomų teroristų bemaž prieš metus, susidaro nejauki prielaida. O gal iš tiesų Lietuvoje slapta iki šiol buvo laikomi įtariami teroristai, ir tik dabar, iškilus grėsmei, kad Lietuvos Prezidento rinkimus gali nelaimėti Amerikos statytinis, ir naujasis Prezidentas, aptikęs slapta laikomus teroristus Lietuvoje, gali sukelti didžiulį skandalą, yra skubama šitų kalinių buvimą Lietuvoje tiesiog… legalizuoti? Nes kito logiško atsakymo į A.Kubiliaus pasakymą, jog Lietuva turi tą padaryti iki Prezidento rinkimų, t.y. iki gegužės 17 dienos, paprasčiausiai nėra – Gvantanamo kalėjime JAV administracijos kalinami „teroristai“ pagal naujojo JAV prezidento B.Obamos įsakymą bus laikomi ne tris mėnesius, o metus.

Taigi kitos priežasties Lietuvai skubėti „priimti sprendimą“ dėl Gvantanamo kalinių būtinai iki Prezidento rinkimų tikrai nėra.

Bet… jei taip skubama su tais kaliniais iš Gvantanamo kalėjimo, tai yra labai rimtas pagrindas manyti, kad JAV statytinis ateinančių Lietuvos Prezidento rinkimų gali ir nelaimėti.

O čia – jau kita tema.

2009-02-12

 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!