- Reklama -
Teigiama, kad nacionalinis judėjimas į politinę partiją turėtų persiformuoti rudenį

Girdžiūnas ATRAJŪNAS

Artėjant rinkimams į Europarlamentą, suaktyvėjo ir tam tikros Lietuvos interesų grupės, ir su jomis susijusios išorinės jėgos. Sprendžiant iš visko, neapsieita ir be viešumoje senokai nesirodančio "vyriausiojo strateguotojo" paslaugų. Juk "nesirodantis" dar nereiškia "pasyviai stebintis" arba "nieko neveikiantis".

Po šių metų sausio 16-osios riaušių prie Seimo kai kurie apžvalgininkai taikliai pastebėjo, kad jos buvo naudingos tik tam tikrai šalyje įsitvirtinusiai aukštų valdininkų (ir su jais susijusių politikų, verslininkų ir žiniasklaidininkų) grupuotei. Tokiu būdu ši grupuotė tarsi nusiuntė signalą naujajai Lietuvos valdžiai – "be mūsų bus blogai, tikrai nesuvaldysite situacijos, todėl jokiu būdu nesumanykite mūsų paliesti. Net nebandykite".

O štai kovo pradžioje Vilniuje pasirodė paslaptingos paneuropinės partijos "Libertas" įkūrėjas, airių milijonierius Declanas Ganley. Ilgai nesidairydamas, jis iškart panoro bendradarbiauti su perspektyviausia, jo nuomone, Lietuvos politine jėga – Tautos prisikėlimo partija (TPP). Jos atstovai irgi patvirtino, kad būsimame bendrame "eurokandidatų" sąraše bus ne tik TPP nariai, bet ir "ne politikai" – greičiausiai tie patys Arūno Valinsko dar prieš Seimo rinkimus minėti "specialistai". O neseniai, remiantis žiniasklaidos pranešimais, paaiškėjo ir šio sąrašo pirmasis ketvertukas – tai valinskietis Seimo narys Saulius Stoma, prie "Leo LT" atsiradimo aktyviai prisidėjusi advokatų kontoros "Sutkienė, Pilkauskas ir partneriai" vyriausioji partnerė Eugenija Sutkienė, "vyriausiojo strateguotojo" į prezidentūrą deleguotas ligšiolinis Valdo Adamkaus patarėjas vidaus politikos (taigi ir "Leo LT") klausimais Lauras Bielinis, operetinis Če Gevaros klonas Lietuvoje Audrius Butkevičius.

Kas sudarė sąrašą?

Gerai informuoti šaltiniai teigia, kad tokį populistinės partijos "Libertas" lietuviškąjį sąrašą sudarė ne A.Valinskas su D.Ganley (kaip galima būtų pagalvoti), o šios įtartinos partijos koordinatorius Lenkijoje, Čekijoje ir Lietuvoje Darjuszas Sobkowas. Tautos prisikėlimo partijos ir "Libertas" sutartyje, pasirašytoje S.Stomos ir D.Ganley šių metų kovo 31 dieną, advokatei E.Sutkienei numatyta partijos bendrapirmininkės ("co-president") pareigos; kitaip sakant, būtent ji nuo šiol taps šios partijos tikrąja vadove.

Dar įdomesni yra kiti šios nuo Lietuvos visuomenės slepiamos sutarties punktai. Pavyzdžiui, punktas apie tai, kad jau po trijų dienų po sutarties pasirašymo TPP turi pradėti tekėti nemenkos lėšos iš Briuselyje įkurto "Libertas" instituto. Už tuos pinigus visoje Lietuvoje netrukus prasidės rinkiminių biurų steigimas, o partijos įvaizdžiu pasirūpins Lauryno Filipavičiaus vadovaujama viešųjų ryšių kompanija "Public Relations Opportunities Group". Taip taip, ta pati, kuri vieną kartą "iš nieko" jau buvo sukūrusi rinkimus laimėjusios "katės maiše" – Darbo partijos įvaizdį. Dar viena "briuselinių" pinigų gavėja (aišku, ne už ačiū) bus viena leidinių grupė, su kuria irgi jau apie viską sutarta.

Šiuo atveju ypač stebina atliekamų veiksmų slaptumas – ar kalbėtume apie Seimo ir TPP pirmininko A.Valinsko paslaptingus vizitus į namus pas tos leidinių grupės savininką, ar apie S.Stomos išsisukinėjimus, kad dar nieko nenutarta ("A.Valinskas dar nesukirto rankomis su euroskeptikais"), ar apie nerangius L.Bielinio aiškinimus ("Tik "Libertas" kalbasi su manimi kaip su lygiu, o visos kitos Lietuvos partijos yra mano, kaip politologo, tyrimo objektas"). Kaip matome, čia ne tik slapukaujama, bet ir elementariai meluojama. Nors kartais stebime ir perdėtą atvirumą, pavyzdžiui, kalbant apie to paties Seimo pirmininko atsisakymą dalyvauti vadinamojo Pasipriešinimo judėjimo "Su "Žalgiriu" – už Lietuvą" kovo 31 dieną surengtoje konferencijoje. Kažkaip labai jau įkyriai tuomet spaudos konferencijos rengėjai akcentavo tai, kad A.Valinskas tikrai buvo žadėjęs atvykti į šį renginį, ir kad atsisakė likus tik penkioms minutėms iki jo pradžios… Arba prisiminkime akivaizdžiai sankcionuotą informacijos apie A.Valinsko susitikimus su minėtos leidinių grupės savininku "nutekėjimą" – tarsi būtų bandoma priminti, kad kelio atgal jau nėra. Kita vertus, šiame "įspėjamajame" (valdžios atžvilgiu) renginyje "Libertas" – TPP projekto dalyvių ir rėmėjų užteko ir be A.Valinsko, o ir kiti jame sudalyvavę asmenys irgi seniai žinomi savo nemeile europinėms ir ypač euroatlantinėms struktūroms.

Kas visą tai finansuoja?

Turi ką slėpti ir aktyvusis airis milijonierius, pernai savo tėvynėje sužlugdęs referendumą dėl Lisabonos sutarties ratifikavimo. Airijos oficialūs asmenys neabejoja, kad jo vadovaujamos partijos "Libertas" veikla yra finansuojama "iš išorės", juolab kad D.Genley taip ir nesugebėjo įtikinamai paaiškinti šių lėšų kilmės. Bet kur kas daugiau informacijos apie jį ir jo "partiją" pateikia įvairūs anglų, čekų ir lenkų apžvalgininkai. Pavyzdžiui, pastarieji ginčijasi tik dėl to, kas būtų galėjęs užverbuoti D.Genley – GRU ar KGB? Juk kitaip sunku paaiškinti, kaip 21 metų amžiaus jaunuolis galėjo organizuoti Rotterdame pelningą prekybą sovietiniu aliuminiu, vėliau įsigyti didžiausią Rusijoje Kepeliovo miškų ūkį ir galiausiai tapti Vologdos srities administracijos vadovo patarėju. Turint omenyje, kad tuose Kepeliovo miškuose tuomet buvo įsikūręs slaptas Rusijos karinio Šiaurės laivyno aerodromas, kuriame bazavosi 40 strateginių bombonešių Tu-142, viskas pradeda atrodyti dar įdomiau. Ar ne iš tų pačių rusiškų pinigų ketinama finansuoti ir lietuvišką eurodestrukciją? Papildomi faktai, tokie, kaip verslo partnerio žūtis paslaptingoje autokatastrofoje Meksikoje, tokiame fone atrodo gana blankiai.

Kam viso to reikia?

Kyla natūralus klausimas, kam viso to reikia? Panašu, kad šiuo atveju susipynė labai skirtingi interesai, kuriuos galima suskirstyti į pirmaeilius ir į antraeilius; atitinkamai ir veikiantys asmenys yra labai nevienodo svorio. Juk nesunku suprasti, kad nei TPP (įskaitant A.Valinską), nei leidėjas su visa jo leidinių grupe, nei koks nors L.Bielinis nėra savarankiški žaidėjai ir tik atlieka jiems pavestus vaidmenis. A.Valinskas tokiu būdu tikisi įpūsti antrą kvėpavimą jo sukurtai ir dabar sparčiai besifragmentuojančiai partijai, leidėjas ir L.Filipavičius nori nesunkiai, greitai ir daug uždirbti, o L.Bielinis gavo naują "vyriausiojo strateguotojo" paskyrimą (sprendžiant iš visko – svarbesnį nei prezidentūroje). Kur kas įdomesnis yra advokatės-"bendrapirmininkės" vaidmuo šitame žaidime, kuris turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

Aukštesnis lygmuo – "Leo LT" "architektai" ir jau minėto "vyriausiojo strateguotojo" sprendimų priėmimo centras, taip pat D.Genley su jo svita. Tačiau ir čia pasigendame koordinuojančio prado, kuris greičiausiai yra ne Lietuvoje (ir tikrai ne Airijoje). Kur jis yra – galėtų (ir turėtų) nustatyti mūsų Valstybės saugumo departamentas, bet panašu, kad ten jau nebeliko užsienio kalbų mokančių darbuotojų.

"Lietuvos žinios"  

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!