- Reklama -

Kodėl konservatoriai taip skuba pasirašyti milijonines sutartis su užsienio konsultantais? KK nuotr.

Iš valstybės biudžeto užsienio konsultantams švaistomi milijonai jau tapo vizitine konservatorių kortele, įsitikinęs parlamentaras Evaldas Lementauskas.

Puikus to pavyzdys – „Snoro“ laikinajam administratoriui Simonui Freakley ir jam talkinusiems konsultantams už aštuonių dienų darbą sumokėti daugiau nei 17 mln. litų. Milžiniškas sumas konservatoriai uoliai moka ir energetikos klausimais konsultuojantiems užsienio ekspertams. Daugiau nei 15 mln. litų buvo išleisti britų konsultacijoms dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo. Šiandien jau matome tokio „konsultavimo“ padarinius: atominės uždarymo darbai stringa, o ES dėl įsipareigojimų nevykdymo ketina sumažinti likusį finansavimą.

Nepaisant to, jau perkamos užsieniečių konsultacinės paslaugos dėl naujosios elektrinės statymo. Naujausias valdančiųjų pasiekimas, mūsų mokesčių mokėtojų pinigais maloninant Didžiosios Britanijos konsultantus, – 8 mln. litų vertės sutartis su Lietuvą dėl naujos atominės elektrinės konsultuojančiu investicijų banku „N M Rothschild & Sons”. Pernai šiai konsultantų įmonei iš biudžeto jau buvo sumokėta beveik 12 mln. litų.

Pasak Seimo nario, kyla klausimas, kodėl konservatoriai taip skuba pasirašyti milijonines sutartis su užsienio konsultantais. Ypač atominės energetikos srityje, kur iki šiol nėra priimtas joks galutinis sprendimas.

„Dėl naujosios elektrinės statybos dar turi apsispręsti tauta. Jau dabar aišku, kad nemaža dalis mūsų šalies gyventojų skeptiškai žiūri į ilgalaikę finansinę naštą, kurią užkrautų naujos atominės elektrinės statymas. Bet ką daro konservatoriai, iki naujos valdžios atėjimo likus pusmečiui? Jie, nelaukdami tautos nuomonės, ne tik skuba pasirašinėti sutartis su „Hitachi“, bet ir samdosi nežinia kokias paslaugas teikiančius, milijonus kainuojančius britų konsultantus. Taigi kol kas, konservatorių naudą konsultantai gaudo“, – sako E. Lementauskas.

Pasak jo, konservatoriams, užuot svaičiojus, kad Atominės elektrinė – puiki investicija, leisianti sukurti daugybę darbo vietų ateityje, šiandien konsultacinėms paslaugoms reikėtų samdytis mūsų specialistus, taip sukuriant realią galimybę dirbti Lietuvos žmonėms.

„Įdomu, ar konservatoriai, pasirašinėdami tokias sutartis, pagalvoja, kad ne tik atima darbo vietas iš Lietuvos specialistų, bet ir didina skolos naštą mūsų mokesčių mokėtojams. Juk, kad galėtume sumokėti tuos milijonus užsienio konsultantams, juos turėsime pasiskolinti. Ir, konservatorių politikos dėka, juos iš skandinaviškų bankų skolinsimės su labai didelėmis palūkanomis“, – svarsto parlamentaras.

Anot E. Lementausko, tokiu konservatorių skubėjimu milijonus litų pervesti į užsienio konsultantų sąskaitas turėtų domėtis ir specialiųjų tyrimų tarnybos.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!