- Reklama -
Seimo pirmininkė Irena Degutienė su savo partijos kolegomis siekia sumažinti Prezidentės galias ir nori iš Prezidentės atimti galią atleisti generalinį prokurorą bei VSD generalinį direktorių, nors tokia įstatymo nuostata, jeigu ji būtų priimta, prieštarauja Konstitucijai - generalinį prokurorą ir VSD generalinį direktorių pagal Konstituciją atleidžia Prezidentė Seimo pritarimu, tuo tarpu dabar Seimas šią funkciją nori prisiimti sau . KK nuotr.

Konservatorių inicijuojamas siūlymas perrašyti Seimo statutą taip, kad net 15 institucijų vadovų atleidimui pakaktų paprasto Seimo narių balsavimo, dvelkia noru savo naudai pažaboti jėgos ir valstybės valdymo kontrolės struktūras, teigia parlamentaras Evaldas Lementauskas.

Į šį sąrašą patenka tokios institucijos kaip Generalinė prokuratūra, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir kitos.

Seimo nario nuomone, būna atvejų, kuomet kai kurių institucijų atstovai priima sprendimus, dvelkiančius politikavimu. Todėl stipri parlamentinė kontrolė, be abejonės – būtina. Tačiau konservatorių siūlymas atleisti valstybės institucijos vadovą, jei institucijos metinės veiklos ataskaitai nepritaria Seimas, atveria kelią politikams susidoroti su jiems neįtikusiais asmenimis.

Pasak E. Lementausko, dvejonių dėl tokių statuto pataisų kelia ir tai, kad konservatoriai šį siūlymą suskubo teikti tada, kai padažnėjo metami įtarimai dėl jų partijos atstovų galimai neskaidrios veiklos.

„Mano nuomone, konservatoriai, bijodami, kad jėgos struktūros, nesidomėtų jų partijos narių galimai neskaidria veikla, skuba įteisinti pataisas, kurios leistų šių institucijų vadovus pririšti už trumpo pavadėlio. Niekam nekils minčių tirti partijos ir atskirų jos narių veiklos žinant, kad už tokius veiksmus jis nesunkiai gali būti atleistas iš užimamų pareigų tų pačių politikų“, – sako E. Lementauskas.

Dėl minėtų statuto pataisų bus siūloma apsispręsti dar šioje Seimo pavasario sesijoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!