- Reklama -
 Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Ukrainos Prezidentas Petro Porošenka dalyvavo 10-osios dvišalės Prezidentų tarybos posėdyje. Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Ukrainos Prezidentas Petro Porošenka dalyvavo 10-osios dvišalės Prezidentų tarybos posėdyje. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Ukrainos Prezidentas Petro Porošenka dalyvavo 10-osios dvišalės Prezidentų tarybos posėdyje. Susitikime aptartas europinių reformų įgyvendinimas, padėtis Rytų Ukrainoje ir regiono saugumo klausimai, dvišalių ryšių stiprinimas.

Šalies vadovė pabrėžė, jog Europos Sąjunga ir Lietuva tvirtai remia reformas Ukrainoje, kurios nukreiptos kovai su korupcija visais lygmenimis. Reformos turi būti nuoseklios, atviros ir užtikrinančios visų institucijų nepriklausomybę nuo politinės įtakos. Lygiai taip pat svarbu užtikrinti, kad visos teisėsaugos institucijos nepiktnaudžiautų operatyvine informacija ir nemėgintų dalyvauti politinėje veikloje. Tai – bendras demokratinių valstybių principas, taikytinas ir Ukrainai, ir Lietuvai.

Prezidentė akcentavo būtinybę užtikrinti Ukrainos antikorupcinės institucijos NABU nepriklausomumą, įsteigti antikorupcinį teismą, vykdyti realią ir efektyvią pajamų bei turto deklaracijų patikrą, pertvarkyti generalinę prokuratūrą.

Šalies vadovės teigimu, nors reformų kelias yra ilgas ir sunkus, tačiau, nepriklausomai nuo kylančių iššūkių, jas būtina įgyvendinti. Skaidri ir vakarietiška valstybė visų pirma reikalinga Ukrainos žmonėms. Vilkinama kova su korupcija, politikų bandymai paveikti teisėsaugos institucijas, kaišiojami pagaliai į ratus antikorupciniams tyrimams gali tapti ir labai rimta kliūtimi Ukrainos kelyje link Europos.

Lietuvos ir Ukrainos Prezidentai taip pat kalbėjo apie bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityse. Šalies vadovė pakartojo, kad Lietuva remia Ukrainos nepriklausomybę, suverenumą ir teritorinį vientisumą. Lietuva taip pat tvirtai pasisako, kad sankcijos Rusijai būtų tęsiamos tol, kol nėra pilnai įgyvendinti Minsko susitarimai ir užtikrinta taika Ukrainos teritorijoje.

Lietuva viena pirmųjų pradėjo teikti karinę paramą Ukrainai. Šios valstybės karinėms pajėgoms mūsų šalis perduos ginkluotės ir šaudmenų už beveik 2 milijonus eurų. Lietuva taip pat padeda rengti ukrainiečių karius. Ukrainoje veikia ilgalaikė nacionalinė karinė mokymo misija. Mūsų šalis teikia ir medicininę bei humanitarinę paramą. Lietuvos ligoninėse ir reabilitacinėse įstaigose nuo 2014 m. gydėsi beveik 200 sužeistų Ukrainos karių.

Kad objektyvi informacija pasiektų separatistų užimtas teritorijas, Lietuva Ukrainai perduos 7 antžeminius skaitmeninius televizijos siųstuvus.

Taryboje daug dėmesio skirta dvišalių ryšių stiprinimui. Pasirašyti 4 dvišaliai susitarimai: 10-asis Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų tarybos protokolas, kuris nubrėžia bendradarbiavimo planą kitiems metams, dvišalė sutartis dėl bendradarbiavimo migracijos srityje, memorandumas dėl strateginio bendradarbiavimo energetikos srityje, susitarimas dėl 2001 m. balandžio 23 d. Lietuvos ir Ukrainos sutarties dėl socialinės apsaugos pakeitimų ir papildymų.

Prezidentės teigimu, toks susitarimas tampa vis svarbesnis, siekiant  nuo išnaudojimo apsaugoti tiek Lietuvos darbuotojus Ukrainoje, tiek Ukrainos darbuotojus Lietuvoje.

Pasirašytas memorandumas dėl bendradarbiavimo energetikos srityje atveria naujų galimybių sustiprinti energetinį saugumą ir branduolinę saugą. Lietuva su Ukraina pasidalys įgyta patirtimi vykdant atominių elektrinių eksploatavimo nutraukimo ir išmontavimo darbus. Bus bendradarbiaujama plėtojant elektros ir gamtinių dujų rinkas, atsinaujinančius energijos išteklius, energijos efektyvumo ir taupymo technologijas. Memorandumas taip pat numato galimybę per Klaipėdos SGD terminalą į Ukrainą tiekti suskystintas gamtines dujas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!