- Reklama -

Sutikimo Orebro pilyje akimirkos. KAM nuotr.

Lapkričio 16 d. krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė dalyvaudama Orebro (Švedija) vykstančiame Šiaurės Baltijos šalių gynybos ministrų susitikime kartu su kolegomis aptarė gynybos finansavimo problemas bei vykdomas šios srities reformas.

R. Juknevičienės teigimu, bendradarbiavimas su JAV ir ES yra ypatingai svarbus tikslas, įrašytas ir šiuo metu Seime svarstomoje Nacionalinio saugumo strategijoje.

„Mes norime išlaikyti JAV buvimą mūsų regione ir esame pasiruošę tobulinti abipusiai naudingą bendradarbiavimą“, – sakė krašto apsaugos ministrė.

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) gynybos sekretoriaus pavaduotojas Alexanderis Vershbow teigė, jog NATO šalys narės turi prisiimti atsakomybę dėl gynybos finansavimo, kadangi JAV išlaidas gynybos sričiai per artimiausius 10 metų ketina mažinti 450 mlrd. dolerių bei keisti gynybos politikos prioritetus.

Be to, ministrai pasidalijo informacija apie vykdomas gynybos srities reformas savo šalyse. R. Juknevičienė susitikime kalbėjo apie šiais metais priimtą Karo prievolės įstatymą bei poreikį rengti rezervą. „Įstojus į NATO buvo labiausiai orientuojamasi į tarptautines operacijas, apleidžiant krašto gynybos pajėgumų stiprinimą. Tačiau pastaraisiais metais tai pasikeitė, siekiama atkurti ryšį tarp kariuomenės ir visuomenės bei kuo daugiau jaunimo išmokyti karinių įgūdžių“, – sakė ministrė. 2008 metais prasidėjusi ekonominė krizė privertė apkarpyti Lietuvos krašto apsaugos finansavimą, tačiau, pasak ministrės, nepaisant to, net ir turint mažiau lėšų, kariuomenė sugebėjo išgyventi ir vykdyti jai keliamus uždavinius.

Į Švediją atvyko ir Didžiosios Britanijos, Vokietijos atstovai, vyksta dvišaliai ministrų susitikimai, diskutuojama apie saugumo ir gynybos politikos ateitį, kylančių naujų saugumo iššūkių kontekste. Taip pat gynybos ministrai pasidalijo nuomonėmis apie bendrų pajėgumų generavimą ir pasidalijimą, prisidedantį prie „išmaniosios gynybos“ (angl. Smart Defence).

„Lietuva nuosekliai remia glaudesnį bendradarbiavimą pajėgumų vystymo srityje. Dalyvaujame trišaliuose Baltijos valstybių projektuose, bendrose NATO ir ES iniciatyvose“, – sakė krašto apsaugos ministrė. Ji pabrėžė, kad Šiaurės šalių gynybos ministrų grupė galėtų koordinuoti, derinti pozicijas ir spręsti dėl NATO ir ES pajėgumų projektų suderinamumo ir praktinio pritaikomumo.

Taip pat ministrai daug dėmesio skyrė saugumo situacijai kaimyninėse šalyse – Rusijoje bei Baltarusijoje.

Ministrės vadovaujama delegacija į Vilnių grįš ketvirtadienį vakare.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!