- Reklama -
KOP AB nuotr.
KOP AB nuotr.

Rugpjūčio 31 d. Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šaliuose Belgijos Karalystė iš Ispanijos ir Portugalijos pajėgų perėmė vadovavimą NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse. Keturis ateinančius mėnesius saugumą Baltijos šalių oro erdvėje Belgija užtikrins su naikintuvais F-16 „Fighting Falcon “. Juos sustiprins vakar į Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazę Amaryje atvykusios Vokietijos oro pajėgos su naiktintuvais „Eurofighter Typhoons“.

NATO oro policijos kontingentų pasikeitimo ceremonijoje dalyvavo krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas, NATO oro pajėgų vadavietės štabo (NATO AIRCOM) viršininkas generolas majoras Claudio Gabellini, šalių ambasadoriai, Lietuvos, Latvijos, Estijos karinių oro pajėgų kariai, Šaulių miesto atstovai bei kiti svečiai.

„NATO oro policijos misija yra puikus aljanso vienybės įrodymas. Lietuva labai vertina Ispanijos, Portugalijos, Belgijos ir kitų šalių pagalbą saugant mūsų oro erdves. NATO naikintuvai Lietuvoje siunčia stiprią ir aiškią žinią apie aljanso atsidavimą visuotiniam saugumui“, – sakė krašto apsaugos ministras V. Umbrasas.

NATO oro pajėgų vadavietės viršininkas gen. maj. C. Gabellini taip pat pabrėžė misijos svarbą ir savo ruožtu padėkojo Lietuvai už svetingumą ir paramą saugant Baltijos šalių oro erdvę.

Misiją baigiantys Portugalijos kariai oro erdvės apsaugą nuo gegužės vykdė su keturiais naikintuvais F-16. Misijoje dalyvavo apie 90 karių, tarp kurių lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai. Misiją sustiprinę Ispanijos karinių oro pajėgų kariai oro erdvę saugojo su šešiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“. Iš viso misiją sustiprino apie 130 karių.

Rugsėjo 1 d. misiją pradedantys belgų pajėgų kariai atvyko iš nuolatinių dislokacijos vietų Kleine Brogel ir Florennes aviacijos bazių.

Belgijos karinės oro pajėgos su keturiais naikintuvais misijoje dalyvaus septintąjį kartą, taip prisidėdamos prie NATO taikos meto užduoties saugoti aljanso oro erdvę. Belgijos pajėgos buvo pirmosios pradėjusios oro policijos misiją Baltijos šalyse, šioms 2004 m. kovą įstojus į galingiausią pasaulyje gynybos aljansą. Vėliau Belgija karius ir naikintuvus į Šaulius buvo atsiuntusi 2006 bei 2013 metais ir taip pat tris kartus NATO rytines oro erdves saugojo iš Estijos.

Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Amaryje dislokuotos Vokietijos karinės oro pajėgos su keturiais naikintuvais vykdys NATO oro policijos misiją devintąjį kartą.

KAM inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!