- Reklama -

Aistros dėl Laisvės premijos nepaskyrimo V.Landsbergiui virė ir Laisvės gynimo dienos 25-mečios minėjime Seime. KK nuotr.

Seimo nesutikimas paskirti Laisvės premiją pirmajam faktiniam atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovui Vytautui Landsbergiui nustelbė patį Sausio 13-osios įvykių 25-ųjų metinių minėjimą: Vytautas Landsbergis atsisakė dalyvauti Lietuvos Laisvės gynimo 25-ųjų metinių minėjime Seime, o kunigas Robertas Grigas iš Seimo tribūnos atvirai gėdino Seimą.

„Esu įsitikinęs, kad pavieniai interesų klanai tampa tauta ir patvaria valstybe, kai sugebama pripažinti lyderį – pavyzdžiui, Mindaugą lietuvių valstybės aušroje – ir stoti jam į talką.

Kol kiekvienas kovoja už save (savo „gentį“, partiją, grupuotę), tol visi esame potencialus godžių agresorių grobis. Todėl, neįsižeiskite, apgailėtinas buvo Seimo daugumos sprendimas neskirti šių metų Laisvės premijos Vytautui Landsbergiui“, – pasakė R.Grigas, kurio žodžius palydėjo plojimai. Dalis parlamentarų ir svečių, tiesa, neplojo.

„Jūs ne Profesoriui pagarbą ar nuopelnus laisvės kovai paneigėte, jūs Lietuvai Sausio 13-osios 25-mečio šventę sugadinote.

Nėra V. Landsbergis šventasis iš saldžių paveikslėlių, kaip, beje, ir tikėjimo Šventieji nėra tokie, kaip jie sentimentaliuose paveikslėliuose vaizduojami. Tačiau jo sutelkiantys nuopelnai vieningam priešo puolamos Tėvynės pasipriešinimui yra neginčijamas faktas, ir nebuvo prasmingesnio akcento šiam 25-mečiui, kaip fakto pripažinimas ir adekvatus įvertinimas.

Praeis 5, 10 metų, ir mūsų daugelio su jumis nelabai kas beprisimins, o Vytautas Landsbergis – manau, tai supranta ir jo draugai, ir nemėgėjai – išliks Lietuvos istorijos vadovėliuose greta Basanavičiaus, Kudirkos, Smetonos, Žemaičio. Norite to ar nenorite, patinka tai kam ar nepatinka.

Negebėjimas dėl asmeninių antipatijų priimti tikrovę terodo vien skaudžią valstybinio mąstymo stoką, „gentinės“ ir klaninės savivokos recidyvus“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo kunigas R.Grigas.

Šiuos jo žodžius vėl palydėjo plojimai. Tiesa, dalis Seimo narių vėl neplojo.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!