- Reklama -

Seimą pasiekė Lietuvos Respublikos asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pataisos, kurias pasirašė daugiau nei 50 tūkstančių Lietuvos piliečių. KK nuotr.

Seimą pasiekė Lietuvos Respublikos asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pataisos, kurias pasirašė daugiau nei 50 tūkstančių Lietuvos piliečių. Susitikusi su iniciatyvinės grupės nariais, Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė sakė sveikinanti tokias piliečių iniciatyvas ir vertinanti atliktą milžinišką darbą.

Pasak parlamento vadovės, dėl vardų ir pavardžių rašymo pase originalo kalba diskutuojama jau ne vienerius metus, šiuo metu Seime svarstomi du su šiuo klausimu susiję projektai.

„Reikia pagaliau apsispręsti dėl vardų ir pavardžių rašymo pase originalo kalba. Ketvirtadienį ši piliečių iniciatyva bus pristatyta Seimui. Tikiuosi, kad parlamentarai taip pat įvertins piliečių siūlomą įstatymo projektą ir jis praeis visas būtinas svarstymo procedūras Seimo komitetuose ir posėdžių salėje“, – kalbėjo Seimo Pirmininkė.

Parlamento vadovės nuomone, Lietuvos žmonės turi svarbią konstitucinę teisę teikti įstatymų projektus, tačiau ji gana sunkiai įgyvendinama, nes surinkti reikiamą skaičių parašų nėra paprasta. „Tokių piliečių iniciatyvų atsirastų daugiau, jeigu būtų sudarytos sąlygos joms pritarti elektroniniu būdu. Tai neabejotinai paskatintų šalies gyventojus aktyviau įsitraukti į valstybės valdymą“, – mano Seimo Pirmininkė.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, šiomis dienomis Seimui teikiamas įstatymo pakeitimo projektas yra pirmasis reikiamą parašų skaičių surinkęs projektas per pastaruosius aštuonerius metus. Nuo 2000 metų piliečiai 16 kartų ėmėsi įstatymų leidybos iniciatyvos, tačiau surinkti reikiamą parašų skaičių pavyko tik 9 kartus.

Paskutinį kartą reikiamas skaičius parašų buvo surinktas 2007 metais. O per visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį Seime buvo priimtas tik vienas piliečių pateiktas įstatymo projektas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!