- Reklama -

Mindaugas Štelemėkas. Asm. arch. nuotr.

Tarptautinei ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (OECD) paskelbus naujausius alkoholio suvartojimo skaičiavimus paaiškėjo, kad Lietuva pagal alkoholio vartojimą, tenkantį vienam 15 m. ir vyresniam gyventojui, vėl yra lyderė. 2013 m. vienam lietuviui teko 14,4 litro absoliutaus legaliai suvartoto alkoholio.

2014 m. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ataskaitoje apie alkoholio žalą, Lietuva (15,4 l) buvo atsidūrusi trečioje vietoje po Baltarusijos (17,6 l) ir Moldovos (16,8 l). Pastarosiose oficialiai neapskaitomo alkoholio suvartojama daugiau nei pas mus, be to minėtos šalys nebuvo įtrauktos ir į OECD palyginimą.

Lietuvoje PSO skaičiavimais oficialiai neapskaitytas (legaliai nupirktas kitose šalyse, kontrabanda, nelegali gamyba ir gamyba savo vartojimui) alkoholio suvartojimas sudarė apie 16 proc. Nors tai pakankamai daug, esmine problema Lietuvoje išlieka legaliai nuperkami ir suvartojami alkoholiniai gėrimai.

Alkoholio suvartojimo lygis yra vienas svarbiausių faktorių leidžiančių prognozuoti ir alkoholio žalos lygį šalyje. Nenuostabu, kad Lietuva įvardinama ir kaip didžiausią alkoholio sukeliamą žalą gyventojų sveikatai patirianti valstybė.

PSO sveikata visiems duomenų bazėje standartizuotas mirtingumas nuo būklių siejamų su alkoholio vartojimu (kepenų ligos, priklausomybė nuo alkoholio, išorinės mirties priežastys) Lietuvoje 2012 m. siekė 144 atvejus tenkančius 100 000 gyventojų, tuo tarpu Europos Sąjungoje (ES) vidutiniškai– 55 atvejus.

Palyginant pagal kepenų ligas (alkoholinė kepenų liga, hepatitai, cirozės ir fibrozės) Lietuvoje 26 atvejai 100 000, ES – 12 atvejų. Tuo tarpu ES tais pačiais metais vienam 15 m. ir vyresniam gyventojui teko 9,9 absoliutaus alkoholio, kai Lietuvoje 14,4 litro.

Valstybinio psichikos sveikatos centro ir LSMU Sveikatos tyrimų instituto mokslininkų skaičiavimais, alkoholio žala vien tik per 2010 m. sudarė 214,7 mln. eurų. Tokia suma apima dėl priešlaikinių mirčių neuždirbtas pajamas, sveikatos priežiūros išlaidas gydant su alkoholiu siejamas pasekmes sveikatai, sumažėjusio darbingumo išmokas, vaikų globos namų išlaikymą, nuteistųjų išlaikymą kalėjimuose.

Šiuo metu apskaičiuota žala Lietuvoje apima toli gražu ne visas su alkoholio žala siejamas sritis, todėl nederėtų labai džiaugtis didelėmis pajamomis iš akcizų, o verčiau pratintis į jas žiūrėti kaip į dalinę alkoholio sukeliamos žalos kompensaciją visuomenei.

Lapkričio 16-20 d. trečiajį kartą Europoje minima Informavimo apie alkoholio žalą savaitė (The Awareness Week on Alcohol Related Harm- AWARH). Šių metų tema – Europos Alkoholio Strategija: metas veikti!

Mindaugas Štelemėkas

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!