- Reklama -
Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirinktas generalinis prokuroras Darius Valys kol kas nesiryžta prašyti Vakarų teisėsaugininkų pagalbos, tiriant pedofilijos ir su ja susijusių 4 nužudymų bylas (president.lt nuotr.)

“Dvejomis žmogžudystėmis įtariamas Drąsius Kedys, kuris sėkmingai pusę metų slapstėsi nuo ES teisėsaugos Ispanijoje, Anglijoje, Rusijoje ir Latvijoje, paspringo savo vėmalais ir mirė šalia Kauno marių, greta savęs išsaugodamas nusikaltimo įrankį – pistoletą”, – balandžio 22 d. skelbė Generalinė prokuratūra.

Dieną prieš, balandžio 21, “Ekspertai.eu” kreipėsi į Prezidentūrą ir klausė, ar įmanoma padaryti taip, kad kuo skubiau, tiriant pedofilijos bylą būtų paprašyta Vakarų šalių teisėsaugininkų pagalba. Kreipimesi buvo sakoma, kad atvirai kriminalinė Lietuvos teisėsaugos viršūnėlė tik tempia laiką ir, savaime suprantama, niekada neištirs nieko, o tik naikins įkalčius ir darys kitas nusikalstamas veikas iki kol tik turės tokias galimybes.

“Visiškai nesutinku su jūsų teiginiu “kriminalinė teisėsauga”. Šiuo metu tikrai nėra pagrindo kviesti užsienio ekspertus, mūsų ekspertai kvalifikuoti ir disponuoja pakankamai modernia įranga”, – tąkart lakoniškai Prezidentūros vardu atsakė Prezidentės patarėjas Valdas Jacynas.

“Ar yra tokia galimybė pasitelkti ES šalių teisėsaugą šiai bylai tirti?”, – antrą kartą iš eilės “Ekspertai.eu” perklausė Prezidentės patarėjo, duodami suprasti, kad klausiama ne apie ekspertus ir jų įrangą, su kuria Lietuvos geriausi specialistai ir patys naudodami pačias naujausias technologijas nustatė, kad D. Kedys numirė būdamamas visiškai girtas ir paspringęs savo paties skrandžio turiniu, o apie ES šalių teisėsaugininkus.

“Neturime pagrindo abejoti absoliučiai visa teisėsauga, išankstinis nusistatymas ir tikėjimas tik savo susikurtais argumentais ar grupės emocijų protrūkiais, pasitikėjimas tik kitų valstybių ekspertais – visa tai niekur neveda. Turime būti atviri ir padėti jiems, turi būti abipusis pasitikėjimas – padarykite tai, išreikškite pasitikėjimą”, – iš tuščio į kiaurą papilstė aukštas Prezidentūros atstovas.

Toks pat klausimas gegužės 10 d. buvo užduotas ir Seimo pirmininkei. Skirtingai nuo Prezidentės patarėjo V. Jacyno, Irena Degutienė atsakė, jog “manydama, kad pagalbos pasitelkimas iš kitų šalių galėtų sumažinti įtampas visuomenėje ir padidinti pasitikėjimą teisėsauga, šį siūlymą nutarė perduoti l.e.p. Generaliniam prokurorui”.

Tuometinis laikinasis Generalinis prokuroras Raimundas Petrauskas, atsakydamas į piliečių klausimą dėl Vakarų šalių teisėsaugos pasitelkimo pedofilijos byloje, paaiškino, kad jam, skirtingai negu Seimo pirmininkei, “neaišku nei kokioje byloje, nei kokios konkrečiai pagalbos siūloma prašyti užsienio valstybių”.

“Ekspertai.eu” gegužės 28 d. kreipėsi ir į Teisingumo ministrą su klausimu, kodėl jis, užimdamas tokį postą, tik abejingai stebi ir asmeniškai nesiima iniciatyvos, kad, tiriant pedofilijos bylą, būtų prašoma kitų užsienio valstybių teisėsaugos pareigūnų pagalbos. Žmonių kalba sakant, ministro buvo klausiama, kodėl nepasitelkiami nešališki, nesusiję su mūsų korumpuota teisėsauga profesionalūs, aukštos kvalifikacijos sekliai ir detektyvai bei teisės ekspertai iš užsienio?

Po mėnesio Remigijus Šimašius prisipažino, kad šiuo atveju Teisingumo ministerija yra bejėgė ir nieko padaryti negali. Išskyrus tai, kad “Ekspertai.eu” siūlymą persiuntė Generalinei prokuratūrai, dėl kurios galimai nusikalstamos veikos į Teisingumo ministrą ir kreipėsi piliečiai.

Liepos 29 d. “Ekspertai.eu” kreipėsi jau į naująjį Generalinį prokurorą Darių Valį dėl buvusio laikinojo prokuratūros vadovo Raimondo Petrausko ir prokuroro Algimanto Kliunkos skleisto šmeižto ir melo bei dėl galimai nusikalstamos jų veikos slepiant ir klastojant įkalčius pedofilijos byloje ar kitaip nusikalstamai veikiant.

Taip pat D. Valio buvo prašoma, kad pedofilijos byloje nedelsiant būtų pasitelkta Vakarų šalių teisėsauga (pavyzdžiui, Lenkijos ir Didžiosios Britanijos, kaip turinčių didelę patirtį tiriant panašias bylas), nesvarbu kiek tai bekainuotų, nes, be pagalbos iš šalies, ištirti šios pedofilijos bylos niekada nepavyks.

Pabrėžtinai Generaliniam prokurorui buvo teigiama, kad Vakarų teisėsauga reikalinga ne tik pačiai pedofilijos bylai išnarplioti, bet kas dar svarbiau – pačios Prokuratūros nusikalstamai veikai šioje byloje atskleisti, ko pati Prokuratūra padaryti neturi jokių galimybių. Tikėtis, kad pati Prokuratūra tirs savo pačios galimai nusikalstamas veikas, būtų daugiau negu naivu.

Deja, Generalinis prokuroras D. Valys nei dėl jo kolegų skleidžiamo šmeižto ir melo, nei dėl Vakarų šalių teisėsaugos pagalbos per mėnesį laiko iki šios dienos taip visai nieko ir neatsakė.

Kaip matome, pedofilijos bylos klausimu visais atvejais ratas užsidaro toje pačioje vietoje – Generalinėje prokuratūroje, kuri pati ir sukelia daugiausia klausimų ir įtarimų, jog pati tiesiogiai prisidėjo prie žmogžudysčių dangstymo ar kitaip nusikalstamai veikė.

Taigi nuo balandžio mėnesio buvo kreiptasi į eilę aukščiausių šalies institucijų, kad pedofilijos byloje į pagalbą būtų pasitelkta Vakarų šalių teisėsauga. Ne ekspertai ar kokie kiti specialistai, o būtent Vakarų šalių teisėsauga.

Tačiau iš visų institucijų gautų atsakymų labai aiškiai buvo parodyta, kad Generalinė prokuratūra yra pati aukščiausia ir niekieno neliečiama organizacija, prieš kurios net ir galimai vykdomas neteisėtas veikas (politikai šiuo atveju pasakytų – abejonių keliančias veiklas) niekas neturi galios kaip nors pasipriešinti.

Tik ar tikrai padėtis be išeities?

Yra nemažai sričių, kur pati Lietuva jaučiasi ypač stipri, veikia geopolitinėje erdvėje ir teikia įvairiapusę pagalbą kitoms problemų turinčioms šalims: giname tolimų šalių ramybę ir sodiname klimatui atsparius medžius Afganistane; padedame Armėnijai stiprėti vaikų teisių apsaugos srityje; kuriame internetinius projektus, skirtus operatyvios ir objektyvios informacijos rusų kalba pateikimui apie svarbiausius politinius, kultūrinius ir ekonominius įvykius, vykstančius Rytų Europoje, Pietų Kaukaze bei Rusijoje; remiame Ukrainos visuomenę ir valstybines institucijas ruošiantis galimai narystei ES pasakodami Lietuvos nueitą kelią ir teigiamą patirtį ir t.t.

Tokių įvairiausių Lietuvos valstybės dosniai finansuotų ir finansuojamų projektų yra šimtai, gal ne tūkstančiai, kas parodo, kad mūsų šalis netaupo ten, kur nereikia, ir pasaulio bendruomenės akyse aiškiai demonstruoja, kad sugeba užtikrina demokratijos sklaidą ar žodžio laisvę negailėdama nei laiko, nei, svarbiausia, finansų. Tai stiprios, nebijančios iššūkių Lietuvos valstybės štrichai, kuriais pagrįstai visi didžiuojamės.

Tačiau turime keletą ir ne tokių stiprių vietų.

Kaip žinoma, ir ką pripažįsta daugelis sutartinai, Lietuvoje teisėsauga yra viena silpniausių valstybės grandžių. Dėl teisėsaugos darbo broko valstybė patiria milžiniškų ne tik finansinių, bet ir moralinių nuostolių bei ilgalaikių ekonominių pasekmių: vien metų metais neištiriamos finansinių nusikaltimų daugiamilijoninės bylos gimdo vis naujas, nesibaigiančias ir nebaudžiamas aferas. O kas vyksta su Eglės Kusaitės ar Vytauto Pociūno bylomis turbūt nereikia ir kalbėti.

Galima neabejoti, kad su tokiu Prokuratūros bejėgiškumu tiesiogiai susiję ir rekordiniai emigracijos mastai.

Todėl Lietuvos prašymas pedofilijos byloje Vakarų šalių teisėsaugininkų pagalbos būtų vienintelis ir greičiausias būdas visą šią kriminalinę istoriją išnarplioti, nes šios istorijos vieni iš vis daugiau klausimų keliančių dalyvių yra ir aukšti prokuratūros asmenys.

Prokurorų išsakytas argumentas, kad tai būtų negarbė Prokuratūrai, jei tokią bylą imtųsi tirti kitos šalies teisėsauga, yra niekaip nepagrįstas. Atvirkščiai – toks žingsnis tik parodytų aukščiausios Lietuvos valdžios ir pačios Prokuratūros supratingumą, stiprybę ir išmintį, matant, kad kitos išeities nėra, norint sugrąžinti žmonių pasitikėjimą.

Kaip daugeliui, taip ir Jums, turbūt nekyla abejonių, kad be stiprios Vakarų šalių teisėsaugos pagalbos pedofilijos byla yra pasmerkta. Būtent dėl šios priežasties būtina kuo skubiau kreiptis pagalbos į ES valstybių ekonominės ir politinės bendrijos nares, stiprias teisėsaugos srityje, kas jau eilę mėnesių bandoma įrodyti aukščiausiems Lietuvos pareigūnams.

Todėl klausiame Jūsų, ar yra nors kokia galimybė šioje pedofilijos ir žudymų byloje įsikišti asmeniškai pačiai šalies vadovei ir inicijuoti tokį kreipimąsį į Vakarų šalių teisėsaugą, su prašymu padėti ištirti, nesvarbu kiek tai bekainuotų, pedofilijos bylą ir galimai nusikalstamus pačios Generalinės prokuratūros veikas šioje byloje?

“Ekspertai.eu”

2010-09-02

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!