- Reklama -

Iki paryčių posėdžiavusi Europos Vadovų taryba susitarė pabėgėlių klausimu. Nuotr. iš www.lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo Europos Vadovų Tarybos posėdyje, kuriame buvo svarstomi ES migracijos politikos klausimai.

Vadovai, posėdžiavę iki paryčių, sutarė, kad ES migracijos politika turi pirmiausia duoti aiškų signalą, kad nelegali migracija ir prekyba žmonėmis nebus toleruojama.

Sutarta nuosekliai didinti pajėgumus kovoje su nelegalia migracija, bendradarbiaujant su tranzito ir pabėgėlių kilmės šalimis, daugiau dėmesio skiriant išorinių ES sienų apsaugai, prekeivių žmonėmis tinklų naikinimui, pabėgėlių grąžinimo ir readmisijos politikai.

Svarstant pabėgėlių perkėlimo tarp ES šalių priemones, buvo sutarta per du metus iš Graikijos ir Italijos perkelti 40 tūkstančių pabėgėlių. Skaičius skiriamas atskiroms šalims narėms bus nustatytas remiantis savanoriškais įsipareigojimais ir solidarumo raktu, kurį iki liepos pabaigos sutars ES Vidaus Reikalų Taryba.

Vyriausybės nutarimu patvirtinta, kad Lietuva per du metus galėtų savanoriškai priimti iki 250 prieglobsčio prašytojų. Kiekviena šalis už perkeliamus asmenis gautų finansavimą iš ES Prieglobsčio, migracijos ir integracijos fondo. Už vieno pabėgėlio perkėlimą priimančiai valstybei būtų mokama 6 tūkst. eurų vienkartinė išmoka. Iš ES struktūrinių fondų 2014-2020 m. Lietuvai skirta 10,8 mln. eurų prieglobsčio sistemos plėtrai ir pabėgėlių integracijai bei grąžinimui.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!