- Reklama -

LLRA pirmininkas V.Tomaševskis. KK nuotr.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos spaudos biuras išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, jog LLRA incidentą Poznanėje smerkia, tačiau mano, jog tai – eilinė suplanuota provokacija.

“Lietuvių ir lenkų santykiai labai pagerėjo po paskutinių Seimo rinkimų ir naujos centro kairės daugumos, suformuotos socialdemokratų, Darbo partijos, partijos Tvarka ir teisingumas bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA), sudarymo.

Abiejų šalių santykiai itin pablogėjo buvusiai konservatorių ir liberalų koalicijai aukščiausiame lygyje priėmus kai kuriuos sprendimus: panaikinus Tautinių mažumų įstatymą ir priėmus naująją Švietimo įstatymo redakciją, diskriminuojančią lenkų, rusų ir baltarusių mokyklų mokinius.

Geri lietuvių ir lenkų santykiai, deja, nepatinka buvusios daugumos atstovams, kurie nuolat eskaluoja ir skatina konfliktą Lietuvoje, į tai įtraukdami teismus (pvz., apskundė švietimo ir mokslo ministro įsakymą) ir kai kurias žiniasklaidos priemones.

Būtent su konservatoriais (LNK, BTV, alfa.lt, Info žinios) ir liberalais (Lietuvos ryto TV, lrytas.lt, lrt.lt) siejamos žiniasklaidos priemonės per pastarąsias 6 dienas kursto nesantaiką dėl Poznanės stadione išskleisto plakato. Kartais susidaro įspūdis, kad tai, ką po incidento stebime Lietuvos žiniasklaidoje, vyksta ne tik pagal kažkieno užsakymą, bet netgi pavadintina visuomenėje kryptingai keliama ir skatinama isterija”, – teigiama LLRA spaudos biuro išplatintame pranešime spaudai.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija, partija, vienijanti įvairių tautybių asmenis: lenkus, baltarusius, rusus, lietuvius, kitus ir visų visuomenės sluoksnių mūsų šalies piliečius, teigia smerkianti šį incidentą ir visus panašius atvejus, tačiau kartu pabrėžia, kad tai – suplanuota provokacija.

“LLRA mano, kad nuolatinis plakate užrašytų absurdiško turinio žodžių kartojimas yra kaip tik tas, kas yra reikalinga ir ko siekia provokatoriai. Todėl partijoms neverta reaguoti į panašias provokacijas, jų gali būti praktiškai kasdien. Savo ruožtu Lenkijoje atliekamas tyrimas išaiškins šio incidento organizatorius, bet jau šiandien akivaizdu, kad tai – gerai suplanuota ir surengta provokacija, kurių pastaruoju metu, deja, buvo daug:

1. prieš metus Punsko valsčiuje esantys užrašai su vietovardžių, užrašytų lietuvių ir lenkų kalbomis, pavadinimais buvo išniekinti per vieną naktį skirtingose vietovėse, tarp kurių bendras atstumas siekia šimtus kilometrų,

2. dažnai lankomose Rasų kapinėse „nepastebimai“ buvo iškabintas plakatas su LLRA lyderiui V. Tomaševskiui grasinančiu užrašu,

3. Poznanės Lecho stadione, į kurį neįmanoma įnešti jokio didesnio daikto, buvo išskleistas net 50 metrų ilgio, kaip rašė žiniasklaida, ir įspūdingo svorio plakatas.

Visų šių provokacijų mastas rodo, kad be specialiųjų tarnybų žinios jų surengti neįmanoma. Taip pat akivaizdu, kad šios provokacijos eskalavimas per kai kurias žiniasklaidos priemones irgi yra suplanuota akcija, pažeidžianti Visuomenės informavimo įstatymą, kurio nuostatos įtvirtina būtinybę visuomenę informuoti objektyviai. Su įstatymu kertasi tas, kas vyksta šiuo metu: nuolatinis ir netgi isteriškas provokacinio turinio ir nesantaiką kurstančios medžiagos platinimas ir kartojimas.

Beje, posakis „Litwin cham, a Polak pan“ buvo sugalvotas ir jau 10 metų dažnai kartojamas konservatorius remiančios LNK televizijos kanalo „Dviračių žinių“ laidoje. Šis faktas paaiškina, kas yra šio posakio autorius. Lieka neaišku, kodėl tuomet kai kurie politikai ir žiniasklaidos atstovai nereagavo į nesantaiką kurstančias laidas”, – teigiama LLRA pranešime spaudai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!