- Reklama -

„Šiuo metu Lietuvoje iš viso yra per 5 tūkst. pieno ūkių, o paraiškų dėl paramos iš viso yra per 150 tūkst. Panašu, jog konservatorių ministrui nerūpi nei Lietuvos ūkininkai, nei Europos Komisijos sprendimai“, – apgailestauja socialdemokratų frakcijos narys A. Butkevičius. KK nuotr.

Žemės Ūkio ministerija, nederinusi su ūkininkais, priėmė diskriminacinį sprendimą dėl avansų mokėjimo pagal 2012 m. paramos už žemės ūkio ir kitus plotus paraiškas. Esame susirūpinę dėl šios situacijos ir raginame Žemės ūkio ministrą atsisakyti šio daugelį ūkininkų diskriminuojančio sprendimo – mokėti avansus tik pieno ūkiams“, – sako Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Algirdas Butkevičius.

Kaip žinoma, Europos Komisija (EK) yra išreiškusi savo poziciją – 2012 m. skirti ūkininkams paramą avansu dėl susidariusių nepalankių oro sąlygų ar tebesitęsiančios finansų krizės. Europos Sąjungos valstybėse dėl gamtos stichijų padaryta didelė žala augalams ir pašarams, dėl to ūkininkai, ypač galvijų augintojai, susidūrė su dideliais finansiniais sunkumais.

„Prastą ūkininkų padėtį dar pablogino tebesitęsianti finansų krizė, dėl kurios daugeliui ūkininkų iškilo didelių likvidumo problemų. Siekdama palengvinti ūkininkų padėtį EK leido ūkininkams gauti išankstines iki 50 proc. dydžio išmokas, pagal atitinkamą reglamentą. Tuo tarpu Lietuvos Žemės ūkio ministerija, su niekuo nesitarusi, pareiškė, jog avansai už žemės ūkio ir kitus plotus bus mokami tik pieno ūkiams. Ministras Kazys Starkevičius atsižadėjo savo pažadų ir įsipareigojimų avansines išmokas pirmenybės tvarka mokėti už deklaruotus žemės ūkio naudmenų plotus ūkininkams, deklaravusiems pasėlius arba pievas bei ganyklas ir turintiems sutartinių gyvulių“, – sako Seimo narys.

Socialdemokratai kategoriškai nesutinka su tokiu Žemės ūkio ministerijos sprendimu ir mano, jog jis neatitinka EK gairių bei pažeidžia pagrįstus ūkininkų (grūdų, gyvulių augintojų ir kt.) lūkesčius bei teisėtus interesus.

„Šiuo metu Lietuvoje iš viso yra per 5 tūkst. pieno ūkių, o paraiškų dėl paramos iš viso yra per 150 tūkst. Panašu, jog konservatorių ministrui nerūpi nei Lietuvos ūkininkai, nei Europos Komisijos sprendimai“, – apgailestauja socialdemokratų frakcijos narys A. Butkevičius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!