- Reklama -

Seimo narys Mečislovas Zasčiurinskas. KK nuotr.

Vyriausybės ataskaitą, praėjusią savaitę pristatytą Premjero Andriaus Kubiliaus, jau spėjo įvertinti daugelis politikos apžvalgininkų. Nors politologai vyriausybės vadovui pelnytai raitė prastus pažymius, bet kelias svarbias detales praleido.

A. Kubilius nepraleido progos pasigirti, kad 2011 metus Lietuva baigė esą vienu didžiausių ekonomikos augimu tarp Europos Sąjungos valstybių. Išgirdome ir didingų lozungų apie modernios Lietuvos kūrybą.

Ką šie žodžiai reiškia išvertus į gimtąją kalbą? O gi tai, kad šia ataskaita Premjeras padiktavo tautai naują sąvoką. Faktas kaip blynas – didžioji dalis šalies gyventojų gyvena modernaus skurdo sąlygomis.

Iš modernios Lietuvos sapno Premjerui laikas sugrįžti į realią tėvynę. Čia situacija spindi ne tokiomis šviesiomis spalvomis. Priminsiu: dirbantys skurdžiai, kurių – dauguma, šiandien tegauna 800 litų atlyginimą „ant popieriaus“.

Tai reiškia, kad „į rankas“ žmogus gauna vos 670 litų. Žiemos mėnesiais iš šios sumos padengus šildymo ir kitas komunalines paslaugas lieka pigiausioms kruopoms. Jei lieka.

Ką padarė Vyriausybė, kad minimalią algą gaunantysis šildymo sezono metu sukrapštytų ne tik kruopoms, bet ir duonai? Premjeras ataskaitoje užsiminė apie energetikos problemas, tačiau pamiršo bene opiausią bėdą, neleidžiančią tautai už šilumą mokėti mažiau.

Tai – daugiabučių namų renovacija, apie kurią plyšauja į mikrofonus visi, kuriems tenka politinė tribūna. Gi dabartinė Vyriausybė buvo juodu ant balto suplanavusi ne tik paplyšauti, bet ir realius darbus nudirbti.

Pateiksiu citatą iš oficialios 2009-ųjų Vyriausybės veiklos programos: „Energijos taupymas bus vienas iš Vyriausybės energetikos politikos prioritetų. Sieksime Europos Komisijos finansinės paramos, kad daugiabučių namų modernizavimas taptų masiškas ir per metus būtų atnaujinama apie 2000 daugiabučių pastatų“.

Dėmesio, rezultatas! 2011 metais modernizuoti 85 daugiabučiai namai – 9 proc. daugiau negu 2010 metais. Taip rašoma praėjusių metų Vyriausybės ataskaitoje.

Apie „daugiau“ Vyriausybei tikrai nederėtų girtis. Sąžiningiau būtų pripažinti – mažiau nei labai mažai. Paskaičiuokime iš naujo. Planas – 2000 namų, faktas – 85 namai. Taigi, Vyriausybė praėjusiais metais sugebėjo įgyvendinti tik 4,25 procento visai Lietuvai aktualių daugiabučių namų renovacijos plano.

Tai tik vienas pavyzdys iš vienos ūkio srities. Galima pirštu besti į bet kurią sritį ir surasime panašių dabartinės Vyriausybės darbo „rezultatų“. Dirbant tokiais tempais kalbėti apie modernios Lietuvos kūrybą gali tik labai, nepaprastai, nežemiškai lakios vaizduotės dailininkas.

Mečislovas Zasčiurinskas, Seimo narys

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!