- Reklama -
Seime - didysis politikų švarumo išbandymas: N.Puteikis pradeda rinkti parašus dėl specialios Seimo komisijos neteisėtoms "MG Baltic" koncerno įtakoms tirti sudarymo. KK nuotr.
Seime – didysis politikų skaidrumo išbandymas: N.Puteikis pradeda rinkti parašus dėl specialios Seimo komisijos neteisėtoms “MG Baltic” koncerno įtakoms tirti sudarymo. KK nuotr.

Prieš savaitę į STT iškviestas liudyti Seimo narys Naglis Puteikis iš klausimų teigia supratęs, kad „MG Baltic“ koncerno viceprezidentas R.Kurlianskis dirbo ne tik su (jau buvusiu) VMI vadovu D.Bradausku, bet ir su buvusia Nacionalinės žemės tarnybos direktore D.Gineikaite.
Epizodas, apie kurį buvo apklausinėjamas N.Puteikis, vyko 2015 metais. Sužinojęs, kad Nacionalinė žemės tarnyba sostinės Tujų gatvėje esančiam sklypui, kurį įsigijo „MG Baltic“, priskyrė, anot parlamentaro, „milžinišką plotą“, politikas kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją prašydamas ištirti, kodėl žemėtvarkos tarnyba priskyrė tam kompleksui tą milžinišką plotą.
„Po to, kai aš parašiau Antikorupcijos komisijai, komisija į darbotvarkę šito klausimo netraukė. Aš parašiau antrą raštą, vis tiek netraukė. Aš užpykau, pajutau, kad čia kažkas ne taip, ir parašiau Generalinei prokuratūrai.
Kaip suprantu iš (STT klausimų) konteksto, Generalinė prokuratūra pradėjo kažkokius veiksmus Nacionalinės žemės tarnybos atžvilgiu, kuri užsispyrė ir nusprendė peržiūrėti kažkokį tai sprendimą, nenaudingą „MG Baltic“. Ir „MG Baltic“, tai yra jų atstovas R.Kurlianskis, pradėjo analogiškus veiksmus, kaip su D.Bradausku, tai yra spausti.
Spaudimo metu buvo naudojamas toksai būdas – nežinau, kuris pasakė, spėju, kad R.Kurlianskis, bet kontekstas yra toks: „tu, Gineikaitei, nesilaužyk, duok mums tą milžinišką žemės sklypą, nekreipk dėmesio į prokuratūros veiksmus, mes susitvarkysim, nekreipk dėmesio į N.Puteikio raštus, nes jis prašė iš „MG Baltic“ paramos, jos negavo, tai čia keršija. Vienu žodžiu, tu nesirūpink ne savo reikalais – mes susitvarkysim reikalus Generalinėje prokuratūroje ir mes sutvarkysime reikalus su politikais. Ir jeigu čia pavieniai politikai, priklausantys mišrioms grupėms, piktinasi ar kažką tai rašo, nekreipk dėmesio.“
Noriu pasakyti, kad aš niekada iš jokių „MG Baltic“ įmonių neprašiau paramos, nesvarbu, kurioje partijoje buvau.
Taigi šitas epizodas, mano nuomone, labai svarbus ta prasme, kad „MG Baltic“ imperija tvarkosi su valstybės institucijomis taip, tarsi R.Kurlianskis būtų vicepremjeras – jis tvarko valstybės reikalus. Ir D.Gineikaitė, ir Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas paklūsta.
Iš to darau tokią išvadą: frazė, kad „aš Generalinėje prokuratūroje susitvarkysiu“, turi pagrindą, nes daugybė iki tol buvusių pačių geriausių prokurorų stebuklingu būdu atsiduria „MG Baltic“ tarnyboje.
Kitaip tariant, šis epizodas man rodo, kad „MG Baltic“ yra atskira valstybės sudėtinė dalis, vykdomoji valdžia, kuri tvarko visus reikalus – ir netgi Generalinėje prokuratūroje gali susitvarkyti“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo N.Puteikis.
Kadangi tokių politikų, kurie galėjo patirti koncerno poveikį, gali būti ir daugiau, ir jų gali būti tiek Seime, tiek Vyriausybėje, o tokie politikai – pažeidžiami, be to, politiko manymu, tiek D.Bradauskas, tiek Kelių direkcijos vadovo pavaduotojas, tiek D.Gineikaitė išvengs kaltinimų, N.Puteikis pranešė šiandien pradedantis rinkti parašus dėl specialios Seimo komisijos „MG Baltic“ neteisėtiems poveikiams tirti sukūrimo.
„Geriausias ginklas prieš tokius dalykus – viešumas“, – įsitikinęs N.Puteikis.
„D.Bradausko epizode yra dovana – daiktas, kurį turi tik trisdešimt žmonių Lietuvoje – laikrodis, bet Generalinės prokuratūros atstovas Antikorupcijos komisijos posėdyje, kai aš uždaviau klausimą: „Ar pradėsite ikiteisminį tyrimą dėl jo?“, atsakė, kad „nėra jokių įrodymų, kad jis ką nors gavo, o jeigu kartais ir gavo, galbūt už gerus darbus“.
Iš čia aš darau išvadą, kad prokuratūroje vis dar yra didžiulė kohorta įtakojamų prokurorų arba prokurorų, kurie jau susitarę su „MG Baltic“, kad jie netirs D.Bradausko epizodo, o po to jie gaus darbą „MG Baltic“.
Taigi, gaunasi taip, kad tik Seimas su specialia komisija gali tokius ryšius išpainioti ir paskelbti visuomenei“, – mano Seimo narys.
„Jeigu Generalinės prokuratūros atstovas gina „MG Baltic“ avansu, tai įsivaizduokime, kas darosi su politikais, esančiais Seime. Jeigu man už akių „MG Baltic“ sako, kad aš prašiau pinigų, jų negavau ir todėl aš keršiju rašydamas raštus dėl kažkokių jų sukčiavimo atvejų, tai aš stengiuosi suvokti, kiek Seime yra politikų, kurie prašė ir gavo pinigų ir kurie atstovauja „MG Baltic“ ar kitus koncernus, lygiai kaip mano minėtas prokuroras (kad) gina „MG Baltic“. Aišku, žiūrėdamas į tuos kolegas, kurie nuėjo į „MG Baltic“, ten dirba ir gauna milžiniškus atlyginimus“, – kalbėjo N.Puteikis.
Iš to epizodo jis sakė susidaręs nuomonę, kad dalis valstybės tarnyboje esančių asmenų ne tik gaudavo, bet ir tebegauda antrą algą – iš koncerno.
„Mes jau skaitėme tas schemas, tas išklotines: jeigu „MG Baltic“ moka antrą algą Kelių direkcijos viršininko pavaduotojui, tai tikėtina, kad ir D.Bradauskas gaudavo antrą algą, ir D.Gineikaitė gaudavo antrą algą, ir daugybė prokurorų greičiausiai iki šiol tebegauna antrą algą. Kada jie apsišviečia arba ateina momentas, kai jie nebegali daugiau dirbti, jie pereina į koncerną.
O koncernas finansuoja save iš tokių sukčiavimo atvejų, kada pastatams priklauso keletas arų, o gauna per Gineikaitę septynis hektarus. Valstybė, užuot pardavusi septynis hektarus aukcione ar konkurso būdu juos išnuomojusi ir gavusi 150 milijonų ir padidinusi žmonėms minimalias algas ar pensijas, finansuoja „MG Baltic“, kad jis galėtų mokėti antras algas valstybės tarnautojams“, – kaip dar vieną iš motyvų, kodėl reikia tirti „MG Baltic“ neteisėtą įtaką Seimo specialiojoje komisijoje, išdėstė parlamentaras.
N.Puteikis taip pat mano, kad, jeigu tokia Seimo speciali tyrimo komisija bus sukurta, ji turėtų išsiaiškinti ir tuos pareigūnus, kuriuos savo priešmirtiniame raštelyje turi omenyje pareigūnų akivaizdoje nusišovęs „Mitnijos“ vadovas A.Gureckis.

"Mitnijos" įkūrėjo ir akcininko Antano Gureckio priešmirtinis laiškelis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!