- Reklama -

Seimo opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius. KK nuotr.

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narius papiktino žiniasklaidoje plačiai aprašytas atvejis, kai abiturientai iš Širvintų savo pirmajame darbe buvo ne tik apgauti, dirbo kenksmingomis sąlygomis, bet ir pažeminti.

Seimo opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius teigia, jog panašių atvejų apstu visoje Lietuvoje, todėl jam nesuprantamas valdančiajai daugumai priklausančio Liberalų sąjūdžio siūlymas dar labiau liberalizuoti darbo santykius.

„Būkime sąžiningi – tai, ką šiuo metu siūlo liberalai ir vadina lankstesnėmis darbo sąlygomis, paprastais žodžiais tariant, yra ne kas kita, kaip dirbančiųjų padėties pabloginimas. Jeigu tam bus pritarta, darbuotojai bus priversti sudaryti terminuotas darbo sutartis nuolatiniam darbui, bus panaikintos garantijos, susijusios su labiau pažeidžiamų žmonių grupių atleidimu, sumažintos išeitinės išmokos ir apmokėjimas už viršvalandžius. Visa tai leis dar labiau išnaudoti samdomus darbuotojus. Manau, kad dėl tokių siūlymų tik didės darbdavių savivalė, o tai skatins žmones ieškotis darbo užsienyje, todėl augs emigracija“, – sako socialdemokratų lyderis.

Jo nuomone, žmonės pavargo nuo neapgalvotų siūlymų, reformų ir brukamo „laukinio liberalaus kapitalizmo“, kur žmogus traktuojamas tik kaip pigi darbo jėga bei priemonė lobstantiesiems sukaupti dar didesnius turtus. Socialdemokratai nesutinka su tokiu požiūriu į žmogų. Priešingai nei liberalai, jie laisvę suvokia ne vien kaip galimybę įgyvendinti verslo planus ir kaupti kapitalą. Pirmiausia, tai atsakomybė pasirūpinti socialinėmis grupėmis, kurios „laukininkės rinkos ekonomikos“ sąlygomis atsiduria silpnesniųjų pusėje. Juk ne veltui visas pasaulis vis dažniau kalba apie laimės ekonomiką, kurioje viskas matuojama ne vien pinigais, o elementariu žmogiškumu.

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos nariai pasisako už didesnes investicijas ir naujų darbo vietų kūrimą regionuose, nes tai padės išvengti darbdavių savivalės ir piktnaudžiavimo atvejų. „Manau, jog galimybė, ne tik gauti darbo, tačiau ir pasirinkti darbdavį leis lengviau atsikvėpti paprastam žmogui. Susitikimuose su gyventojais, nuolat girdžiu pasakojimus, kuriuose darbdavio ir darbuotojo santykiai dažnai primena feodalo ir baudžiauninko santykius. To būti neturėtų. Socialdemokratai visada gynė ir gins darbininkų interesus, todėl mūsų vienas iš prioritetinių uždavinių – padidinti minimalų darbo užmokestį, kuris šiuo metu yra mažesnis nei skurdo riba Lietuvoje“, – pabrėžė A. Butkevičius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!