- Reklama -
Seimo narys G.Jakavonis

Seimo narys Gediminas Jakavonis kreipėsi į Ministrą Pirmininką, Ūkio ministrą ir Valstybės saugumo departamentą dėl spaudoje išdėstytų faktų dėl neskaidraus Europos Sąjungos lėšų naudojimo perkant konteinerius panaudotam branduoliniam kurui (PBK) ir rengiant saugyklas Ignalinos atominėje elektrinėje.

Parlamentaro nuomone, tokie abejotini sandėriai su skandalingai Ukrainoje pagarsėjusiu Vokietijos kompanijos RWENUKEM darbuotoju R.Gohringu ateityje gali virsti daug kainuosiančia Lietuvos gyventojams problema.

“Ypatingai brangių vokiškų konteinerių, skirtų saugoti panaudotą galiojimo laikas yra tik 50 metų. Mano žiniomis, šie konteineriai yra netinkami transportuoti. Kyla labai daug klausimų, į kuriuos kol kas jokių atsakymų nėra. O tai kelia grėsmę tiek Lietuvos, tiek kaimyninių šalių gyventojų sveikatai, nes ateityje išlieka radiacijos patekimo į aplinką pavojus”,- įsitikinęs Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas G.Jakavonis.

Savo rašte parlamentaras Ministro Pirmininko ir Ūkio ministro prašo pateikti argumentuotus atsakymus: kokių priemonių imtasi, kad vokiečių bendrovės ir jos partnerių panaudoto branduolinio kuro saugyklos statybos darbai nevėluotų, kas atsakingas už saugyklos projekto patikimumą saugumo požiūriu, ką ketinama daryti su panaudotu branduoliniu kuru, kai konteinerių galiojimo laikas pasibaigs?

G.Jakavonis taip pat paprašė Ministro Pirmininko ir Ūkio ministro bei VSD ištirti viename savaitiniame žurnale pateiktus faktus dėl galimo neskaidraus Europos Sąjungos lėšų panaudojimo perkant konteinerius panaudotam branduoliniam kurui ir rengiant saugyklas Ignalinos atominėje elektrinėje.

Parlamentaras sakė, jog dar prieš kelis metus turėjo informacijos apie neskaidrius vokiškų konteinerių pirkimo sandėrius, tačiau tai patvirtinančių dokumentų jam nepavyko gauti.

G.Jakavonis prisiminė, jog 2005 metais valstybinės institucijos, tarp jų ir Ūkio ministerija, pradėjo propaguoti branduolinių kapinynų įrengimą Lietuvoje. Juose ketinta laidoti PBK, kuris išlieka radioaktyvus ir pavojingas sveikatai ir aplinkai milijonus metų.

“Tuo metu, tinkamiausia vieta branduoliniam kapinynui buvo įvardinta Dzūkija. Tada pasiūliau Alytaus apskrities savivaldybių Taryboms priimti sprendimus, draudžiančius jų administruojamose teritorijose rengti branduolinius kapinynus. Manau, jog “brangių” konteinerių istorija ir kol kas nepavykusi idėja paversti Lietuvą branduoliniais kapinynais yra susijusios”,- sakė G.Jakavonis.

Seimo narys Gediminas Jakavonis 2005 m. užregistravo Seime įstatymo papildymą, kuriuo būtų uždraustas PBK ir ilgaamžių didelio aktyvumo radioaktyviųjų atliekų laidojimas Lietuvoje, kurį 2006 m Seimas atmetė ir grąžino tobulinti.

Tais pačiais metais G.Jakavonis užregistravo pasiūlymą rezoliucijai dėl PBK laidojimo ir saugojimo Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje, kurį palaikė 23 valstybių delegacijos.

Šiame pasiūlyme rezoliucijai, pagal kurį šiuo metu ETPA rengiamas pranešimas akcentuojama , jog PBK būtų laidojamas ne kiekvienoje valstybėje atskirai, o keliose geologiškai stabiliose pasaulio vietose.

KK inf.

 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!