- Reklama -

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Čikagoje dalyvauja NATO viršūnių susitikime. Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.

NATO vadovų susitikime Čikagoje dalyvaujanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasakė kalbą Šiaurės Atlanto Taryboje, kurioje buvo aptariami gynybos taupymo sąlygomis klausimai, saugumo aplinka, naujos grėsmės ir iššūkiai.

Šalies vadovė pabrėžė, jog šiuo metu visos Aljanso šalys susiduria su finansiniais ir ekonominiais išbandymais, todėl turi išmintingiau elgtis su išlaidomis ir daugiau bendradarbiauti. Prezidentė išreiškė paramą NATO Generalinio Sekretoriaus pasiūlymui susitarti dėl naujo bendro tikslo – „NATO pajėgų 2020″, o geriausias būdas jį pasiekti yra pirmiausia pasitelkiant išmaniosios gynybos, sujungtųjų pajėgų ir kitas iniciatyvas.

„NATO oro policijos misija Baltijos šalyse yra vienas geriausių išmaniosios gynybos pavyzdžių ir akivaizdus NATO solidarumo ženklas. Lietuva aukštai vertina sąjungininkių pasiryžimą tęsti oro policijos misiją. Baltijos šalys susitarė nuo 2015 metų daugiau nei dvigubai padidinti savo indėlį į misiją – nuo 2,2 mln. eurų iki 5 mln. eurų per metus”, – sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šalies vadovė atkreipė NATO vadovų dėmesį į energetinio saugumo klausimus, kurie Lietuvos pastangomis įtraukti į Aljanso darbotvarkę, ir konkrečius darbus šioje srityje.

„Lietuvoje įkurtas Energetinio saugumo centras – praktinis indėlis į NATO pastangas energetinio saugumo srityje ir į išmaniąją gynybą. Tapęs NATO kompetencijos centru, jis teiks įvertinimus, rekomendacijas ir pasiūlymus dėl efektyvių energetikos sprendimų karinėms reikmėms, dalyvaus rengiant švietimo ir mokymo programas, atliks mokslinius, techninius ir akademinius tyrimus. Sveikinu NATO sąjungininkių išreikštą paramą Centrui”, – kalbėjo šalies vadovė.

Kalbėdama apie NATO strateginę partnerystę su Rusija, Prezidentė pabrėžė, jog intensyvėjanti militarizacija Kaliningrado srityje ir pažangiausių „žemė-oras” ir „žemė-žemė” tipo raketinių sistemų dislokavimas šiame regione kelia susirūpinimą. Todėl NATO turi užtikrinti patikimą atgrasinimą bei lankstesnę NATO pajėgų sąveiką per bendras pratybas, mokymus ir rotaciją. Prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat paragino sąjungininkes būti atsargesnes, perduodant karines technologijas arba įrangą trečiosioms šalims.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!