- Reklama -

Seimo narys R.Dagys. KK nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys kreipėsi į Lietuvių kalbos institutą klausdamas, kaip reikėtų kreiptis į vyrą ar moterį, pakeitusius biologinę lytį į kurią nors socialinę lytį. Parlamentaras teiraujasi, ar keistųsi ir tokio asmens pavardė pagal deklaruojamą socialinę lytį?

Konvencijoje socialinės lyties sąvoka apibrėžta neatsižvelgiant į biologinę prigimtį, o lietuvių kalboje pavardžių galūnių rašyba yra tiesiogiai susijusi su asmens lytimi.

Toks kreipimasis atsirado po to, kai šią savaitę vengiant diskusijų su visuomene Vyriausybės pasitarime buvo pritarta, jog Lietuva pasirašytų prieštaringus visuomenės vertinimus sukėlusią tarptautinę konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos bei šalinimo. Negana to, pasirašyti konvenciją paragino ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Ministrų kabinetas pareiškė, kad „Lietuva konvencijos nuostatas taikys vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintais principais ir normomis“.

Pasak Seimo nario R. J. Dagio, Europos Tarybos konvencijoje yra aspektų, kurie kelia nerimą. Vienas iš tokių – konvencijoje dėl prevencijos ir kovos su smurtu artimoje aplinkoje įrašyta sąvoka „gender“ (socialinė lytis), apibrėžiama kaip „socialiai sukonstruoti vaidmenys, elgesys, veikla ar stereotipai, kuriuos visuomenė priskiria moterims ir vyrams“. Tai reiškia, kad tiek vyras, tiek moteris gali laisvai keisti ir deklaruoti savo socialinę lytį.

„Atkreipčiau dėmesį, kad dar tik birželio 11 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje bus sukviesti konvencijos pasirašymui nepritariančių visuomeninių organizacijų atstovai. Vyriausybė iki tol jų nuomonės neatsiklausė ir jau dabar, skubėdama ir vengdama viešų diskusijų, pritarė konvencijos pasirašymui bei siūlys tai padaryti Seimui. Tai rodo, kad valdančioji dauguma akivaizdžiai bijo visuomenės nuomonės ir aklai pataikauja Briuselio biurokratams. Mūsų TS-LKD frakcija tam pritarti negali“, – teigia R. J. Dagys.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!