- Reklama -

Seimo Europos reikalų komiteto posėdyje paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius pristatė savo sudarytos ir Prezidentės patvirtintos šešioliktosios Lietuvos Vyriausybės programą, kuriai po svarstymo komitetas pritarė. KK nuotr.

Gruodžio 12 d. Seimo Europos reikalų komiteto posėdyje paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius pristatė savo sudarytos ir Prezidentės patvirtintos šešioliktosios Lietuvos Vyriausybės programą, kuriai po svarstymo komitetas pritarė.

Pagal Vyriausybės programą Lietuvos europinėje politikoje prioritetas skiriamas santykiams su Baltijos, Šiaurės ir ES didžiosiomis (Vokietija, Prancūzija ir Didžiąja Britanija) valstybėmis narėmis bei Lenkija. Tačiau, kaip posėdyje pabrėžė A. Butkevičius ir komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, Rytų partnerystė jokiu būdu nėra nustumiama į šalį, nes ji išlieka ir Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai, ir Lietuvos užsienio politikos prioritetu.

Tokia Lietuvos Europos politikos kryptis pasirinkta:

– siekiant šalies energetinio saugumo per ekonomiškai pagrįstus strateginius projektus, ES energetikos ir transporto jungčių sujungimą į vieną sistemą bei bendros veiksmingos ES energetikos sistemos sukūrimą;

– pasisakant už ES reformą Lisabonos sutarties įgyvendinimo ir bendrijų metodo (ES institucijų kompetencijų) stiprinimo pagrindu bei už ES vidaus rinkos plėtrą ir antimonopolines ES priemones bei paramą mokslo ir inovacijų plėtrai;

– remiant ES plėtrą bei palaikant Gruziją ir Ukrainą, joms integruojantis į euroatlantinę bendradarbiavimo erdvę.

A. Butkevičius akcentavo Lietuvos Europos ir bendrai užsienio politikos tęstinumą, pabrėždamas jo svarbą Lietuvos pirmininkavimui ES ir tai, kad pokyčių dėl Lietuvos pirmininkavimo prioritetinių sričių neturėtų būti. Jis tvirtino sieksiąs, kad Lietuvos užsienio politika būtų vieša, skaidri ir visuomenei žinoma. Posėdyje dalyvavęs paskirtasis Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad Lietuvos pirmininkavimas ES yra bendras visos Lietuvos ir visų politinių jėgų bei institucijų reikalas.

Komiteto narys Vytenis Povilas Andriukaitis išskyrė patvirtintos Vyriausybės programos punktus, kuriuose kalbama apie aktyvų Lietuvos vaidmenį, rengiant 2014–2020 m. ES finansinę perspektyvą, ir Lietuvos siekį, kad ES finansinė perspektyva būtų grindžiama teisingu ES biudžeto paskirstymu ir ekonomine konvergencija. G. Kirkilas išreiškė viltį, kad ES biudžetas bus priimtas, pirmininkaujant Airijai, ir Lietuva per savo pirmininkavimą galės koncentruotis, įgyvendinama savo programą.

Komiteto posėdyje pristatytos ir Lietuvos ministrų ataskaitos po ES Bendrųjų reikalų, Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų bei Teisingumo ir vidaus reikalų tarybų posėdžių, vykusių praėjusią ir šią savaitę. Svarbiausias Bendrųjų reikalų Tarybos pasiekimas gruodžio 11 d. – ES Tarybos darbo programos, pirmininkaujant Airijos, Lietuvos ir Graikijos trejetui, patvirtinimas.

Morta Vidūnaitė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!