- Reklama -

Apklausos rodo, kad LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė be jokių problemų laimės Prezidento rinkimus ir antrajai kadencijai. Nuotr. iš lrp.lt

Iki šalies prezidento bei Europos Parlamento rinkimų likus kiek daugiau nei porai mėnesių, Jaunimo organizacija DARBAS (JOD) atliko apklausą, kuria išsiaiškino jaunimo politinio aktyvumo tendencijas. Joje dalyvavo 1008 18-29 metų amžiaus respondentai, kurių amžiaus vidurkis 21,1 metai.

Pastaruoju metu aktyviai diskutuojama apie jaunimo politinio aktyvumo skatinimą. Ne kartą svarstytos įvairios priemonės tam didinti, tačiau iki šiol esama situacija nuteikia pesimistiškai. Nuolatos politiniais procesais vykstančiais Lietuvoje bei pasaulyje domisi ir aktualijas seka tik 40 proc. apklaustųjų, o likusieji arba politika nesidomi visiškai, arba tik kartais.

Taip pat, verta pažymėti, jog apie artėjančius Prezidento rinkimus žino 66 proc. apklaustųjų, tačiau apie tai, jog už kelių mėnesių rinksime europarlamentarus girdėjo tik ketvirtadalis. Ir iš tiesų, galima susidaryti nuomonę, jog Europos Parlamentas lietuviams vis dar yra kažkas tolimo ir neapčiuopiamo.

Paklausus už ką respondentai ketina atiduoti savo balsą artėjančiuose Prezidento rinkimuose, 30 proc. atsakė, jog palaikys D. Grybauskaitę, tuo tarpu 12 proc. A. Paulauską, o 5% savo balsą atiduos už A. Zuoką.

Labiausiai neraminantis faktas, jog iki šiol dar neapsisprendė už ką balsuos net 35 proc. apklaustųjų, o balsuoti neketina 11 proc. jaunų žmonių.

Apklaustieji taip pat įvardijo savo lūkesčius iš palaikomų kandidatų. Jie labiausiai tikisi didesnio dėmesio jaunimo problemoms bei iškeltoms iniciatyvoms, teisėsaugos skaidrumo, kryptingai vykdomos užsienio politikos, gerinamų santykių su Lietuvos Respublikos Seimu ir Vyriausybe, užimtumo skatinimo bei atskirties mažinimo

Pasidomėjus, kaip apklausos dalyviai vertina dabartinės šalies vadovės Dalios Grybauskaitės indėlį sprendžiant jaunimo problemas, 43 proc. atsakė, jog neturi nuomonės, tik 27 proc. atsakė, jog Prezidentės indėlį į jaunimo politiką vertina teigiamai, o 25 proc. neigiamai.

Apklausos duomenys rodo, kad šalies jaunimas nėra linkęs aktyviai prisidėti prie šalies valdymo bei išreikšti savo nuomonę. Svarus įrodymas tampa neaktyvus domėjimasis politiniu gyvenimu bei nuomonės neturėjimas svarbiais klausimais. Atlikus šį tyrimą galima daryti išvadą, kad šalyje trūksta patrauklių priemonių, kurios jaunimą paskatintų aktyviau dalyvauti Lietuvos politiniame gyvenime.

Apklausą atlikusi JOD susikūrė 2003-ųjų pabaigoje ir šiuo metu veikia 60-yje Lietuvos savivaldybių, turi 62 skyrius bei vienija virš 3000 narių ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir regionuose. Toks mastas leidžia organizacijai pristatyti įvairiapusę Lietuvos jaunimo poziciją.

Vaiga Jarašiūtė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!